Infiintare PFA

Daca vreti sa infiintati o firma mica, cea mai rapida si accesibila forma este PFA-ul sau Persoana Fizica Autorizata. Pentru a infiinta un PFA aveti nevoie de mai putine documente decat in cazul unei societati comerciale, iar daca vreti ca totul sa decurga foarte rapid, avocatii nostri va pot ajuta cu formalitatile necesare.

Despre PFA (Persoana Fizica Autorizata)

In prezent, in Romania, PFA-ul este cea mai simpla forma de societate. Este destinata in principal persoanelor fizice cre doresc sa devina antreprenori si sa demareze un business pe cont propriu. Este adevarat, de asemenea, ca PFA-ul, in comparatie cu un SRL, aduce anumite avantaje fiscale.

De ce sa-ti infiintezi un PFA?

  • necesita putine documente necesare pentru infiintare
  • pret mai mic la inmatricularea la Registrul Comertului
  • poti sa ai maxim 3 angajati pentru desfasurarea activitatii
  • un PFA poate desfasura activitati intr-o varietate de domenii, tinand cont de codul CAEN

In Romania, PFA-urile pot fi infiintate atat de catre cetateni romani, cat si de cetateni straini, din tarile membre UE.

Daca doriti sa deschideti un PFA, avocatul nostru va poate ajuta.

De ce trebuie sa tineti cont cand deschideti un PFA?

PFA-ul este forma care se potriveste cel mai bine persoanelor care doresc sa lucreze pe cont propriu si care au probabil expertiza intr-un anumit domeniu. Prin urmare, spre deosebire de infiintarea unui SRL, la PFA va trebui sa dovediti ca aveti pregatirea necesara in acel domeniu. In plus, asa cum mentionam mai sus marele avantaj este ca procedura de infiintare a unui PFA este mai simpla decat la un SRL.

Dosarul ce trebuie depus include mai putine acte. Mai mult, nu sunteti conditionat sa aveti  un contabil autorizat, deoarece contabilitatea este mult simplificata in acest caz. Chiar daca cel care detine PFA-ul este angajat propriu, el poate in continuare sa lucreze si pentru alte firme ori persoane, in baza unui contract individual de munca.

Avocatul nostru va sta la dispozitie pentru a va explica pe larg care sunt avantajele de a infiinta un PFA, in comparatie cu un SRL. De asemenea, vom privi dintr-un punct obiectiv si va vom aduce la cunostinta si dezavantajele, pentru ca dumneavoastra sa puteti face cea mai buna alegere.

Indiferent daca veti opta pentru un PFA sau un SRL, avocatii nostri va pot ajuta sa duceti la capat procedura de infiintare, respectand intocmai toate cerintele legale.

Alegerea denumirii pentru PFA

Atunci cand infiintati un PFA, unul din primele lucruri pe care trebuie sa le faceti este sa alegeti o denumire si sa rezervati denumirea respectiva. Acesta cerinta este similara cu cea de la infiintarea unui SRL sau SA. De aceasta data insa, denumirea PFA va trebui sa includa numele de familie al detinatorului PFA-ului ori numele si initiala prenumelui. Denumirea va include obligatoriu sintagma “PFA”. Dupa ce ati ridicat dovada denumirii comerciale, in termen de 3 luni trebuie sa finalizati procedura de infiintare PFA, pentru ca altfel dovada expira.

Avocatii nostri sunt pregatiti sa va ajute sa infiintati un PFA rapid si fara probleme, respectand toate cerintele legale in vigoare.

Sediul social al unui PFA

Asa cum o societate comerciala SRL are un sediu social, la fel se intampla si cu PFA-ul. Daca vreti sa va deschideti un PFA, trebuie sa indepliniti mai multe conditii, iar una dintre acestea este sa aveti  un sediu social.

Sediul ales trebuie sa respecte normele sanitare, PSI si de protectie a mediului in vigoare la momentul respectiv. Daca sediul ales va fi intr-un bloc, nu veti mai avea nevoie de acordul proprietarilor sau vecinilor din bloc (aceasta este o clauza noua, care este in vigoare inca din 2017). Astfel, sediul PFA poate fi  intr-un apartament de bloc, intr-o cladire de birouri sau intr-o casa.

Atentie: la infiintarea unui PFA este obligatoriu sa faceti dovada sediului social, prezentand la Registrul comertului un contract de proprietate, comodat, chirie etc. Va trebui sa completati si o cerere de la Registrul Comertului de atestare a dreptului de folosinta asupra spatiului destinat sediului.

Daca in cazul unei societati comerciale SRL, puteti cauta gazduire pentru sediul social, acest lucru nu este permis in cazul unui PFA.

In pregatirea si depunerea dosarului pentru deschiderea unui PFA la Registrul Comertului, avocatii nostri va pot ajuta. Contactati-ne azi!

PFA-ul si CODUL CAEN

Atunci cand infiintati un PFA va trebui sa alegeti un cod CAEN potrivit cu activitatea pe care intentionati sa o desfasurati in continuare. Acest cod este asemanator cu alegerea obiectului de activitate in cazul unui SRL, insa la PFA trebuie sa tineti seama de cateva reguli:

  • ca PFA puteti alege cel mult 5 coduri CAEN
  • trebuie sa va asigurati ca indepliniti toate conditiile asociate cu fiecare cod CAEN cerut
  • sa demonstrati ca aveti pregatirea profesionala necesara pentru fiecare cod CAEN cerut
  • ca PFA nu veti putea utiliza unele coduri CAEN din Nomenclatorul CAEN.

In cazul in care ajungeti la concluzia ca doriti mai multe coduri CAEN, atunci este recomandat sa infiintati o intreprindere individuala, nu PFA. Spre deosebite de PFA, care este limitat la 5 coduri CAEN, II este limitata la 10 coduri.

De asemenea, exista cateva restrictii cu privire la utilizarea codurilor CAEN la inmatricularea unui PFA. Iata doar cateva exemple:

  • 2020 – Cod CAEN Fabricare pesticide si alte produse agrochimice
  • 4932 – Cod CAEN Transporturi cu taxiuri
  • 6622 – Activitati agenti si brokeri de asigurari

Pentru a dovedi ca aveti pregatirea necesara pentru infiintarea unui PFA, trebuie sa depuneti o serie de documente:

  • diplome de studii
    • certificat/ adeverinta care dovedeste absolvirea unei institutii de invatamant
    • certificat de calificare profesionala ori absolvire a unei forme de pregatire
    • certificat de competente profesionale
    • diplome eliberate de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale
    • sau diplome eliberate de Ministerul Invatamantului.
    • dupa caz, diplome obtinute in afara Romaniei, cu obligatia ca acestea sa fie traduse si legalizate (atestat de recunoastere/ echivalare si/ sau atestat de recunoastere a calificarii dobandite in afara granitelor Romaniei).
    • carnet de munca ori adeverinta eliberata de angajatorul anterior
    • orice alte dovezi care pot sustine experienta profesionala a persoanei care doreste infiintarea unui PFA.

Ad-avocat va sta la dispozitie cu raspunsuri la intrebari legate de alegerea potrivita pentru codurile CAEN la infiintarea unui PFA. Daca aveti o problema de litigiu comercial, din nou, va putem veni in ajutor.

Infiintarea si autorizarea unui PFA – Care este procedura?

Conform OUG 44/ 2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre PFA-uri, II si IF (intreprinderi familiale), antreprenorii initiatori sunt obligati sa inregistreze si sa autorizeze functionarea inainte de inceperea activitatii economice propriu-zise.

Conditii pentru desfasurarea activitatii economice:

  • varsta minima 18 ani
    • starea de sanatate corespunzatore pentru a solicita autorizatia
    • calificarea profesionala necesara pentru activitatea economica pentru care se depune cererea de autorizatie
    • cazier care sa atesta ca persoana in cauza nu a fost condamnata penal pentru acte de evaziune fiscala sau alte probleme de ordin financiar sau vamal.

Daca doriti sa infiintati un PFA si sa desfasurati pe acesta activitati de import- export, puteti obtine si un cod EORI.

Ce trebuie sa includa dosarul depus la Registrul Comertului pentru autorizare PFA?

Documente necesare:

  • copie CI
    • specimen de semnatura
    • cerere de inregistrare
    • dovada verificare disponibilitate si rezervare denumire
    • dovada experienta in domeniul de activitate respectiv
    • dovada sediu social (act de proprietate, comodat/ inchiriere)
    • acordul vecinilor si Asociatiei de proprietari sau locatari, daca sediul social este intr-un bloc de locuinte
    • documente ce dovedesc pregatirea profesionala (copie diploma sau acte de studii ce au legatura cu activitatea care urmeaza a fi realizata)

Stampila si inregistrare la ANAF

Dupa inregistrarea PFA-ului, va trebui sa faceti o stampila, dar acest pas este destul de simplu, pentru ca puteti achizitiona stampile de la firmele autorizate pentru acest scop de catre Registrul Comertului.

In continuare, va trebui sa inregistrati PFA-ul la ANAF (chiar si pentru scopuri de TVA). Pentru PFA-ul infiintat veti primi un facturier, un chitantier, registru de inventar si registru intrare-iesire.

Un PFA plateste impozite?

Cu toate ca activitatea de contabilitate a unui PFA este mult mai simpla comparativ cu un SRL, si pentru aceasta forma de activitate se platesc impozite, in anumite conditii foarte clar stabilite. Pentru PFA-ul infiintat, puteti alege sa tineti contabilitate in partida simpla sau in partida dubla, desigur, respectand legile care fac trimitere la aceasta regula.

Pentru un PFA, exista doua forme mari de impozitare:

1. in sistem real

2. la norma de venit.

Va trebui sa alegeti una din cele doua.

Cat priveste clar taxele si impozitele platite acestea sunt:

  • contributii pensii, de 25% din cel mai mic prag de impozitare sau un prag ales de PFA
    • impozit de 10% (indiferent daca ati optati pentru norma la venit sau pentru sistem real)
    • contributii sanatate, 10% calculat la salariul minim pe economie

Retineti ca trebuie sa depuneti declaratiile unice de impozitare pana la 31 iulie ale anului in curs, pentru anul precedent.

Care sunt costurile de infiintare PFA?

Dupa cum probabil va asteptati, costurile de infiintare PFA sunt mai mici decat in cazul unei societati cu raspundere limitata sau societate pe actiuni. In plus, pentru PFA-uri nu exista obligatia de a avea un contabil.

Cat dureaza infiintarea unui PFA?

Circa 9 zile lucratoare, astfel:

  • Va fi nevoie de o zi pentru a pregati documentele necesare pentru depunerea dosarului de infiintare PFA.
    • circa 3 zile lucratoare veti putea obtine extrasul de carte funciara pentru dreptul de folosinta asupra sediului social.
    • circa 4 zile lucratoare pentru depunerea dosarului la Registrul Comertului si eliberarea certificatului de inmatriculare
    • o zi, pentru inregistrarea PFA-ului la ANAF.

Doriti ajutor, asistenta si consultanta pentru infiintarea unei firme cu profil PFA? Suntem la un apel distanta. Contactati-ne si va vom ajuta cu toata birocratia necesara pentru a infiinta un PFA in forma cea mai potrivita pentru nevoile si scopurile dumneavoastra.

Nu sunteti sigur daca ar trebui sa infiintati un PFA sau un SRL? Noi va putem consilia cat mai obiectiv, aratandu-va avantajele si dezavantajele fiecare forme, pentru ca dumneavoastra sa puteti alege cea mai buna varianta.