Modul in care se calculeaza si se acorda pensia de urmas

2
704

Conform legislatiei, pensia de urmas se defineste ca o forma de prestatie sociala, care se acord in bugetul asigurarilor sociale de stat copiilor si sotului supravietuitor al persoanei decedatae, care beneficia de pensie sau indeplinea conditii de primire a pensiei.

In coditiile in care persoana decedeaza din cauza unui accident de munca sau boala profesionala, pensia de urmas se stabileste fara sa se mai tina cont de stagiul de cotizare, iar daca persoana decedata nu era inca iesita la pensie si moare din cauza diferitelor afectiuni, atunci pensia de urmas se stabileste in functie de reglementarile pensiei de dizabilitate de categoria I.

Drepturile copiilor la pensia de urmas

Daca vorbim de existenta copiilor in cazul unei persoane decedate care beneficia de pensie sau urma sa beneficieze de acest drept, atunci acesti copii pot primi pensie de urmas in cazurile urmatoare:

Se incadreaza in limita de varsta de 16 ani;

Isi continua studiile in diferite forme de invatamant, termina aceste studii si se incadreaza in limita de varsta de 26 de ani;

Se afla in stare de invaliditate, conform dispozitiilor legale.

Drepturile sotului supravietuitor la pensia de urmas

In cazul sotului supravietuitor, acesta are dreptul sa primeasca pensie de urmas pe tot parcursul vietii, din momentul in care ajunge la varsta standard de pensionare, numai daca se incadreaza intr-un interval de cel putin 15 ani de casatorie. Daca, in schimba, durata casatoriei a fost mai mica de 15 ani, dar se incadreaza intr-o limita de 10 ani, atunci suma de bani pe care o va primi sotul supravietuitor, aferenta pensiei de urmas, se va diminua cu 0,5%/luna sau 0,6%/an, aflat in minus.

In situatiile in care sotul suprevietuitor se incadreaza in invalidilitate de gradul I sau gradul II si durata casatoriei a fost de cel putin 1 an, atunci va beneficia de pensia de urmas, indiferent de varsta. Un alt caz special este acela in care sotul supravietuitor primeste pensia de urmas, indiferent de varsta si de durata casatoriei, daca persoana a decedat din cauza unui accident de munca sau in urma unei boli profesionale. Singurele conditii in aceasta situatii sunt nerealizarea de venituri din activitate profesionala cu asigurare obligatorie sau acestea venituri sa fie mai mici decat 35% din salariul mediu brut.

In conditiile in care nu se indeplinesc normele prezentate mai sus, atunci sotul supravietuitor are dreptul sa primeasca pensie de urmas, in primele 6 luni de la decesul sotului, daca in acea perioada nu realizeaza venituri din venituri din activitate profesionala cu asigurare obligatorie sau acestea venituri sa fie mai mici decat 35% din salariul mediu brut.

De asemenea, poate exista situatia in care sotul supravietuitor are in ingrijire unul sau mai multi copii care se incadreaza in limita de 7 ani si astfel, poate sa beneficieze de pensia de urmas pana in momentul in care ultimul copil implineste varsta de 7 ani. In aceste conditii, trebuie ca sotul supravietuitor sa realizeze venituri din venituri din activitate profesionala cu asigurare obligatorie sau acestea venituri sa fie mai mici decat 35% din salariul mediu brut.

Cuantumul pensiei de urmas

Cuantumul pensiei de urmas se stabileste, dupa caz, in functie de punctajul mediu anual realizat de sustinator, in acest sens, tinandu-se cont de numarul de urmasi care au dreptul la pensie. Un singur urmas va beneficia de 50 % raportat la punctajul mediu anual. Daca este vorba de 2 urmasi, atunci procentul este de 75 %, iar pentru 3 sau mai multi urmasi, procentul este de 100%.

„Cuantumul pensiei de urmas, in cazul orfanilor de ambii parinti, se stabileste prin insumarea drepturilor de pensie de urmas, calculate dupa fiecare parinte”, art. 90 Legea 263/2010.

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here