Programul “Prima casa” devine “Noua Casa” – cadru legal si conditii de indeplinit

0
379

Ceea ce cunoasteam pana acum de programul “Prima casa” a devenit de curand programul “Noua casa”, o schimbare care vizeaza o serie de aspecte de la cuantumul avansului, conditii de incadrare in program pana la bugetul alocat pentru noile locuinte si consolidarea celor existente.

Motivarea schimbarii modului in care se prezinta programul de achizitionare a unei case noi se bazeaza pe reconsiderarea conditiilor de incadrarea anterioare, care erau destul de restrictive si limitau accesul unei importante categorii din populatia interesata de aceasta oportunitate. Prin adoptarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 129/2020 se urmareste implementarea de masuri pentru mentinerea pietei imobiliare la un nivel normal, prin care sa se combata efectele negative ale crizei financiare (disponibilizare de personal, reducerea nivelului de investitii in sectorul imobiliar).

Nu putem sa nu ne raportam la efectele care incep sa se resimta dupa restrictiile din timpul starii de urgenta din cauza pandemiei de Covid-19, fiind din ce in ce mai dificil pentru familiile tinere sau cele aflate la inceput de drum, sa aiba acces la creditele garantate de stat in vederea achizitionarii unei locuinte noi. Astfe ca, schimbarile survenite prin adoptarea Ordonante de Urgenta, se doresc sa incurajeze si sa permita un acces mai facil, cat mai multor categorii de persoane care sunt interesate direct de acest tip de credit, chiar daca sunt supuse, intr-un fel sau altul, de efectul crizei economice din acest moment.

Schimbari cu noul program „Noua Casa”

O prima schimbare vizeaza modul in care se stabilesc pragurile de finantare. Se asigura pana la 140.000 de euro echivalent in lei, in vederea locuintelor noi si consolidate, care au facut receptia cu cel mult 5 ani inainte de data la care s-a solicitat finantarea. Acest lucru se traduce prin cel mult 60% din valoarea creditului si un maximum de 85% din pretul de achizitie al locuintei. Se asigura pana la 70.000 de euro echivalent in lei in vederea achizitionarii altor tipuri de locuinte, intr-un procent de pana la 50% din valoarea creditului si maxum 95% din pretul de achizitie al locuintei

O alta schimbare importanta este cea legata de valoarea avansului minim, cuprins intr-un interval de 5% si 15%. Avansul va fi de minimum 15% din pretul de achizitiei al locuintelor noi si consolidate si minimun 5% din pretul de achitie al altor tipuri de locuinte.

Cei interesati vor putea accesa creditul pentru noua locuinta, in urmatoarele conditii:

Persoana trebuie sa declare pe proprie raspundere faptul ca, nu detine niciul fel de proprietate exclusiva sau nicio alta locuinta impreuna cu sotul/sotia, in momentul in care se solicita acordarea creditului garantat. Daca detin totusi o proprietate, atunci aceasta trebuie sa aiba o suprafata utila mai mica de 50 mp;

Prin respectivul program se va achizitiona o singura locuinta, prin intermediul creditului acordat de stat indeplinind toate conditiile programului;

Se pozitioneaza ca imprumutat in raport cu finantatorul;

Nu vor avea dreptul sa instraineze locuintele cumparate prin programul „Noua casa” pe o perioada de 5 ani de la achizitionare.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here