Tot ce trebuie sa stii despre gradele de rudenie

0
2112

Gradele de rudenie se refera la legaturile de sange dintre membrii unei familii, care pot fi mai mult sau mai putin apropiate. Gradele de rudenie se stabilesc in functie de numarul de nasteri si de generatiile care disting rudele din linie dreapta sau rudele colaterale de ascendentul comun.

Toate detaliile legate de gradele de rudenie sunt importante de stiut, mai ales in cazul mostenirilor si stabilirii cotelor succesorale. Impartirea bunurilor persoanei decedate se face in functie de gradele de rudenie si de drepturile stabilite prin lege fiecarei rude, in linie dreapta sau colaterala.

Tipuri de rudenie

Rudenia poate sa fie de doua feluri: fireasca si civila. Rudenia fireasca este tipul de legatura ce se stabileste in baza faptului ca mai multe persoane au un ascendent comun, iar rudenia civila poate fi rezultata din adoptie, conform legii.

Rudenia se poate stabili in linie dreapta ceea ce inseamna ca o persoana este descendenta dintr-o alta persoana sau poate fi colaterala in momentul in care mai multe persoane prezinta acelasi ascendent.

Stabilirea gradului de rudenie

Gradul de rudenie se poate stabili fie in linie dreapta, fie in linie colaterala. Ce inseamna acest lucru? Gradele de rudenie in linie dreapta se evidentiaza in functie de numarul nasterilor, ceea ce inseamna ca intre parinti si copii este rudenie de gradul I, iar intre bunici si nepoti este rudenie de gradul II si se poate continua in acelasi stil pentru stabilirea tuturor gradelor de rudenie ale unei persoane fata de un ascendent.

Gradele de rudenie in linie colaterala se stabilesc tot dupa numarul de nasteri, insa in doua directii, una care urca de la o ruda spre ascendentul comun si care apoi coboara pana la o alta ruda. De aici reiese faptul ca, nepotul si matusa sunt rude de gradul III, iar verii primari sunt rude de gradul IV.

Afinitatea si filiatia

Afinitatea se refera la gradul de rudenie ce se stabileste intre sot si rudele celuilalt sot. Astfel ca, se pastreaza aceiasi linie si grad de rudenie, rudele sotului fiind afinii celuilalt sot. Varul primar al unuia dintre soti devine ruda de gradul IV prin afinitatea cu celalalt sot.

Filiatia se stabileste prin nastere, fiind stabilita prin nastere fata de mama, sau dupa caz, prin hotarare judecatoreasca, iar fata de tata, daca exista casatorie intre parinti, filiatia se stabileste prin prezumtia de paternitate, iar in afara casatoriei se poate recunoaste sau stabili prin hotarare judecatoreasca.

“Filiatia se dovedeste prin actul de nastere intocmit in registrul de stare civila, precum si cu certificatul de nastere eliberat pe baza acestuia. In cazul copilului din casatorie, dovada se face prin actul de nastere si prin actul de casatorie al parintilor, trecute in registrele de stare civila, precum si prin certificatele de stare civila corespunzatoare”, art. 409, Codul Civil.

Stabilirea cotelor succesorale in functie de gradul de rudenie

Daca vorbim de o mostenire, atunci toti mostenitorii legali, vor fi chemati in functie de ordinea stabilita prin lege, determinata de linia gradului de rudenie, dupa cum urmeaza:

Clasa I Descendentii – Sotul supravietuitor casatorit legal cu persoana decedata, copii biologici, copii infiati legal. In aceiasi categorie sunt inclusi cei numiti ascendenti privilegiati, precum parintii sau tutorii legali ai celui decedat.

Clasa II Colaterialii privilegiati – Fratii si surorile biologici sau infiati ai celui decedat. In aceiasi categorie sunt inclusi si ascendentii ordinari, bunicii din partea mamei si a tatalului ai persoanei defuncte.

Clasa III Colateralii ordinari – Aici sunt inclusi unchii si matusile celui care a decedat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here