Astazi vom trece in revista care sunt dispozitiile generale privind acordarea cadourilor in bani si natura angajatilor, si aici ne referim la biletele de valoare, care pot sa fie emise atat pe suport de hartie, cat si in format electronic.
Poate fi vorba de tichete de masa, tichete cadou, tichete de cresa, tichete culturale, vouchere de vacanta si alte tipuri de bonusuri si cadouri care sunt oferite angajatilor, prin respectarea reglementarilor Legii nr. 165/2018.
Angajatorii care pot sa ofere astfel de bilete de valoare pot sa fie institutii publice si locale, operatori economici, regii autonome, societati nationale, diferite tipuri de societati, institutii financiare, institutii de credit, corporatii, societati agricole, organizatii nonprofit, precum si alte tipuri de persoane juridice, constituite in forme legale.
Emiterea biletelor de valoare
In cazul biletelor de valoare care se acorda in sectorul bugetar, se impun limite in ceea ce priveste sumele, in functie de nivelul de resurse financiare care sunt alocate de la bugetul de stat, iar in privinta celorlalti angajatori, limitele sunt impuse in functie de bugetul de venituri stabilite dupa norme specifice, in fiecare caz.
Angajatorii trebuie sa cunoasca faptul ca biletele de valoare pot fi emise numai de catre unitati emitente autorizate de Ministerul Finantelor Publice, care se asigura prin modul de acordare al biletelor, ca totul se realizeaza in maxime conditii de securitate.
Totodata este de responsabilitatea unitatilor emitente de a actualiza la un interval regulat, sau dupa caz, la cererea angajatorilor, toate listele cu operatorii economici care accepta biletele de valoare. „Decontarea biletelor de valoare intre unitatile care accepta aceste bilete de valoare si unitatile emitente se face numai prin intermediul unitatilor bancare sau prin unitatile teritoriale ale Trezoreriei Statului, dupa caz, potrivit legii”, art. 7 Legea nr. 165/2018.
Obligatii angajatori in emiterea si acordarea biletelor de valoare
Printarea biletelor de valoare pe suport de hartie, precum si transmiterea acestora in format electronic sunt asigurate de catre angajator, in ceea ce priveste costurile. La fel se intampla si in cazul in care angajatorul cumpara aceste bilete de valoare de la unitatile emitente, achitand contravaloare nominala si costurile legale de imprimarea biletelor de valoare, daca sunt cele pe suport de hartie. Acelasi principiu se aplica si in cazul in care, angajatorul achizitioneaza direct de la unitatile emitente, bilete de valoare, in format electronic. In cazul acestui tip de bilet de valoare nu se poate acorda echivalantul in numerar al sumei si nici nu se poate retrage numerarul, daca vorbim de formatul electronic al biletelor de valoare.
Angajatorii vor comunica angajatilor faptul ca biletele de valoare acordate, indiferent de suportul pe care sunt materializate, pot fi utilizat exclusiv pe teritoriul tarii si in termenul de valabilitate impus de lege, in functie de fiecare tip de bilet de valoare. Astfel ca, voucherele de vacanta, ca exemplu, vor putea fi folosite numai in unitati de cazare din Romania, in perioada in care sunt valabile si cu respectarea regulii de a fi folosite numai de catre persoana care le-a primit, fiind cu caracter nominal.
„Sumele corespunzatoare biletelor de valoare acordate de angajator, in limitele nominale prevazute de prezenta lege, sunt deductibile la calculul impozitului pe profit. Sumele prevazute la alin. (1) nu se iau in calcul nici pentru angajator, nici pentru salariat la stabilirea drepturilor si obligatiilor care se determina in raport cu venitul salarial”, art. 9 Legea nr. 165/2018.