Despre exercitarea dreptului de proprietate privata

0
1013

Proprietatea privata se defineste prin dreptul titularului de a poseda, folosi si dispune un bun intr-un mod exclusiv, absolut si perpetuu, in conformitate cu prevederile legale in vigoare. In functie de diferite situatii reglementate legal, dreptul de proprietate privata poate fi susceptibil de modalitati si dezmembraminte.

In cele ce urmeaza ne vom referi la exercitarea dreptului de proprietate privata, limite legale, dobandirea dreptului de proprietate, intinderea dreptului de proprietate, si alte consideratii legale.

“Dreptul de proprietate poate fi exercitat in limitele materiale ale obiectului sau. Acestea sunt limitele corporale ale bunului care formeaza obiectul dreptului de proprietate, cu ingradirile stabilite prin lege”, art. 556 din Codul Civil. Atributele dreptului de proprietate pot fi limitate prin lege si prin vointa proprietarului, cu diferite exceptii legale.

Dobandirea dreptului de proprietate

Conform legii, dreptul de proprietate poate fi dobandit prin:

  • Conventie;
  • Mostenire legala/testamentara;
  • Accesiune;
  • Uzucapiune;
  • Efect al posesiei in ceea ce priveste bunurile mobile si ale fructelor;
  • Ocupatiune;
  • Traditiune;
  • Hotarare judecatoreasca.

Proprietatea de mai poate dobandi prin efect de act administrativ. In cazul bunurilor imobile, dreptul de proprietate se poate dobandi numai prin inscriere in cartea funciara, cu respectarea prevederilor din art. 888.

Intinderea dreptului de proprietate asupra terenurilor

In afara de proprietatea imobilului dreptul de proprietate se poate intinde asupra terenurilor, subsolului si spatiului deasupra terenului. In aceste spatii aprobate legal, proprietarul poate construi, planta sau realiza diferite tipuri de lucrari si modificari dupa bunul plac. Proprietarul va respecta din puncte de vedere legal, “drepturile tertilor asupra resurselor minerale ale subsolului, izvoarelor si apelor subterane, lucrarilor si instalatiilor subterane si altora asemenea”, art. 559 din Codul Civil.

Stingerea dreptului de proprietate

Conform art. 562 din Codul Civil “dreptul de proprietate privata se stinge prin pieirea bunului, dar nu se stinge prin neuz. El poate fi insa dobandit de altul prin uzucapiune sau intr-un alt mod, in cazurile si conditiile anume determinate de lege”.

Se poate ca proprietarul sa-si abandoneze bunul imobil sau sa renunte la acesta, printr-o declaratie autentica. In conformitate cu prevederile legale actuale, dreptul de proprietate se stinge dupa parasirea bunului imobil. Pentru ca acest lucru sa se intample, este nevoie de inscrierea in cartea funciara a declaratiei de renuntare.

In caz de expropiere, aceasta poate avea loc de comun acord intre proprietar si expropriator. Vorbim aici de o cauza de trebuinta publica, pe baza unei despagubiri, al carei cuauntum este stabilit de instanta de judecata competenta.

In ceea ce priveste procedura de confiscare a unei proprietati, in aceasta situatie sunt incluse numai bunurile care au fost implicate direct in savarsirea de infractiuni sau contraventii.

Dreptul de proprietate privata potrivit Constitutiei Romaniei

Se interzice prin lege nationalizarea unor bunuri pe baza apartenentei sociale, etnice, religioase, politice sau de alta natura discriminatorie a titularilor. In cazul in care au loc lucrari de interes general, exista posibilitatea ca autoritatea publica sau foloseasca unele dintre partile proprietatii imobiliare, dar numai in schimbul unei despagubiri aduse proprietarului, pentru orice tip de stricaciuni si daune. Dreptul de proprietate privata implica respectarea protectiei mediului si stabilirii unei vecinitati armonioase, fapte ce revin in sarcina proprietarului, in conformitate cu prevederile legale.

Nu ezitati sa ne contactati pentru probleme juridice legate de proprietatea privata.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here