Cand se pierde dreptul la mostenire

0
12592

Mostenirea sau succesiunea este acea procedura prin care se transmite patrimoniul unei persoane fizice care a decedat, catre succesorii sai, in acord cu prevederile legale din Codul Civil. Intelegem prin patrimoniu totalitatea bunurilor materiale ale persoanei decedate, impreuna cu eventualele datorii care raman dupa deces.

Mostenirea poate fi de tip testamentar, atunci cand se respecta termenii impusi de catre persoana care a realizat testamentul sau de tip legal, atunci cand in lipsa unui testament, se respecta prevederile legale de acordare si de impartire a mostenirii intre succesorii recunoscuti prin lege.

Persoane care nu au dreptul la mostenire

Exista anumite categorii de persoane care sunt excluse din oficiu in procedura de succesiune. Vorbim de persoanele condamnate pentru omor sau pentru tentativa de omor asupra persoanei decedate. Isi pierd dreptul la mostenire persoanele care au facut declaratii calomnioase la adresa defunctului, precum si cei care (cu varsta implinita de 18 ani) a constatat moartea defunctului, dar fara sa denunte acest fapt organelor competente. “Lipsa de denuntare nu poate vatama in drepturile lor pe ascendentii si descendentii omoritorului, pe afinii sai de acelasi grad, pe sotul sau sotia sa, pe fratii sau surorile sale, pe unchii sau matusile sale, pe nepotii sau nepoatele sale”, art. 656 Codul Civil.

Cand se pierde dreptul la mostenire

Nicio persoana nu este obligata sa mosteneasca, avand dreptul de a renunta la mostenire. Insa, daca mostenitorul nu accepta succesiunea, in termen de 6 luni de la deschiderea succesiunii, va pierde dreptul la mostenire, conform art. 700 din Codul Civil.

“In cazul cind mostenitorul a fost impiedicat de a se folosi de dreptul sau, din motive de forta majora, instanta judecatoreasca, la cererea mostenitorului, poate prelungi termenul cu cel mult 6 luni de la data cind a luat sfarsit impiedicarea” (c. civ. 692, 709, 1890), art. 700 Codul Civil.

De asemenea, daca mostenitorul nu a renuntat in mod oficial la succesiune, in conditiile in care a luat la cunostinta deschiderea succesiunii, se considera ca a renuntat la mostenire, daca nu adopta nicio pozitie, in decurs de 1 an. In tot acest timp, mostenitorul poate oricand sa accepte succesiunea, cu exceptia cazului in care, succesiunea a fost acceptata de alti mostenitori. “Nu se pot vatama insa drepturile care ar fi dobindite de alte persoane asupra bunurilor succesiunii, sau prin prescriptie, sau prin acte valabile, facute de curatorele succesiunii vacante”, art. 701, Codul Civil.

Se poate ca termenul in care mostenitorul trebuie sa-si exprime acceptul sau renuntarea la mostenire, de 1 an, poate sa fie micsorat, la cererea altor persoane interesate. Astfel, daca in timpul noului termen emis de instanta judecatoreasca, mostenitorul nu accepta mostenirea, atunci se considera ca a renuntat si pierde dreptul la succesiune.

Este de specificat faptul ca, in conformitate cu prevederile legale, in cazul in care mostenitorul a ascuns sau ignorat parti ale succesiunii, nu mai poate renunta la mostenire, fara a avea drept asupra lucrurilor ascunse sau date la o parte.

O alta situatie particulara este cea in care mostenitorul decedeaza, fara sa fi acceptat mostenirea, inainte de deces. Astfel, mostenitorii acestuia vor avea dreptul doar la partea care le revine conform legii care reglementeaza ordinea in care se produce succesiunea.

Daca ai nevoie de mai multe lamuriri privind dreptul de mostenire, apeleaza la ajutorul unui avocat online.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here