Reabilitarea de drept este reglementata de Codul Penal si se refera la momentul in care se vorbeste de o condamnare la pedeapsa amenzii, pedepsa inchisorii care nu depaseste 2 ani, precum si la pedeapsa inchisorii in cazul careia executarea a fost suspendata prin supraveghere. In ultima situatie condamnatul trebuie ca in ultimii 3 ani sa nu mai fi savarsit niciun tip de infractiune.
Din momentul in care se indeplineste una sau mai multe dintre conditiile pentru reabilitarea de drept, institutia competenta se va ocupa de radierea din oficiu a mentiunilor privitoare la condamnarea in cauza. Termenul la care se poate realiza acest lucru se stabileste diferite in functie de fiecare situatie:
- De la data la care s-a finalizat executarea pedepsei.
- De la data la care s-a prescris executarea pedepsei..
- De la data la care s-a achitat amenda sau din momentul in care s-a achitat pedeapsa din diferite motive.
- De la data la care s-a indeplinit termenul de supraveghere.
Reabilitarea de drept pentru persoane fizice
Reabilitarea de drept pentru persoane fizice poate sa aiba loc atunci cand condamnatul prezinta un anumit comportament, ceea ce inseamna ca din momentul in care se pronunta termenul, nu ar trebui sa mai savarseasca niciun tip de infractiune.
De asemenea, in cazul persoanelor fizice, reabilitarea de drept poate sa fie pusa in aplicare in situatiile in care condamnarea se pronunta pentur fapte de gravitate redusa. Sunt considerate astfel de fapte, condamnarile pentru pedeapsa amenzii, condamnarile la pedeapsa cu inchisoare care nu este mai mare de 2 ani, precum si condamnarile in care executare se suspenda prin supraveghere. In privinta instituirii reabilitarii de drept este nevoie sa treaca o anumita perioada de timp din momentul executarii pedepsei.
Reabilitarea de drept pentru persoane juridice
Reabilitarea de drept a persoanei juridice are loc in momentul in care au trecut 3 ani de la data executarii pedepsei amenzii sau pedepsei complementare si in acest timp nu s-a mai savarsit niciun tip de infractiune. Astfel ca, diferenta de reabilitare in cazul persoanei juridice, fata de persoana fizica este tipul pedepsei amenzii aplicate, care nu este limitata la un singur tip. Exista situatia in care se pot aplica pedepse complementare, iar in acest caz, reabilitarea de drept poate sa se aplice incepand cu data la care acestea au fost excutate sau se considera ca au fost executate.
Aplicarea reabilitarii de drept si efecte
In mod normal, reabilitarea de drept are loc din oficiu, dupa cum am precizat mai devreme, insa, exista cazuri speciale cand stergerea condamnarii nu se realizeaza in acest mod. Daca intampinati astfel de probleme, este bine sa stiti ca aveti dreptul de a depune o cerere a interventiei de reabilitare de drept, la instanta la care s-a luat hotararea condamnarii sau la o instanta care se afla in raza teritoriala in care condamnatul este domiciliat.
Din momentul in care se declara reabilitare de drept, se inceteaza orice tip de interdictie, limitare, incapacitate care erau legat de executarea condamnarii. Totusi, “reabilitarea nu are ca urmare obligatia de reintegrare in functia din care condamnatul a fost scos in urma condamnarii ori de redare a gradului militar pierdut. Reabilitarea nu are efecte asupra masurilor de siguranta”, art. 169 Codul Penal.
Apelati la serviciile unui avocat online pentru orice tip de nelamurire sau daca aveti nevoie de consultanta juridica rapida.