Ce trebuie sa stim despre decaderea din drepturi parintesti

0
3340

In mod normal, ambii parinti au aceleasi drepturi si obligatii cand vine vorba de copii lor. Dar, exista nenumarate situatii in care este nevoie de interventia unei autoritati tutelare pentru a stabili ce este mai bine pentru copii, solutia fiind in multe cazuri, decaderea din drepturi parintesti a unuia sau ambilor parinti.

Ce inseamna decaderea din drepturi parintesti?

Conform Codului Civil, decaderea din exercitiul drepturilor parintesti poate sa fie ceruta oficial de catre autoritatile administratie publice, instanta de tutela fiind institutia competenta de a pronunta aceasta hotarare. Un parinte sau ambii parinti pot fi decazuti din drepturile parintesti atunci cand “pun in pericol viata, sanatatea sau dezvoltarea copilului prin relele tratamente aplicate acestuia, prin consumul de alcool sau stupefiante, prin purtarea abuziva, prin neglijenta grava in indeplinirea obligatiilor parintesti ori prin atingerea grava a interesului superior al copilului”, art. 508, Cod Civil.

Situatii concrete care pot duce la decaderea din drepturile parintesti

Exista mai multe situatii in care autoritatile pot sa fie sesizate sau sa se autosesize, pentru a asigura bunastarea si siguranta copiilor. Decaderea din drepturi parintesti poate sa fie pronuntata in situatia in care copilul este abandonat in maternitate sau orice alt tip de institutie sau atunci cand din motive nejustificate refuza sa-si mai indeplineasca obligatiile parintesti, cum ar fi plata pensiei alimentare, dupa pronuntarea divortului.

Pot fi decazuti din drepturi parintii care abuzeaza de proprii copii, se comporta violent fata de acestia, fizic, psihic si verbal sau comit infractiunea de viol asupra copilului. De asemenea, parintii cu un comportament degradant si imoral, cum ar fi consumul de alcool, injurii aduse copiilor, influenta negativa prin exemplu personal, nu asigura siguranta si bunastare pentru dezvoltarea armonioasa si normala a copiilor, si acesti parintii pot fi decazuti din drepturi parintesti. Considerate printre cele mai grave motive, sunt cele care implica un atentat la viata copiilor sau a celuilalt parinte.

Etapele procedurii decaderii din drepturi parintesti

Cererea pentru decaderea drepturilor parintesti poate fi facuta de catre celalalt parinte, tutorele copilului, procuror sau autoritatea tutelara. Decaderea din drepturi parintesti se pronunta prin hotarare judecatoreasca de catre instanta competenta.

Serviciul public de asistenta sociala si Directia generala de asistenta sociala sunt institutiile care se ocupa cu etapele care preced sesizarea instantei. Se vor lua in calcul procese de mediere, terapie si consiliere pentru parinti, in vederea rezolvarii situatiei date. Se doreste ca prin orice metoda posibila sa se evite separarea copiilor de parinti.

In continuare, institutiile mentionate mai devreme, se vor asigura ca educatia, dezvoltarea si bunastarea copiilor sunt asigurate in cadrul familiei, prin vizite frecvente. Daca se constata contrariul, atunci Directia generala de asistenta sociala este anuntata, pentru a sesiza instanta judecatoreasca cu privire la caz. Instanta judecatoreasca va dispune decaderea din drepturi parintesti, totala sau partiala, a unuia sau ambilor parinti.

Ce efecte produce decaderea din drepturi parintesti

In urma pronuntarii hotararii decaderii din drepturi parintesti, parintelui in cauza, i se vor limita legaturile personale cu copilul, i se va interzice sa-l viziteze sau sa interactioneze cu copilul (exista cazuri si exceptii). Parintele decazut din drepturi parintesti nu va mai avea drept de decizie in ceea ce priveste educatia, dezvoltarea, cresterea si sanatatea copilului.

“Decaderea din exercitiul drepturilor parintesti este totala si se intinde asupra tuturor copiilor nascuti la data pronuntarii hotararii. Cu toate acestea, instanta poate dispune decaderea numai cu privire la anumite drepturi parintesti ori la anumiti copii, dar numai daca, in acest fel, nu sunt primejduite cresterea, educarea, invatatura si pregatirea profesionala a copiilor”, art. 509, Codul Civil.

Legea specifica faptul ca, parintele decazut din drepturi parintesti nu este scutit de obligatia de a intretine copilul, fiind cazul pensiei alimentare. Daca ambii parinti sunt decazuti din drepturile parintesti, se va institui tutela.

Pentru orice tip de informatie sau lamurire legate de exercitarea drepturilor parintesti, nu ezitati sa apelati la un avocat online.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here