In momentul in care primiti o propunere de cedare a drepturilor de autor, intotdeauna alegeti sa incheiati un contract de cesiune a drepturilor de autor cu cesionarul. Este foarte important acest aspect pentru a va proteja dreptule cesionate in calitate de titular a drepturilor de autor. In acest sens, Legea nr.8/1996 este cadrul legal unde sunt prezentate aspectele pe care trebuie sa le cunoasca atat cesionarul, cat si cedentul, tipurile de contract de cesiune a drepturilor de autor si alte elemente esentiale pe care trebuie sa le aveti in vedere la momentul cesiunii.
Tipuri de cesiune a drepturilor de autor
Conform dispozitiilor legale, putem vorbi de cesiune exclusiva sau neexclusiva. In ceea ce priveste cesiunea exclusiva a drepturilor de autor, titularul drepturilor cedate nu mai are dreptul sa utilizeze opera, respectand conditiile stipulate in contract, asupra carora a fost de acord impreuna cu cesionarul. Atata timp cat exista contractul de cesiune exclusiva, titularul drepturilor de autor nu poate sa transmita drepturile respective altor persoane.
In conditiile unui contract de cesiune neexclusiva particularitatea acestuia consta in obligatia cesionarului de a cere acordul cedentului inainte de a transmite dreptul altor persoane. Contractul de cesiune neexclusiva vizeaza doar drepturile care constituie obiectul contractual, restul drepturilor autorului ramanand neafectate.
Cesiunea poate sa mai fie limitata in timp, adica autorul isi cedeaza drepturile pe o perioada determinata de timp. Dupa data de expirare a termenului in baza caruia este incheiat contractul de cesiune, drepturile revin in patrimoniul autorului. Daca vorbim in schimb de cesiunea de tip nelimitata in timp, drepturile sunt transmise cesionarului pe perioada nedeterminata.
Despre contractul de cesiune a drepturilor de autor
Conform Legii nr.8/1996 contractul de cesiune trebuie sa cuprinda urmatoare elemente: obiectul contracturilor, adica drepturile de autor transmise, drepturile si obligatiile ambelor parti contractuale (cesionarul si cedentul), detalii legate de pretul cesiunii, clauze de confidentialitatea, clauze de exclusivitate (daca este cazul), modalitatile prin care se accepta de catre parti incetarea contractului, data la care inceteaza contractul.
In functie de modul in care sunt utilizate drepturile de autor transmise si tipul de opera exista mai multe tipuri de contracte de cesiune. Contractul de editare se incheie intre titularul dreptului de autor care cedeaza editorului dreptul de a reproduce si distribui opera, in schimbul unei remuneratii.
Contractul de reprezentare teatrala sau de executie muzicala prin care titularul dreptului de autor cedeaza unei persoane fizice sau persoane juridice dreptul de reprezentare sau excutare in public a unei opere existente sau viitoare, in schimbul unei remuneratii si in acord cu anumite conditii.
Pe langa aceste contracte exista si alte contracte de cesiune in raport de natura dreptului de autor cedat.
Obligatii fiscale privind drepturile de autor
Impozitul obtinut din drepturile de autor se declara prin declaratia unica de catre cedent sau se retine la sursa de catre cesionar si reprezinta 10% din venitul net acumulat din drepturile de autor. In functie de numarul de contracte de cesiune si de veniturle obtinute din drepturile de autor exista sau nu obligatia contributiei la sanatate si asigurari sociale. Consulta un avocat Iasi
[…] sa dea examenele personale, cel care a ocupat timp de 5 ani functia de judecator, procuror sau avocat Iasi, cu examenul de definitivat promovat, in respectiva […]