Sanctiuni privind infractiunile de serviciu conform Noului Cod Penal

0
139

Conform Noului Cod Penal exista mai multe tipuri de infractiuni de serviciu pe care o sa le trecem in revista in randurile urmatoare.

Delapidare

Prima forma de infractiune de serviciu mentionata este delapidarea. Se refera la insusirea, folosirea sau traficarea de catre functionarul public, fie in propriul interes, fie pentru o alta persoana, de bani, valori sau alte bunuri pe care le are in gestiune sau in administrare. Pedeapsa in caz de delapidare este de inchisoare de la 2 la 7 ani, cu interzicerea exercitarii dreptului de a mai ocupa vreodata o functie publica. Se pedepseste inclusiv tentativa de delapidare.

Purtare abuziva

Purtarea abuziva este definita ca fiind utilizarea de expresii jignitoare fata de o persoana din partea celui care se afla in exercitarea atributiilor de serviciu. Pedeapsa pentru purtare abuziva in serviciu este de inchisoare de la 1 luna la 6 luni sau amenda. In cazul in care purtarea abuziva este insotita de amenintari sau loviri violente, sanctiunea se aplica in acord cu prevederile legale privind violente si amenintari.

Abuzul in serviciu

Abuzul in serviciu reglementeaza faptele functionarului public care nu indeplinesc un act sau il indeplinesc in mod defectos, in urma carora se produce pagube sau vatamari ale drepturilor sau intereselor legitime ale persoanelor fizice sau persoanelor juridice, fapte savarsite in timpul exercitarii atributiilor de serviciu. Fapta de abuz in serviciu se pedepseste cu inchisoare de la 2 ani la 7 ani, alaturi de interzicerea dreptului de a mai ocupa vreodata o functie publica.

In aceiasi categorie intra si fapta savarsita de functionarul public care ingradeste exercitarea unor drepturi ale unei persoane sau care creeaza un context legat de discriminare pe baza de rasa, nationalitate, origine etnica, limba, religie, sex, orientare sexuala, apartenenta politica, avere, varsta, dizabilitate, boala cronica necontagioasa sau infectie HIV/SIDA.

Neglijenta in serviciu

Neglijenta in serviciu are loc atunci cand functionarul public incalca din culpa o indatorire de serviciu prin neindeplinire sau prin indeplinire defectuoasa, cauzand astfel o paguba sau o vatamare a drepturilor si intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoaneje juridice. Neglijenta in serviciu se sanctioneaza cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani.

Folosirea abuziva a functiei in scop sexual

“Fapta functionarului public care, in scopul de a indeplini, a nu indeplini, a urgenta ori a intarzia indeplinirea unui act privitor la indatoririle sale de serviciu sau in scopul de a face un act contrar acestor indatoriri, pretinde ori obtine favoruri de natura sexuala de la o persoana interesata direct sau indirect de efectele acelui act de serviciu”, art. 299, Noul Cod Penal. Pedeapsa in acest caz este inchisoare de la 6 luni la 3 ani, alaturi de interzicerea dreptului de a mai exercita sau ocupa o functie publica, precum si interzicerea dreptului de exercitare a profesiei sau activitatii in cadrul careia a avut loc fapta.

In aceiasi categorie poate sa fie vorba de pretinderea sau obtinerea de favoruri de natura sexuala de catre un functionar public, care profita de faptul de a ocupa o functie superioara sau cu autoritate asupra victimei. Pedeapsa este inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau amenda si interzicerea dreptului de a mai exercita sau ocupa o functie publica, precum si interzicerea dreptului de exercitare a profesiei sau activitatii in cadrul careia a avut loc fapta.

Uzurparea functiei

Uzurparea functiei se refera la situatia in care functionarul public indeplineste un act care nu intra in atributiile sale de serviciu, cu urmari prevazute in art. 297, Noul Cod Penal. Pedeapsa este de inchisoare de la 1 an la 5 ani sau amenda.

Conflict de interese

Conflictul de interese apare atunci cand prin fapta sa savarsita in timpul exercitarii atributiilor de serviciu participa la luarea unui decizii prin care se obtine, direct sau indirect un folos patrimonial pentru sine, sot, rude sau alta persoane cu care are relatii de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a avut parte de beneficii sau foloase. Conflictul de interese se pedepseste cu inchisoare de la 1 an la 5 ani, alaturi de interzicerea exercitarii dreptului de ocupare a unei functii publice.

Pentru orice tip de nelamuriri juridice va asteptam pe platforma online ad-avocat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here