Cadru legal privind revendicarea imobiliara

0
145

Revendicarea imobilara este un tip de actiune civila prin care proprietarul care nu se mai afla in posesia bunului, cere persoanei care poseda in prezent respectivul bun, sa i-l restituie. Bunurile despre care vorbim in revendicare, pot sa fie mobiliare sau imobiliare. Redobandirea dreptului de proprietate se realizeaza prin demonstrare pe baza de probe, acte si alte documente care sa ateste cine este proprietarul de drept si ca persoana care detine bunul in prezent nu are dreptul de a face acest lucru.

Iata ce spune legea cu privire la actiunea de revendicare imobilara:

“Proprietarul unui bun are dreptul de a-l revendica de la posesor sau de la o alta persoana care il detine fara drept. El are, de asemenea, dreptul la despagubiri, daca este cazul. Dreptul la actiunea in revendicare este imprescriptibil, cu exceptia cazurilor in care prin lege se dispune altfel. Hotararea judecatoreasca prin care s-a admis actiunea in revendicare este opozabila si poate fi executata si impotriva tertului dobanditor, in conditiile Codului de procedura civila”, conform art. 563 din Codul Civil.

Revendicarea dreptului de proprietate

In vederea revendicarii dreptului de proprietate se vor aduce toate probele necesare care sa divedeasca faptul ca reclamantul este cu adevarat titularul dreptului de proprietate asupra bunului care se doreste a fi revendicat. In ceea ce priveste tipul de probe care se aduc in acest caz, principalul act este titlul de proprietate care ar trebui sa se afle in posesia reclamantului. In cazul in care paratul aduce ca proba un titlul de proprietate asupra bunului respectiv, va trebui sa se compare cele doua titluri de proprietate si sa se stabileasca care este cel aflat in legalitate. In acest sens se va tine cont de parcursul dreptului de proprietate de la primul proprietar pana la cel din prezent. Este nevoie, pentru ca titlul de proprietate sa fie considerat legal ca proprietarul actual sa fi dobandit pe cale legala dreptului de proprietate, de la proprietarul anterior.

In ceea ce priveste partajarea privind legalitatea titlului de proprietate un criteriu de care se tine cont este vechimea titlului de proprietate, fiind in avantaj persoana care a dobandit prima, in mod legal, titlul de proprietate. Este de specificat faptul ca indiferent de conditii, de timp si spatiu, titlul de proprietate nu se anuleaza. Ce inseamna acest lucru? Este valabil mai ales in cazul caselor si spatiilor foarte vechi, care au fost abandonate si lasate in paragina ani la rand.

Cel care detine titlul de proprietate, chiar daca nu s-a ingrijit de mentinerea in stare buna a imobilului, are drept sa-l revendice, in orice tip de conditii, chiar daca acolo poate in acest moment, locuieste cineva sau o alta persoana s-a ingrijit de locul respectiv, fara insa sa aiba niciun tip de act legal care sa ateste ca detine imobilul. In cazul in care restituirea bunului nu mai este posibila in natura, din diferite considerente de forta majora, atunci se va restitui echivalentul imobilului respectiv.

Intreaba un avocat online daca sunt nelumuriri legate de procedura de revendicare imobiliara.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here