Telemunca 2020 – contract, obligatii si drepturi salariale

0
1045

Telemunca este un tip specifica de organizare a activitatilor de munca, in care angajatul, isi indeplineste atributiile functiei pe care o ocupa, intr-un loc diferit fata de sediul firmei, prin utilizarea tehnologiei informatiei si comunicatiilor.

Acest tip de munca se realizeaza voit si regulat de catre angajat, in conformitate cu prevederile Legii nr. 81/2018, cel putin o data pe luna, avand aceleasi atributii, drepturi si obligatii salariale ca si angajatii care isi desfasoara activitatea la sediul firmei. Desigur, pentru telemunca se iau in considerare joburile unde se permite derularea activitatii prin intermediul internetului sau telecomunicatiilor, pentru ca angajatorul sa poate monitoriza sub diferite forme munca depusa de angajat si acesta sa aiba aceleasi drepturi precum salariatii care isi desfasoara munca in mod normal, la sediul companiei.

Citeste mai departe pentru a afla ce implica un contract individual de munca pentru telemunca, obligatiile si avantajele implicite acestui tip de activitate.

Modificari aduse contractului de munca individual

Contractul individual de munca se incheie conform prevederilor din Legea nr. 53/2003, fiind prezente obligatiile si drepturile pentru desfasurarea activitatii in mod normal. Pentru telemunca, insa, se vor trece informatii aditionale contractului de munca individual, printre care se numara:

  • Se precizeaza clar ca activitatea desfasurata de angajat este in regim de telemunca.
  • Se specifica numarul de zile in care activitatea este desfasurata in regim de telemunca.
  • Locul in care se desfasoara activitatea de telemunca, prin acordul ambelor parti.
  • Programul fix in care angajatorul are dreptul de a verifica modul in care se desfasoara activitatea telesalariatului si modul concret prin care se pune in practica acest lucru.
  • Modul in care se contorizeaza numarul de ore de munca prestate de telesariat.
  • Responsabilitatea angajatului si cea a angajatorului.
  • Modul prin care telesariatul este integrat in colectivul de munca.
  • Asigurarea transportului telesalariatului la si de la locul de unde isi desfasoara activitatea in regim remote.
  • Punerea la dispozitie a salariatului a mijloacelor de telecomunicatii necesare desfasurarii telemuncii.

Obligatiile telesariatului

Pe langa obligatiile contractuale conforme cu legea care reglementeaza acest lucru, telesariatul are urmatoarele obligatii specifice:

Desfasurarea activitatii in acord cu gradul si nivelul de pregatire profesionala.

Informarea angajatorului cu privire la echipamentul utilizat in timpul prestarii telemuncii.

Informarea angajatorului in ceea ce priveste locurile in care alege sa-si desfasoare activitatea de munca.

Sa respecte conditiile de desfasurare a muncii prevazute in contract, fara sa-si puna in pericol sanatatea si bunastarea.

Obligatiile anagatorului pentru telemunca

Angajatorul trebuie sa indeplineasca anumite obligatii specifice atunci cand vine vorba de modul in care telesalariatul isi desfasoara activitatea de munca:

Asigurarea telesalariatului a echipamentelor de munca necesare pentru activitatea in sine si pentru comunicare.

Suport tehnic pentru echipamentele utilizate de telesariat in desfasurarea activitatii de munca.

Asigurarea ca telesariatului este instruit corect cu privire la modul in care isi desfasoara munca, fara sa-si puna sanatatea si siguranta in pericol.

Asigurarea transportului telesalariatului la si de la locul unde isi desfasoara activitatea de munca, daca este cazul.

Specificul activitatii in regim de telemunca

Telemunca este un modalitate moderna prin care corporatiile si alte tipuri de firme confera mai multa libertate de miscare si actiune angajatului. Acesta isi poate desfasura activitatea de munca din confortul casei, in locuri publice sau alte locatii destinate special pentru telemunca.

Este de luat in considerare punerea in practica a acestei metode de lucru in cazul celor care lucreaza mai bine singuri, intr-un mediu care ii inspira si ii motiveaza, chiar daca au aceleasi obligatii precum restul salariatilor.

Programul de munca poate fi flexibil si stabilit in acord cu ambele parti contractuale, astfel incat angajatul sa dea cel mai bun si eficient randament in desfasurarea acivitatilor si sarcinilor de lucru.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here