Ce poti face in caz de concediere abuziva

0
1373

Cazurile de concediere abuziva sunt din ce in ce mai intalnite in spatiul romanesc de munca, iar de multe ori, angajatii se complac in situatia data, fara sa stie ca pot obtine o anulare a deciziei de incetare a contractului de munca, printr-o hotarare judecatoreasca.

In orice caz, exista cateva prevederi legale prin care angajatorul nu are dreptul sa inceteze contractul de munca individual al angajatului, fara nicio explicatie. Odata aflat in aceasta situatie, angajatul poate sa faca toate demersurile legale pentru a obtine in instanta anularea deciziei angajatorului, avand nevoie de un set specific de acte si documente.

Va aduce la cunostinta care sunt conditiile impuse de lege prin care angajatorul nu are dreptul sa incheie contractul de munca si ce poate face concret angajatul pentru obtinerea unei decizii in instanta.

Interdictii legale pentru incetarea contractului de munca

Conform art. 60 alin.(1) din Codul muncii exista cateva situatii clare in care angajatorul nu are dreptul sa concedieze salariatul, iar acesta poate contesta decizia pe cale legala.

Parintii care se afla in timpul concediului de maternitate sau de crestere a copilului. Angajatorul nu are dreptul sa concedieze o femeie pe motiv ca aceasta este insarcinata sau parintii care se afla in orice tip de concediu care se refera la cresterea copilului, in conditii normale sau speciale. Desigur, daca acest tip de angajati incalca anumite prevederi din contractul colectiv de munca sau al regulamentului intern, atunci angajatorul poate initia decizia de concediere.

Potrivit Codului Muncii angajatorii nu au dreptul sa concedieze parintii aflati in concediu de ingrijire a copilului bolnav pana la varsta de 7 ani sau in cazul copiilor cu handicap, pana ce acesta implineste varsta de 18 ani.

Angajatorul nu are dreptul sa concedieze pe cel care se afla in timpul concediului de odihna. Daca se intampina o situatie in care este justificata concedierea angajatului, atunci se va astepta comunicarea acestui lucru, in momentul in care acesta se intoarce din concediul de odihna. Exceptiile fac situatiile in care compania este in insolventa sau dizolvare.

Acelasi principiu se aplica in cazul parintilor care beneficiaza de stimulentul de insertie, adica se intorc la locul de munca din concediul de maternitate sau de crestere a copilului, mai devreme decat prevede legea.

Reprezentantii sindicatelor nu pot fi concediati in timpul mandatului, potrivit Codului Muncii.

Angajatii nu pot fi concediati in timp ce isi exercita dreptul la greva, atata timp cat respecta conditiile legale.

Angajatorul nu poate concedia angajatul pe urmatoarele motive care tin de discrimanare: criterii de sex, orientare sexuala, caracteristici genetice, varsta, apartenenta nationala, rasa, culoare, etnie, religie, optiune politica, origine sociala, handicap, situatie sau responsabilitate familiala, apartenenta ori activitate sindicala.

Nu se pot face concedieri atunci cand se instituie carantina la locul de munca.

Angajatii care sunt in incapacitate de munca temporara demonstrata medical, nu pot fi concediati.

Masuri luate de angajat in caz de concediere abuziva

Angajatul poate sa conteste decizia de concediere in termen de 30 de zile de la comunicarea acesteia de catre angajator. Se va apela la ajutorul unui avocat, care va duce probele si toate actele doveditoare concedierii abuzive, in instanta. In cazul in care concedierea se declara ca fiind abuziva, angajatul are dreptul sa ceara despagubiri, fiind cel mai intalnit caz, sau sa ceara reintegrarea la locul de munca. In cazul in care va aflati intr-o situatie de concediere abuziva, specialistii nostri in avocatura va stau la dispozitie pentru orice tip de solutionare.  

Va stam la dispozitie cu cei mai pregatiti avocati in vederea solutionarii actelor abuzive de la locul de munca.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here