Impozit criptomonede 2022 in Romania

0
161

In ultimii ani, numarul persoanelor care au investit in criptomonede a crescut enorm. Nu exista date certe, dar se estimeaza ca peste 100 de milioane de oameni din intreaga lume detin criptomonede, un numar care a crescut intr-un ritm foarte mare in ultimii ani. Statiscile si noutatile in domeniu se regasesc in permanenta actualizate pe platformele de tranzactionare de monede virtuale cum ar fi Binance, eToro, Coinbase Exhange, FTX, KuCoin, Bitfinex, Gate.io, Kraken, Revolut.

Care este reglementarea legala a criptomonedelor in Romania?

In România, veniturile obtinute din criptomonede au fost reglementate din anul 2019. Legea nr. 30/2019 pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 25/2018 a introdus aceste schimbari in Codul fiscal ai Codul de procedura fiscal referitoare la impozitarea veniturile din transferul de moneda virtuala si la alte contributii de plata. La data de 17.12.2021 ANAF a publicat o brosura privind tratamentul fiscal al veniturilor realizate de persoanele fizice din transferul de moneda virtuala.

Ce tip de impozit se plateste pentru criptomonede?

Conform dispozitiilor codului fiscal veniturile realizate din transferul de moneda virtuala reprezinta venituri impozabile si se incadreaza in categoria veniturilor din alte surse fiind supuse regimului fiscal specific impozitului pe venit.

Impozitul pe venit se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra câatigului realizat, reprezentand acea diferenta intre pretul de vanzare ai pretul deachizitie, inclusiv costurile directe aferente tranzactiei. Castigul sub nivelul a 200 lei/tranzactie nu se impoziteaza, cu conditia ca totalul castigurilor intr-un an fiscal sa nu depaseasca nivelul de 600 lei.

Contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) este obligatorie?

CASS se plateste doar in anumite conditii, respectiv de catre cei care estimeaza pentru anul curent venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din asocierea cu o persoana juridica, venituri din cedarea folosintei bunurilor, venituri din activitati agricole, silvicultura şi piscicultura, venituri din investitii ai venituri din alte surse a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara.

Cine are obligatia de a plati impozitul din criptomonede?

Determinarea impozitului pe venit ai a contributiilor sociale aplicabile este in sarcina celor care realizeaza veniturile, deci nu in sarcina platitorilor de venit (cum este in cazul altor venituri din aceeaai categorie). Chiar ai pentru schimburile efectuate prin intermediul platformelor de tranzactionare, obligatia de a declara veniturile ramâne in sarcina utilizatorilor.

Cum se declara veniturile?

Orice persoana fizica ce realizeaza venituri din transferul de moneda virtuala va declara veniturile prin completarea si depunerea Declaratiei Unice privind impozitul pe venit si contributii sociale.

Pana cand se declara veniturile din criptomende?

Veniturile din criptomende se declara pana la data de 25 mai a anului urmator celui in care veitul s-a realizat prin depunerea Declaratiei Unice.

Ce se intampla daca nu se declara veniturile din criptomende?

Nerespectarea obligatiei de a declara veniturile si de a le plati poate constitui contraventie sau infractiune, dupa caz:

“ Constituie contraventii urmatoarele fapte, daca nu au fost savârşite in astfel de conditii incât sa fie considerate, potrivit legii, infractiuni: b) neindeplinirea de catre contribuabil/ platitor la termen a obligatiilor de declarare prevazute de lege, a bunurilor şi veniturilor impozabile sau, dupa caz, a impozitelor, taxelor, contributiilor şi a altor sume, precum şi orice informatii in legatura cu impozitele, taxele, contributiile, bunurile şi veniturile impozabile, daca legea prevede declararea acestora.”

“ (1) Constituie infractiuni de evaziune fiscala şi se pedepsesc cu inchisoare de la 2 la 8 ani şi interzicerea unor drepturi sau cu amenda urmatoarele fapte savârşite in scopul sustragerii de la indeplinirea obligatiilor fiscale: • ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile; • omisiunea, in tot sau in parte, a evidentierii, in actele contabile ori in alte documente legale, a operatiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate;”

Care este tratamentul fiscal al criptomondelor in Europa si in lume?

Nu exista astazi o regula uniforma privind impozitarea criptomonedei in Europa. Unele tari nu solicita plata niciunui impozit. Printre acestea se numara Elvetia, Monte Carlo dar și Portugalia. Largând orizonturile, se dovedește ca la fel se intâmpla și in Belarus, China, Bahamas, Seychelles, Singapore.

Și in restul lumii? „ In Statele Unite, Regatul Unit, Franta, Australia, Canada, Japonia, Israel, Singapore și multe alte state in care problema a fost abordata, câștigurile de capital din criptomonede sunt in general impozitate, fara a aduce atingere oricaror praguri de nerespectare tipic oricarei legislatii”.

Pe scurt, chiar și pentru criptomonede se aplica regula eterna: tara in care mergi, obiceiul pe care il gasești.

Care sunt principalele criptomonede?

“Există circa 9000 de criptomonede disponibile pentru comerțul pe piețele online, dar numai aproximativ 20 dintre acestea au avut capitalizări de piață de peste 10 milioane USD. Dar nu toate criptomonedele sunt la fel. Există tokeni digitali, care se folosesc precum jetoanele, ca un mijloc pentru a intermedia achiziționarea unui serviciu, sau înlesnirea acestuia, și monede digitale, care sunt menite să înlocuiască banii pe care îi folosim cu toții, precum USD, Euro, etc.” – https://ro.wikipedia.org/wiki/Criptomoned%C4%83.

Bitcoin (BTC sau XBT), nascut in ianuarie 2009, bazat pe protocolul proof-of-work, este prima criptomoneda dupa valoare, prima care este cunoscuta in masa ai care este recunoscuta ca forma de plata de catre diverse Internet site-uri, precum ai comercianti.

Ethereum (ETH), o platforma lansata in 2015, prevede executarea de contracte inteligente prin intermediul retelei peer-to-peer. Puterea de calcul disponibila in retea este convertita in unitatea de cont numita Ether.

Ripple (XRP), unde XRP este criptomoneda descentralizata creata ca un token antispam in reteaua Ripple, care are 20% din nodurile de distributie. Reteaua este un concurent al protocolului SWIFT, iar scopul final este sa actioneze asupra schimburilor de bani bancare. Garanteaza o viteza mare in tranzactii (1500/s, incepând cu 06 octombrie 2017).

Bitcoin Cash (BCH), rezultat al fork-ului pe reteaua Bitcoin efectuat la 01 august 2017, care prevedea o createre a dimensiunii blocurilor de la 1 la 8 MB.

Litecoin (LTC), care, in comparatie cu Bitcoin, proceseaza un bloc la fiecare 2,5 minute (fata de 10 minute pentru Bitcoin) si produce scrypt in executia proof-of-work.

Monero (XMR), o criptomoneda care vizeaza confidentialitatea utilizatorilor, neavând un blockchain public.

Stelar (XLM) Cofondatorul Ripple Labs, Jed McCaleb, a creat sistemul open-source de plată blockchain Stellar în 2014. Lumens este criptomoneda nativă a sistemului. Stellar se tranzacționa la 0,42 dolari pe 9 martie și are o capitalizare de piață de 44,7 miliarde de dolari.

Descarcă de AICI Brosura ANAF pentru impozitare venituri criptomonede.

Intrati AICI daca doriti o consultanta juridica specializata.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here