Malpraxisul este o eroare profesionala care are loc in timpul excercitarii actului medical sau medico-farmaceutic, generand prejudicii pacientului. In caz de malpraxis este implicata raspunderea civila a personalului medical si a furnizorului de produse si servicii medicale, sanitare si farmaceutice.
Raspunderea civila a personalului medical, a furnizorilor de servicii medicale, materiale sanitare, aparatura, dispozitive medicale si medicamente este reglementata de Legea 95/2006.
Raspundere personal medical in caz de malpraxis
Conform art. 642 din Legea 95/2006 personalul medica este cuprinde medicul, medicul dentist, farmacistul, asistentul medical si moasca care acorda servicii medicale. Astfel, personalul medical raspunde civil pentru:
- Prejudicii care au loc din eroare, neglijenta, imprudenta sau insuficiente cunostinte si pregatire medicala de specialitate. Prejudiciile se afla in legatura cu acte individuale de preventie, diagnostic si tratament;
- Prejudicii legate de nerespectarea reglementarilor prezentului titlu in ceea ce priveste confidentialitatea, consimtamantul informat si obligatia de acordare a asistentei medicale;
- Prejudicii produse prin exercitarea profesiei in situatii care intrec limitele competentei. Aici nu sunt incluse cazurile de urgenta.
Personalul medical nu poate fi tras la raspundere pentru daune si prejudicii care au avut loc in urmatorele situatii:
- Atunci cand prejudiciile produse sunt cauzate de conditii de lucru, dotari insuficiente pentru diagnostic si tratament, infectii nosocomiale, efecte adverse, complicatii si riscuri acceptate in ceea ce priveste investigatia si tratamentul, vicii ascunse ale materialelor sanitare, echipamentelor si dispozitivelor medicale;
- In momentul in care vorbim de situatii de urgenta, iar personalul medical actioneaza cu buna-credinta.
Procedura de stabilire a cazurilor de raspundere civila profesionala pentru personalul medical
“La nivelul autoritatilor de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti se constituie Comisia de monitorizare si competenta profesionala pentru cazurile de malpraxis, numita in continuare Comisia”, art. 668 din Legea 95/2006.
In aceasta comisie sunt inclusi reprezentanti ai autoritatilor de sanatate publica judetene/ ai municipiului Bucuresti, casei judetene de asigurari de sanatate, colegiului judetean al medicilor, colegiului judetean al medicilor dentisti, colegiului judetean al farmacistilor, ordinului judetean al asistentilor si moaselor din Romania, un expert medico-legal, sub conducerea unui director adjunct al autoritatii de sanatate publica judetene, respectiv a municipiului Bucuresti.
Comisia poate fi sesizata de catre pacientul sau reprezentantul legal al acestuia, care se considera victima de malpraxis care a avut loc in urma activitatii de prevenite, diagnostic si tratament. Aceiasi Comisie poate fi sesizata de catre succesorii persoanei decedate in urma unui act de malpraxis care a avut loc in urma activitatii de prevenite, diagnostic si tratament.
“Comisia desemneaza, prin tragere la sorti, din lista judeteana a expertilor un grup de experti sau un expert, in functie de complexitatea cazului, insarcinat cu efectuarea unui raport asupra cazului. Expertii prevazuti la alin. (1) au acces la toate documentele medicale aferente cazului, a caror cercetare o considera necesara, si au dreptul de a audia si inregistra depozitiile tuturor persoanelor implicate”, art. 671 din Legea 95/2006.
Expertii vor intocmi mai departe un raport de caz in termen de 30 de zile. Acest raport va fi inaintat Comisiei, care va lua o decizie asupra cazului in maximum 3 luni de la data sesizarii. Comisia va stabili prin decizia daca este vorba de malpraxis sau nu. Decizia finala se comunica persoanelor implicate in termen de 5 zile calendaristice. Decizia poate fi contestata de catre una dintre partile implicate, la instanta de judecata competenta, in termen de 15 zile de la data comunicarii deciziei.
Nu ezitati sa ne contactati pentru orice problema legata de malpraxis.