Ce implica procedura de actiune in revendicarea imobiliara

0
2379

Actiunea in revendicare imobilara se refera la tipul de actiune civila prin care proprietarul care nu se mai afla in posesia bunului, solicita celui care poseda bunul respectiv in prezent, sa-I restituie bunul. Acesta poate fi de natura mobiliara sau imobiliara.

In conformitate cu prevederile legale, se va incerca redobandirea dreptului de proprietate, prin demonstrarea cu probe si acte ca este proprietatul de drept si ca posesorul actual al imobilului nu il detine in mod legal. In acest caz vorbim mai ales de imobile vechi, care au fost abandonate si care sunt revendicate in prezent de proprietarii originali sau de urmasi ai acestora.

Vom intelege mai bine cum se desfasoara procedura de actiune in revendicarea imobiliara si la ce trebuie sa se astepte cei care doresc sa redobandeasca un anumit titlul de proprietate.

Validitatea actiunii in revendicarea imobiliara

Acest tip de actiune poate fi demarat numai de proprietarul exclusiv al imobilului. Mai exact, daca imobilul este detinut de mai multi coproprietari, atunci revendicarea trebuie sa se realizeze prin acord comun, toti cei care sunt coproprietari trebuind sa ia parte la actiunea de revendicare. In cazul in care exista neintelegeri sau alte probleme la mijloc, nu se poate ca un coproprietar de imobil sa-l revendice de la celalalt/ti coproprietari. Exista de asemenea situatia in care bunul imobiliar apartine unor persoane casatorite, atunci este nevoie ca unul dintre soti sa demareze procedura de revendicare imobiliara, avand de la sine inteles, acordul celuilalt sot.

“Proprietarul unui bun are dreptul de a-l revendica de la posesor sau de la o alta persoana care il detine fara drept. El are, de asemenea, dreptul la despagubiri, daca este cazul. Dreptul la actiunea in revendicare este imprescriptibil, cu excepția cazurilor in care prin lege se dispune altfel. Hotararea judecatoreasca prin care s-a admis acțiunea in revendicare este opozabila si poate fi executata si impotriva terțului dobanditor, in condițiile Codului de procedură civila”, conform art. 563 din Codul Civil.

Dovedirea dreptului de proprietate

Reclamantul trebuie sa aduca probele necesare dovedirii faptului ca este titularul dreptului de proprietate asupra bunului imobiliar care se doreste a fi revendicat. Ca proba vorbim, in general, de titlul de proprietate detinut exclusiv de reclamant. La randul sau, paratul poate aduce probe pentru a dovedi ca titlul de proprietate detinut asupra imobilului este cel de drept. In acest caz va fi nevoie de compararea celor doua titluri de proprietate si stabilirea legalitatii fiecaruia dintre acestea.

Unul dintre criteriile de partajare este parcursul dreptului de proprietate de la primul proprietar de drept la cel din prezent. Astfel, cel care detin in prezent dreptul de proprietate, trebuie sa-l fi dobandit pe cale legale de la anteriorul proprietar exclusiv si asa mai departe. Un alt lucru de care se va tine cont in actiunea de revendicare imobiliara este titlul de proprietate care are mai multa vechime, adica va avea castig de cauza cel care a obtinut legal titlul de proprietate primul.

Atunci cand atat reclamantul cat si paratul vin cu doua titluri de proprietate diferite, se va stabili ca cel legal si recunoscut ca fiind exclusiv este cel care a fost obtinut direct de la proprietaul anterior de drept al imobilului. Chiar daca imobilul a fost abandonat sau neutilizat o perioada lunga de timp, cel care detine titlul de drept asupra lui va avea castig de cauza in actiunea de revendicare imobiliara, pentru ca titlul de proprietate nu se anuleaza in functie de conditii de timp si de spatiu.

Nu ezitati sa ne contactati pentru orice tip de actiune in revendicare imobiliara. Specialistii nostri in drept civil va stau la dispozitie.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here