Statutul juridic al societatilor comerciale

0
182

Prin statut juridic intelegem ansamblul de norme de drept prin care se reglementeaza drepturile si obligatiile persoanelor fizice sau persoanelor juridice. Prin statutul juridic se exprima structura si atributele specifice, raportate la un anumit element de referinta. Statutul juridic presupune evidentierea atributelor juridice in functie de subiectul dat.

Conform Legii 31/1990 persoanele fizice si persoanele juridice se pot asocia pentru a constitui societati cu personalitate juridica. Prin infiintarea societatii comerciale, se creeaza un subiect nou, cu drepturi si obligatii specifice. Personalitatea juridica a societatii comerciale se dobandeste din momentul in care se inregistreaza in Registrul Comertului.

Statutul juridic in functie de tipul societatii

Societatile comerciale se disting prin 5 forme specifice de statut juridic

Societatea cu Raspundere Limitata SRL

Societatea pe Actiuni SA

Societate in Nume Colectiv SNC

Societatea in Comandita Simpla SCS

Societatea in Comandita pe Actiuni SCA

Societatea cu Raspundere Limitata SRL

Aceasta forma juridica a societatii comerciale este cea la care se apeleaza frecvent. De ce acest lucru? Pentru ca SRL se bucura de raspunderea limitata atunci cand vine vorba de datoriile societatii, in ceea ce priveste capitalul cerintele sunt mult mai acceptabile fata de celelalte tipuri de societati comerciale si ofera celui care o infiinteaza mai multe libertate in actiune si functionare. In plus, este singura forma juridica de societate comerciala care poate functiona cu un singur asociat, persoana fizica sau persoana jurdica. La momentul infiintarii SRL este nevoie de depunerea unui capital social de minim 200 lei. Partile sociale ale societatii se transmit intre asociati, iar capitalul social poate fi constituit din bunuri si numerar.

Societate pe Actiuni SA

In vederea constituirii societatii pe actiuni este nevoie de depunerea unui capital social de 90.000 lei. Actiunile se transmit ca titluri de valoare, iar capitalul social poate sa fie constituit prin numerar si natura. Societatea pe actiuni poate sa fie infiintata doar daca exista minim doi actionari. Raspunderea pentru datoriile societatii este limitata, prin capital social subscris.

Societatea in Nume Colectiv SNC

Societatea in nume colectiv se caracterizeaza prin raspunderea nelimitata a asociatilor privind datoriile societatii. Raspunderea este de asemenea solidara, iar in caz de recuperare creante se poate pune urmarire pe oricare dintre cei asociati. Nu este nevoie de o valoare minima de capital la constituirea societatii in nume colectiv. Capitalul social poate sa fie constituit in numerar, natura sau prestatii de munca. In vederea infiintarii societatii in nume colectiv este nevoie de existenta a minim doi asociati.

Societatea in Comandita Simpla SCS

In cazul societatii in comandita simpla asociatii se impart in doua categorii distincte, asociati comanditari (cei care raspund de constituirea capitalului social) si asociati comanditati (cei care deruleaza efectiv afacerea, administratorii). La infiintarea societatii in comandita simpla nu este nevoie de un anume capital social, fiind nevoie de existenta a minim doi asociati, cu cate unul pentru fiecare dintre cele doua tipuri de asociati.

Societatea in Comandita pe Actiuni SCA

Acest statut juridic al societatii coemerciale presupune existenta a doua categorii de asociati, comanditari si comanditati. La infiintarea societatii in comandita pe actiuni este nevoie de depunerea unui capital social de minim 90.000 lei. Este nevoie de existenta a cel putin 2 asociati, din fiecare categorie, in momentul infiintarii societatii.

In vederea infiintarii unei firme apelati la ajutorul unui avocat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here