Falsuri in inscrisuri conform Codului Penal

0
463

Conform Codului Penal, falsificarea unui inscris oficial, indiferent de metoda prin care este realizata, contrafacere scriere sau alterare, care duce la consecinde juridice, intra la categoria de infractiune si se pedespeste cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani. Daca este vorba de un functionar public care face fals in inscrisuri oficiale, in timpul lucrului, atunci pedeapsa este intre 1 si 5 ani de inchisoare, precum si interzicerea detinerii si exercitarii unor drepturi specifice.

Fals intelectual

Exista situatia in care, la intocmirea unui inscris oficial acesta sa fie falsificat de catre un functionar public, in timp ce isi exercita sarcinile de lucru, sustinand in mod mincinos savarsirea unor fapte sau imprejurari. In aceiasi categorie de fals intelectual se incadreaza situatia in care functionarul public omite in mod voit si constient sa introduca anumite date sau informatii. Falsul intelectual se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani.

Fals in inscrisuri sub semnatura privata

“Falsificarea unui inscris sub semnatura privata prin vreunul dintre modurile prevazute in art. 320 sau art. 321, daca faptuitorul foloseste inscrisul falsificat ori il incredinteaza altei persoane spre folosire, in vederea producerii unei consecinte juridice, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda”, art. 322, Codul Penal.

Uz de fals

Infractiunea de uz de fals are loc atunci cand se foloseste un inscris oficial sub semnatura privata, despre care se cunoaste faptul ca este un fals, pentru a produce diferite consecinte juridice. Daca vorbim de un inscris oficial, infractiunea de uz de fals se pedepseste cu inchisoarea de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda. Daca inscrisul este sub semnatura privata, atunci pedeapsa este cuprinda intre 3 luni si 2 ani sau amenda.

Falsificarea unei inregistrari tehnice

Se pedepseste cu inchisoare actiunea de falsificare a unei inregistrari tehnice, fie prin diferite metode, de contrafacere sau de alterare, fie prin omiterea unor date in timpul inregistrarii. Daca persoana care a realizat falsul utilizeaza inregistrarea sau o ofera altei persoane pentru utilizare, in vederea producerii efectelor juridice, atunci fapta se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.

“Prin inregistrare tehnica, in sensul prezentului articol, se intelege atestarea unei valori, greutati, masuri ori a desfasurarii unui eveniment, realizata, in tot sau in parte, in mod automat, prin intermediul unui dispozitiv tehnic omologat si care este destinata a proba un anumit fapt, in vederea producerii de consecinte juridice”, art. 324, Codul Penal.

Fals informatic

Falsul informatic este infractiunea definita prin fapta de introducere, modificare sau steregere voita si fara drept a unor date informatice. Persoana in cauza nu are acces la respectivele date si doreste accesarea acestora pentru a produce efecte juridice. Infractiunea de fals informatic se pedepseste cu inchisoarea de la 1 la 5 ani.

Fals in declaratii

Falsul in declaratii presupune fapta in care o persoana nu declara adevarul, in diferite contexte care duc la producerea unor consecinte juridice. Pedeapsa in cazul acestei infractiuni este cuprinsa intre 3 luni si 2 ani de inchisoare sau amenda. In aceiasi categoria de infractiune sunt incluse declaratiile mincinoase a persoanelor in cadrul institutiilor si altor forme de organizare in care isi exercita sarcinile de lucru.

Nelamuriri, intrebari sau dubii in privinta chestiunilor de natura juridica? Apelati la un avocat online.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here