Incetarea contractului de munca prin demisie

3
4778

Demisia este o decizie des intalnita in randul angajatilor, care doresc sa schimbe locul de munca sau sa se indrepte intr-o alta directie, din punct de vedere profesional. Daca totul se desfasoara conform legii exista o anumita perioada de care sa tii cont atunci cand vrei sa-ti depui demisia si sa-ti anunti angajatorul cu privire la decizia pe care ai luat-o.

Conform art. 81 din Codul Muncii, “prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz”. Cum spuneam, exista un termen de preaviz pe care trebuie sa-l indeplinesti inainte de a incheia contractul individual de munca. Despre aceasta etapa si alte lucruri esentiale de stiut, vom discuta in cadrul articolului de astazi, articol realizat de avocat Iasi.

Demisia cu preaviz vs. demisia fara preaviz

In cele mai multe cazuri, demisia are loc cu o perioada de preaviz, de 20 de zile lucratoare sau conforme cu ceea ce este stipulat in contractul individual de munca. “Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere”, art. 81 Codul Muncii. Perioada de preaviz incepe cu cea de-a doua zi dupa momentul in care s-a depus demisia la departamentul de Resurse Umane sau dupa caz, direct angajatorului.

Insa, exista unele situatii speciale, admise de lege, prin care demisia poate avea loc fara perioada de preaviz. Una dintre aceste situatii este atunci cand angajatorul renunta la perioada de preaviz, iar contractul de munca inceteaza din momentul in care salariatul isi depune demisia. Un alt context care face posibila demisia fara preaviz este acela in care angajatorul nu a respectat obligatiile stipulate in contractul individual de munca, fie ca este vorba de plata salariilor sau de alte masuri pe care ar fi trebuit sa le ia.

Depunerea demisiei

Prin lege, salariatul nu este obligat sa-si motiveze alegerea de a demisiona, iar angajatorul este obligat sa inregistreze demisia angajatului. Pentru a fi considerata valida, demisia trebuie sa fie depusa in forma scrisa. In mod automat, din a doua zi de la depunere demisiei incepe perioada de preaviz, timp in care contractul individual de munca produce aceleasi efecte. Acest lucru inseamna ca trebuie sa-ti indeplinesti in continuare toate sarcinile si obligatiile in calitate de angajat, pentru ca exista riscul de sanctiuni si penalitati, chiar daca te afli in perioada de preaviz. „Angajatorul este îndreptăţit să dispună concedierea disciplinară a salariatului, în cazul în care acesta nu respectă termenul de preaviz, absentând de la serviciu”, art. 81 Codul Muncii.

Concediu in timpul perioadei de preaviz?

In cazul in care te gandesti ca ar fi un moment oportun sa-ti iei concediu de odihna in timpul perioadei de preaviz, acest lucru poate fi posibil numai in masura in care, angajatorul este de acord. Daca se intampla sa ai nevoie de concediu medical, atunci pe toata durata acestuia, perioada de preaviz se suspenda in mod automat si isi continua cursul firesc, din momentul in care te intorci la locul de munca.

Model cerere demisie

Demisia se poate trimite prin e-mail catre departamentul de Resurse Umane sau se depune in forma fizica, in functie de clauzele din contractul individual de munca. Gasesti aici un model de demisie cu preaviz. In cazul in care este vorba de o demisie fara preaviz, se include in text motivul legal pentru care se solicita acest lucru.

Demisia este un pas normal, care nu ar trebui sa intampine probleme. Atata timp cat ti-ai indeplinit obligatiile in calitate de salariat, depunerea demisiei cu sau fara preaviz, este perfect acceptata din punct de vedere legal.

3 COMMENTS

  1. […] Există, în principiu, două tipuri de avocați de ocupare a forței de muncă. Un tip se concentrează asupra reclamanților sau a angajaților – uneori denumit ca avocat de discriminare a ocupării forței de muncă, avocatul privind drepturile de muncă sau avocatul federal de ocupare a forței de muncă – iar ceilalți se concentrează pe inculpați sau angajatori – cunoscuți și ca avocați de conducere. Atunci cand iti dai demisia pentru ca angajatorul nu a respectat anumite clauze din contract, este recomandat sa apelezi la un avocat. Citeste mai multe pe https://ad-avocat.ro/incetarea-contractului-de-munca-prin-demisie/. […]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here