Conditii si alte aspecte privind acordarea pensiei de invaliditate

0
123

Pensia de invaliditate poate fi acordata persoanelor care inca nu au implinit varsta standard de pensionare si care si-au pierdut in totalitate sau cel putin jumatate din capacitatea de munca, realizand stagiul de cotizare, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.

Beneficiari pensia de invaliditate

Urmatoarele categorii de persoane au dreptul sa solicite acordarea pensiei de invaliditate:

  • Persoane care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca in urma imbolnavirii cu o boala obisnuita sau in urma unui accident care nu are legatura cu munca
  • Persoane care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca in urma accidentelor de munca si a bolilor profesionale
  • Persoane care au fost in serviciul militar concentrat, mobilizat sau in prizonierat
  • Elevi, uncenici, studenti care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca, in urma accidentelor de munca sau a imbolnavirii in timpul desfasurarii practicii profesionale
  • Persoane care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca, ca urmare a participarii la Revolutia din Decembrie 1989 si care se aflau incluse la acea data in sistemul de asigurari sociale

Evaluarea gradului de invaliditate

In vederea acordarii pensiei de invaliditate este nevoie de o evaluarea a capacitatii de munca efective, realizata de catre medicul specializat in expertiza medicala, din cadrul asigurarilor sociale. Cererea pentru expertiza medicala se face inainte de a implini varsta standard de pensionare.

Solicitantul se va prezenta la cabinetul de expertiza medicala cu urmatoarele documente si acte. Cerere scrisa, act de identitate, documente medicale care atesta si sustin afectiunile prezente precum si diagnosticuri clinice si functionale, adeverinta de munca eliberata de angajator in care se specifica numarul de zile de concediu medical din ultimele 12/24 luni, document care prezinta cauza invaliditatii, alaturi de un document care sa ateste data la care a avut loc cauza ce a produs invaliditatea, daca este cazul, cum ar fi cazul accidentelor.

Urmeaza ca dosarul cu toate documentele sa fie verificat, alaturi de intocmirea raportului de expertiza medicala realizata de catre medicul expert al asigurarilor sociale, in vederea emiterii deciziei privind capacitatea de munca a solicitantului. Aceasta decizie se va emite in cel mult 45 de zile din momentul in care se inregistreaza cererea. Decizia se comunica in 5 zile de la emitere. Se poate face contestatie in 30 de zile de la comunicare, cu solutionare in 45 de zile de la inregistrare.

Obligatia pensionarilor de invaliditate

Pensionarii de invaliditate trebuie sa se prezinte in mod periodic, la diferite intervale, pentru revizuire medicala, realizata de catre medicul expert al asigurarilor sociale. Acest lucru este valabil pana la implinirea varstei standard de pensionare.

In urma acestei revizuiri medicale periodice se stabileste daca pensionarul se incadreaza in acelasi tip de invaliditate, daca este nevoie de modificarea gradului de invaliditate si daca pensionarul si-a recapatat capacitatea de munca, total sau partial. Daca pensionarul nu se prezinta la aceste revizuiri, din motive nejustificabile, atunci plata pensiei ii va fi suspendata incepand cu luna urmatoare.

Nu este nevoie de revizuire medicala in cazul tipurilor de invaliditate care este ireversibila, celor care au implinit deja varsta standard de pensionare sau cei care au varsta cu cel putin 5 ani mai mica fata de varsta standard de pensionare, avand stagiul complet de cotizare realizat.

Pentru informatii suplimentare sau nelamuriri apelati la ajutorul unui avocat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here