Uzucapiunea conform Codului Civil

1
623

Uzucapiunea se defineste ca dobandirea de drepturi de proprietate si alte drepturi, care se exercita prin posedare neintrerupta a lucrurilor intr-un timp bine stabilit de lege. Uzucapiunea este dovada absoluta a dreptului de proprietate.

Uzucapiunea se intemeiaza pe motivul ca posesia corespunde dreptului de proprietate, iar atunci cand este dificil sa se demonstreze acest lucru, totul se clarifica daca dreptul asupra proprietatii a fost dobandit in urma posesiei asupra bunului in durata de timp prevazuta de lege. De asemenea, uzucapiunea demonstreaza posesia dreptului de proprietate asupra unui bun, daca vechiul proprietar, a lasat in grija bunul in mainile altei persoane, din diferite motive sau din simpla neglijenta.

Uzucapiunea imobiliara

In conditiile in care o persoana a posedat un bun timp de 10 ani, poate in baza uzucapiunii, sa inscrie dreptul de proprietate asupra imobilului in cartea funciara. In acest sens este nevoie ca proprietarul care apare in cartea funciara sa fi decedat, sa se fi inscris in cartea funciara declaratie de renuntare la proprietate sau imobilul respectiv sa nu fi fost niciodata inscris in cartea funciara.

“In toate cazurile, uzucapantul poate dobandi dreptul numai daca si-a inregistrat cererea de inscriere in cartea funciara inainte ca o terta persoana sa isi fi inregistrat propria cerere de inscriere a dreptului in folosul sau, pe baza unei cauze legitime, in cursul sau chiar dupa implinirea termenului de uzucapiune”, art. 930, Codul Civil.

In cazul uzucapiunii tabulare, cel care a inscris dreptul de proprietate, fara sa aiba o cauza legitima, nu ii mai pot fi contestate drepturile, daca persoana cu buna-credinta a posedat imobilul cel putin 5 ani, dupa momentul inregistrarii.

Termenul uzucapiunii

Conform Codului Civil, termenul uzucapiunii incepe sa curga doar din momentul in care se constata decesul proprietarului sau din momentul in care se inceteaza existenta juridica a proprietarului, anterior inscrierii declaratiei de renuntare la proprietate, indiferent de momentul exact in care bunul a intrat in posesie. Uzucapiunea poate fi suspendata in conditiile in care exista vicii ale posesiei. “Fiecare posesor este considerat ca incepe in persoana sa o noua posesie, indiferent daca bunul a fost transmis cu titlu universal sau particular.Cu toate acestea, pentru a invoca uzucapiunea, posesorul actual poate sa uneasca propria posesie cu aceea a autorului sau”, art. 933, Codul Civil.

Dobandire proprietate mobiliara prin posesia de buna-credinta

Poate avea drept de proprietate persoana care cu buna credinta a intrat in posesia unui bun, printr-un act cu titlul oneros incheiat cu un neproprietar. Persoana cu buna credinta intra devine proprietar cand intra in posesia efectiva a bunului in cauza. In cazul in care bunul este furat sau declarat pierdut, poate sa fie luat de la persoana cu buna credinta care a intrat in posesia acestuia, prin decadere, in maximul 3 ani de la momentul in care proprietarul intial a pierdut sau i s-a furat bunul respectiv. “Daca bunul pierdut sau furat a fost cumparat dintr-un loc ori de la o persoana care vinde in mod obisnuit bunuri de acelasi fel ori daca a fost adjudecat la o licitatie publica, iar actiunea in revendicare a fost introdusa inauntrul termenului de 3 ani, posesorul de buna-credinta poate retine bunul pana la indemnizarea sa integrala pentru pretul platit vanzatorului”, art. 937, Codul Civil.

Pentru alte lamuriri si consultanta juridica apelati la un avocat online.

1 COMMENT

  1. Buna ziua! Am cumparat in mai 2018 un teren de 2.500 mp, alipit de altul tot de 2.500 mp. Pentru terenul meu s-a facut documentatie cadastrala si inscriere in C.F. in 2004, casa din chirpici prezenta pe teren fiind, de fapt, mult mai veche, Aceasta operatiune a fost facuta, cel mai probabil, in vederea vanzarii de proprietarul de la momentul respectiv. In acea documentatia cadastrala apare ca intre cele 2 terenuri e limita naturala. Ca idee, la momentul cumpararii de catre mine, pe o zona din ambele terenuri se intindea o vie batrana. Proprietarul terenului vecin nu e de gasit (aparent o persoana in varsta mutata de multi ani), acum cativa ani figurand cu datorii de peste 27.000 lei la administratia financiara (neplata impozitului pe teren). Persoana de la care am cumparat eu a intrat in posesia terenului in 2008, detinandu-l practic 10 ani. Din momentul cumpararii, am intretinut ambele terenuri (umpluturi pentru uniformizare, arat, erbicidat, taiata periodic vegetatia, etc.) In ce situatie ma aflu, ce tip de uzucapiune se aplica si cu ce sanse de preluare a terenului? Multumesc!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here