Tot ce trebuie sa stii despre obtinerea pasaportului electronic 2020

0
692

Pasapoartele simple electronice pot fi eliberate prin depunerea unei cereri de catre orice cetatean romand care indeplineste conditiile prevazute in Legea nr. 248/2005, in ceea ce priveste libera corculatie a cetatenilor romani in spatiul strain.

Cererea se poate depune in tara la serviciul public comunitar pentru eliberarea si evidenta pasapoartelor simple, din domiciliu/resedinta cetateanului. Pentru cei aflati deja in strainatate pasaportul simplu electronic se poate elibera de la oficiul consular al Romaniei din tara respectiva, dar perioada de asteptare este mult mai mare fata de eliberarea pasaportului in tara.

In urmatoarele randuri o sa vedem care sunt conditiile de eliberare ale pasaportului simplu electronic, tipul de cerere si alte acte necesare.

Conditii pentru eliberarea pasaportului simplu electronic

Conform Legii nr. 248/2005, cetatenii romani au dreptul de a calatori si emigra in strainatate ori de cate ori doresc, in conditiile in care respecta obligatiile de sedere in alta tara, dupa cum urmeaza:

Se obliga sa respecte legislatia Romaniei, fara sa efectueze activitati care sa denigreze imaginea Romaniei si sa contravina, in niciun fel, obligatiilor conforme legii din tara.

Se obliga sa respecte legislatia statului in care se afla, respectand scopul declarat al calatoriei, in conditiile stabilite de legislatia statului si acordurilor internationale incheiate cu Romania.

Depunerea diligentelor pentru acordarea ajutorului cetatenilor romani care intampina dificultati pe teritoriul statului respectiv, prin informarea imediata a misiunilor diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei din statul cu pricina.

Se obliga sa anunte misiunea diplomatica sau oficiul consular al Romaniei din statul respectiv, in cazul in care doreste sa-si stabileasca resedinta sau domiciliul in statul cu pricina.

Se obliga sa anunte misiunea diplomatica sau oficiul consular al Romaniei din statul respectiv, daca s-a produs orice tip de schimbare privind starea civila.

Valabilitate pasaport simplu electronic

In cazul cetatenilor de peste 18 ani care indeplinesc prevederile legale ale liberei circulatii in strainatate, valabilitatea pasaportului electronic simplu este de 10 ani. In cazul cetatenilor cu varsta cuprinsa intre 12-18 ani, valabilitatea este de 5 ani, iar in cazul minorilor cu varsta pana in 12 ani, pasaportul simplu electronic expira dupa 3 ani de la eliberare.

Rezervare online pasaport simplu electronic

Cei care gasesc mai simpla si mai la indemana aceasta metoda, pot depune cererea de eliberare a pasaportului electronic simplu pe site-ul www.epasapoarte.ro. Aici este nevoie de completarea mai multor campuri obligatorii:

 • Numele si prenumele celui care solicita programarea.
 • Numarul de telefon
 • Adresa de e-mail pe care cetateanul primeste datele privind programarea.
 • Se selecteaza tipul de pasaport dorit, in cazul nostru pasaport simplu electronic.
 • Se specifica locatia la care vrei sa depui cererea de eliberare a pasaportului simplu electronic.
 • Se selecteaza Rezerva, dupa care vei primi un e-mail prin care trebuie sa confirmi datele si cererea, in decurs de 2 ore.

Documente necesare pasaport electronic

In cazul cetatenilor cu varsta de peste 18 ani sunt necesare urmatoarele:

 • Cartea de identitate in original.
 • Dovada achitarea taxei pentru emiterea pasaportului.
 • Pasaport anterior, daca este cazul.

In cazul copiilor cu varsta de pana in 14 ani, parintii vor depune urmatoarele acte:

 • Certificat de nastere in original.
 • Documente de identitate ale parintilor sau ale unui singur parinte, tutore, imputernicit.
 • Dovada achitarii taxei pentru emiterea pasaportului.
 • Pasaport anterior, daca este cazul.
 • Procura speciala privind acordului celuilalt parinte, daca este cazul.
 • Hotarare judecatoreasca de incredintare a minorului, daca este cazul.

Taxe pentru eliberarea pasaportului simplu electronic

In vederea eliberarii pasaportului simplu electronic este nevoie sa se plateasca o taxa de 258 lei, pentru cetatenii cu varsta de peste 12 ani impliniti. Cetatenii cu varsta de pana in 12 ani impliniti trebuie sa plateasca o taxa de 234 lei.

Va stam la dispozitie pentru orice problema intampinati!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here