Prelucrarea datelor cu caracter personal la locul de munca

0
364

Dupa cum multi dintre voi stiti, din anul 2018 aproape orice domeniu de activitate a trebuit sa-si modifice modalitatile prin care prelucreaza datele personale ale cetatenilor, fie ca vorbim de angajati sau clienti. Mai precis, s-au instituit o serie de reguli privind modul in care persoanele fizice sunt anuntate si li se cere consimtamantul in prelucrarea datelor de catre diferite companii.

GDPR se traduce prin Regulament general privind protectia datelor. In timpul prelucrarii acestor date operatorii sunt obligati sa respecte drepturile si libertatile fundamentale ale persoanelor fizice in cauza, astazi referindu-ne la categoria angajatilor. Regulamentul nr. 679/2016 este cel care reglementeaza modul de prelucrare al datelor cu caracter personal, normel aplicate de catre angajatori angajatilor, incepand cu data de 25 mai 2018.

Permisiunea de a prelucra datele cu caracter personal

Angajatorii vor tine cont de normele care specifica in mod clar care sunt situatiile in care este permisa prelucrarea datelor cu caracter personal ale angajatilor. Ca prim principiu, trebuie care prelucrarea datelor sa fie necesara pentru indeplinirea unui scop anume.

Consimtamantul angajatului

In ceea ce priveste consimtamantul angajatului cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal, este o situatie destul de delicata, pentru ca vorbim de o relatie de subordonare fireasca, in care angajatul s-ar putea simti obligat de la sine sa accepte prelucrarea datelor, pentru a nu avea parte de repercusiuni negative la locul de munca.

In orice caz, trebuie avut in vedere, ca in situatia in care angajatul isi da consimtamantul pentru prelucrarea datelor de catre angajator, acesta trebuie sa-i ofere posibilitatea de a-si retrage consimtamentul, atunci cand crede de cuviinta. In acest caz, angajatorul este obligat prin lege sa stopeze prelucrarea datelor angajatului respectiv, sa le stearga si sa se asigure ca respecta normele regulamentului.

Onorare obligatie contractuala

Exista situatia in care, conform contractului compania este obligata prin lege sa furnizeze date personale ale angajatilor in vederea realizarii asigurarilor sociale, documentelor care vizeaza protectia muncii, evaluari ale capacitatii de munca din punct de vedere medical si alte astfel de obligatii particulare. In acest sens, exista o justificare legala in care angajatul va furniza datele necesare, pentru a indeplini o obligatie contractuala.

Incheierea contractului individual de munca

Este de la sine inteles faptul ca vor fi necesare datele personale de identificare ale angajatului, pentru a fi trecute in contractul individual de munca. In acest sens exista un temei legal si datele pot fi prelucrate exclusiv privind incheierea contractului individual de munca. Se pot cere date legate de nume, numar de telefon, cont bancare pentru virarea salariului, adresa de e-mail, etc.

Protejarea intereselor vitale ale angajatului

O situatie mai putin intalnita, protejarea intereselor vitale ale angajatului justifica folosirea datelor personale ale acestuia. Ne-am putea gandi la situatii de forta majora, atunci cand viata angajatului este pusa in pericol, accidente si alte incidente, in care este nevoie imperativa ca angajatorul sa furnizeze datele personale ale angajatului, pentru a contribui la protejarea sanatatii acestuia.

Prelucrarea datelor cu caracter personal in interes legitim

Angajatorul are dreptul sa prelucreze date cu caracter personal ale angajatilor, in vederea indeplinirii unor interese legitime, insa cu respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale persoanelor in cauza. Cu alte cuvinte, prelucrarea datelor in acest scop este permisa, insa trebuie sa se aiba in vedere in ce masura este afectata viata privata a angajatului sau daca vorbim de date care se afla in legatura cu alte persoana din viata privata a anagajatului.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here