Particularitati ale contractului de munca pe perioada determinata

0
781

Contractele de munca pe perioada determinata sunt din ce in ce mai intalnite in cadrul diferitelor domenii, mai ales in cazul companiilor care deruleaza proiecte si alte activitati cu caracter temporar.

Ca si in cazul celorlalte tipuri de contracte individuale de munca, cele pe perioada determinata sunt reglementate prin Codul Muncii, existand o serie de reguli si de norme, care ar trebui stiute de catre angajati si respectate de catre angajatori.

Contractul individual de munca pe perioada determinata se incheie intre angajator si angajat, intotdeauna in forma scrisa, cu precizarea exacta a perioadei in care este valabil. Exista posibilitatea de prelungire a contractului pe perioada determinata, in forma scrisa, pentru demararea unui alt proiect sau lucrare, in baza acordului dintre cele doua parti contractante.

Este bine de stiut de catre anagajatori, faptul ca prelungirea contractelor pe perioada determinata se poate face numai in trei randuri repetate. “Contractele individuale de munca pe durata determinata incheiate in termen de 3 luni de la incetarea unui contract de munca pe durata determinata sunt considerate contracte succesive si nu pot avea o durata mai mare de 12 luni fiecare”, art. 82 din Codul Muncii.

Incheierea contractului individual de munca pe perioada determinata

Exista situatii acceptate de lege in care este posibila incheierea unui contract individual de munca pe perioada determinata. Un prim caz este acela cand este nevoie de inlocuirea rapida a unui salariat al carui contract de munca a fost suspendat. In cazul in care se doreste introducerea unor schimbari cu caracter temporat in programul si structura activitatii angajatului, atunci se va incheia un contract de munca pe perioada determinata. Este si cazul activitatilor cu caracter sezonier sau atunci cand se favorizeaza anumite categorii de persoane care nu au un loc de munca.

Codul Civil mentioneaza de asemenea faptul ca daca persoana care doreste sa se angajeze mai are de indeplinit 5 ani de munca pana la varsta de pensionare, atunci i se va incheia un contact individual de munca pe perioada determinata. Daca este cazul indeplinirii unui mandat in diferite tipuri de organizatii, atunci se va incheia un contract pe perioada determinata, la fel si in cazul persoanelor iesite la pensie, care au dreptul sa cumuleze pensia cu salariul.

Durata si incetarea contractului individual de munca pe perioada determinata

Perioada limita pe care poate fi incheiat un contract de munca pe perioada determinata este de 36 luni, iar in cazul in care se inlocuieste temporar un angajat al carui contract de munca a fost suspendat, atunci prezentul contract incheiat va expira in momentul in care nu vor mai exista motive de suspendar in cazul angajatului titular.

Ca si in cazul contractului individual de munca, putem vorbi de o perioada de proba in ceea ce priveste contractul de munca pe perioada determinata. In cazul in care contractul de munca se incheie pe o perioada mai mica de 3 luni, atunci perioada de proba nu poate depasi 5 zile lucratoare. Pentru un contract de munca pe o perioada determinata intre 3 si 6 luni, perioada de proba va fi de cel mult 15 zile lucratoare, respectiv 30 de zile lucratoare pentru 6 luni de munca si 45 de zile lucratoare pentru un contract de munca pe perioada determinata mai mare de 6 luni.

“Angajatorii sunt obligati sa informeze salariatii angajati cu contract individual de munca pe durata determinata despre locurile de munca vacante sau care vor deveni vacante, corespunzatoare pregatirii lor profesionale, si sa le asigure accesul la aceste locuri de munca in conditii egale cu cele ale salariatilor angajati cu contract individual de munca pe perioada nedeterminata. Aceasta informare se face printr-un anunt afisat la sediul angajatorului”, art. 86 din Codul Muncii.

Va stam la dispozitie pentru orice tip de nelamurire privind contractul de munca pe perioada determinata.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here