Somajul tehnic are loc atunci care angajatorul suspenda contractul de munca individual, in timpul in care munca este intrerupta sau redusa temporar, fara insa, a se inceta raportul de munca, din motive economice, tehnologice sau de alta natura.
Somajul tehnic a fost pus in practica de un numar destul de mare de angajatori, in timpul starii de urgent si starii de alerta, pe fondul pandemiei cu coronavirus. S-a dovedit destul de dificila continurea activitatii de munca in conditii normale sau in alte circumstante, precum munca la domiciliu sau telemunca si astfel, somajul tehnic a fost singura solutie.
Este de pecizat faptul ca somajul tehnic presupune ca angajatul sa se afle la dispozitia angajatorului, in orice moment, cu inceperea imediata a activitatii de munca, atunci cand normele legale o permit. Pe tot parcursul perioadei in care se suspenda contractul de munca individual pentru somaj tehnic, este in continuare valabila calcularea si virarea contributiilor sociale obligatorii, precum si a impozitului pe venit.
Beneficiari somaj tehnic
Somajul tehnic poate presupune reducerea activitatii sau intreruperea temporara. Se poate reduce programul de munca, cu diminuarea salariului angajatilor, in raport proportional cu volumul de munca prestata, pastrandu-se in continuare aplicarea masurilor de siguranta sanitara din timpul starii de urgenta si a starii de alerta. Activitatea de munca poate fi suspendata temporar, situatie in care angajatii au dreptul la indemnizatie care sa nu aiba o valoare mai mica decat 75% din valoarea salariului din contractul de munca individual.
Potrivit OUG 32/2020 indemnizatia pentru somaj tehnic este platita de catre stat, pe toata perioada in care sunt decretate starile speciale, si activitatea de munca trebuie sa fie suspendata temporar. Beneficiar sunt toti angajatii ai caror angajatori depun o declaratie pe propria raspundere la Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca.
Procedura somaj tehnic
Angajatorul trebuie sa respecte urmatoare procedura pentru acordarea indemnizatiei pentru salariatii al caror contract de munca individual a fost suspendat si se afla in somaj tehnic:
- Sa suspende contractele de munca in randul angajatilor care nu-si mai pot desfasura activitatea de munca, afectata de pandemia de coronavirus;
- Realizarea unei liste cu angajatii care au contractul de munca suspendat si depunerea la REVISAL;
- Completarea unei cereri pe proprie raspundere;
- Completarea unei cererei semnata si datata de catre reprezentantul legal;
- Actele se trimit sub varianta electronica, prin e-mal la Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca.
Calcularea indemnizatiei pentru somaj tehnic
In conformitate cu prevederile din Codul Muncii, indemnizatia pentru somajul tehnic trebuie sa fie de cel putin 75% din salariul brut. Daca este sa ne raportam la situatia actuala, statul sustine toate societatile si companiile afectate de masurile speciale de siguranta sanitara implementate din cauza pandemiei. Schimbarea apare la pragul valorii indemnizatiei care nu poate sa fie mai mare de 75% din salariul mediu brut al angajatului.
In momentul in care se calculeaza suma pentru indemnizatia aferenta somajul tehnic pe timp de stare de urgenta sau stare de alerta sa iau in considerare:
- Salariul de baza este cel inscris in contractul individual de munca:
- Se ofera indemnizatie din partea statutului 75% din salariul mediu brut, care nu este acelasi lucru cu salariul de baza;
- Indemnizatia se calculeaza fara sa se includa bonuri de masa, bonusuri de performanta si alte astfel de bonificatii;
- Nu se va plati contributia de asigurare pentru munca, in cazul indemnizatiei pentru somaj tehnic.