Executarea silita a obligatiei de a face sau de a nu face

0
157

Prevederile referitoare la obligatia de a face sau a nu face in executarea silita sunt cuprinde in Codul de Procedura Civila.In conditiile in care debitorul refuza sa duca la indeplinire o obligatie dintr-un titlul executoriu, in maxim 10 zile de la comunicarea incheierii de incuviintare a executarii, creditorul are dreptul acordat de instanta de executare, sa indeplineasca el insusi sau prin alte persoane obligatia, cheluiala fiind in seama debitorului. Aceiasi prevedere legala se aplica si in cazul in care titlul executoriu presupune obligatia de a nu face.

“Creditorul va putea cere instantei de executare sa fie autorizat, prin incheiere executorie, data cu citarea partilor, sa desfiinteze el insusi sau prin alte persoane, pe cheltuiala debitorului, lucrarile facute de acesta impotriva obligatiei de a nu face”, art. 904, Codul de Procedura Civila.

Insa, daca in decursul a celor 10 zile de la comunicarea incheierii de incuviintare a executarii debitorul sau o alta persoana nu poate sa duca la indeplinire executia de a face sau de a nu face, se poate ca debitorul sa fie constrans sa execute obligatia, prin impunerea unor penalitati de catre instanta de executare. Aceiasi instanta poate sa oblige debitorul sa plateasca creditorului o penalitate cuprinsa intre 100 si 1000 lei, la fiecare zi intarziere, daca obligatia nu poate sa fie evaluata in bani. Penalitatile decurg pana in momentul in care se executa obligatia de a face sau de a nu face din titlul executoriu. Daca obligatia poate sa fie evaluat in bani, atunci penalitatea este cuprinsa intre 0,1% si 1% la fiecare zi intarziere, din valoarea obiectului obligatiei.

“Daca in termen de 3 luni de la data comunicarii incheierii de aplicare a penalitatii debitorul nu executa obligatia prevazuta in titlul executoriu, instanta de executare, la cererea creditorului, va fixa suma definitiva ce i se datoreaza cu acest titlu, prin incheiere definitiva, data cu citarea partilor”, art. 905, Codul de Procedura Civila. Penalitatea poate sa fie redusa sau inlaturata in totalitate, prin contestatie la executare, in conditiile in care debitorul duce la indeplinirea obligatiei din titlul executoriu, de a face sau de a nu face, prin justificare temeinica a faptei de intarziere a executarii.

Conform Codului de Procedura Civila exista situatia conform careia prinr-un titlul executoriu se poate dispune inscrierea in cartea funciara impotriva celui care a inscris titlul. In acest caz specific, creditorul poate sa ceara, cu ajutorul executorului judecatoresc sa se dispuna inscrierea in baza respectivului titlu. “Daca cel impotriva caruia s-a dispus efectuarea inscrierii a fost totodata obligat, prin acelasi titlu executoriu sau prin altul, sa evacueze ori, dupa caz, sa predea imobilul in mainile creditorului, se va proceda potrivit dispozitiilor art. 895 si urmatoarele”, art. 908, Codul de Procedura Civila. Acelasi prevederi sunt valabile si in cazul in care obligatia din titlul executoriu presupune inscrierea titlului in alte tipuri de registre publice.

Ai o intrebare? Apeleaza la ajutorul unui avocat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here