Ce implica procedura de mediere a conflictelor de natura juridica

0
553

Definim medierea ca un mod alternativ de rezolvare a conflictelor pe cale amiabila, prin intermediul unei terte persoane care indeplineste in mod profesional calitatea de mediator, fara sa aiba niciun tip de legatura cu autoritatile implicate in conflict. Deciziile se iau in baza principiilor de neutralitate si confidentialitate.

Medierea si rolul acestei metode sunt reglementate prin Legea nr. 192/2006 la care ne vom referi in cele ce urmeaza, pentru a intelege mai bine intregul proces de activitate din timpul medierii conflictelor.

“Medierea se bazeaza pe increderea pe care partile o acorda mediatorului, ca persoana apta sa faciliteze negocierile dintre ele si sa le sprijine pentru solutionarea conflictului, prin obtinerea unei solutii reciproc convenabile, eficiente si durabile”, art. 1, Legea nr. 192/2006.

Medierea poate avea loc chiar si in timpul unui proces derulat in fata instantelor competente, pentru a se ajunge mult mai usor si in mod echitabil la decizii privind impartirea de bunuri, conflicte de natura civila sau comerciala. Conform legii in vigoare medierea este aplicabila pentru aproape orice problema si conflict intre parti la nivel juridic, fara insa a constitui obiect al medierii drepturile personale ale partilor.

Medierea are loc in aceleasi conditii pentru orice persoana, indiferent de rasa, culoare, nationalitate, origine etnica, limba, religie, sex, opinie, apartenenta politica, avere sau origine sociala.

Exercitarea profesiei de mediator

Mediatorul, prin natura profesiei sale, nu se poate implica personal si nu poate emite judecati de valoare cu privire la partile implicate in conflict sau cu referire la natura acestuia. Mediatorul se angajeaza sa se bazeze pe impartialitate si pe indrumarea partilor spre cea mai sigura si echitabila cale de rezolvare a conflictului.

Medierea se poate desfasura intre doua sau mai multe parti, acestea avand dreptul de a-si alege mediatorul sau mediatorii.

“Organele judiciare si arbitrale, precum si alte autoritati cu atributii jurisdictionale vor informa partile asupra posibilitatii si avantajelor folosirii procedurii medierii si le pot indruma sa recurga la aceasta pentru solutionarea conflictelor dintre ele”, art. 4, Legea nr. 192/2006.

Derularea procedurii de mediere

Inainte de inceperea sedintelor de mediere este obligatoriu sa se incheie un contract de mediere, intre mediator si parti. Pentru a fi considerat valid, contractul de mediere trebuie sa cuprinda:

  • Datele de identificare ale partilor aflate in conflicti;
  • Detalii despre obiectul conflictului;
  • Mediatorul se obliga sa instiinteze partile cu privire la modul in care urmeaza sa se desfasoare medierea;
  • Acordul partilor cu privire la mediere;
  • Obligatia partilor de a achita onorariul mediatorului.

Medierea se desfasoara utilizandu-se principii si tehnici specifice de negociere de catre mediator, catre partile implicate in conflict. Se poate stabili de comun acord cu mediatorul si partile din conflict unde sa se desfasoare medierea, la sediul mediatorului sau orice alt loc.

Tot ceea ce se discuta in cadrul medierii ramane confidential, iar conversatiile nu pot fi folosite ca probe in proceduri judiciare, numai in cazul in care legea prevede altfel. “Mediatorul va atrage atentia persoanelor care participa la mediere in conditiile art. 52 asupra obligatiei de pastrare a confidentialitatii si le va putea solicita semnarea unui acord de confidentialitate”, art. 53, Legea nr. 192/2006.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here