Amanarea termenului de depunere a declaratiei unice

0
444

Au aparut anumite schimbari in ceea ce priveste termenul de depunere al declaratiei unice si alte aspecte pe care le vom aduce in atentia celor interesati. Modificarile au aparut pe fondul instituirii starii de urgenta, respectiv a starii de alerta, ca efecte ale pandemiei la nivel global.

Conform ANAF declaratia unica trebuie depusa de catre toate persoanele fizice care realizeaza individual sau in asociere, venituri din Romania sau/si strainatate si care datoreaza impozit pe venit si conributii sociale obligatorii.

Initial termenul de depunere al declaratiei unice era in mod normal de 15 martie anul curent, care apoi a fost prelungit pana la data de 25 mai, pentru ca in final, declaratiile sa poate fi depuse pana la 30 iunie anul curent.

Persoanele fizice care obtin venituri din activitati independente, drepturi de proprietate intelectuala, chirii, agricultura, alte venituri vor putea sa primeasca bonificatii in valoare de 10% daca isi vor achita toate impozitele si contributiile catre stat pana la data de 30 iunie 2020, inclusiv, prin intermediul mijloacelor de comunicare si transmitere a informatiilor online. In cazul in care s-au achitat impozitele si contributiile de catre stat pe 2019 si exista plata unor sume in plus fata de aceste obligatii, acestea pot fi recuperate sau compensate, prin depunere unei cereri la ANAF.

Declaratia se va putea depune pana la data de 30 iunie 2020 prin urmatoarele metode:

  • Online – Spatiul privat virtual sau servicuul “depunere declaratii” de pe guvernare.ro, in baza unui certificat digital calificat;
  • Completata in forma scrisa si depus la registratura organului fiscal sau cu trimite prin posta si confirmare de primire.

Declaratia se va depune in termen de maximum 30 de zile de la data in care s-a inceput o activitate in decursul anului fiscal sau in cazul celor care obtin venituri prin cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal.

Un aspect important de luat in considerare este acordarea de bonificatii pentru cei care platesc impozitele si contributiile pe 2019 pana la data de 30 iunie 2020 si depun declaratia unica prin intermediul internetului.

Primesc o bonificatie de 5% cei care efectueaza pentru plata impozitului pe venit, a contributiei de asigurari sociale si a contributiei de asigurari sociale de sanatate, pe 2019 pana la data de 30 iunie 2020. Primesc o bonificatie de 5% pentru depunerea declaratiei unice prin intermediul internetului, pana la data de 30 iunie 2020. Bonificatiile se disting in declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de catre persoane fizice.

In cazul in care contribuabilul a depus deja declaratia unica, prin orice metoda, pentru veniturile realizate in 2019 si nu a intrat in programul de acordare a bonificatiilor, poate face o declaratie rectificativa pana la data de 30 iunie 2020.

In vederea realizarii declaratiei rectificative contribuabilul va lua in considerare:

  • Nu poate depune mai mult de o singura declaratie unica initiala;
  • Declaratia rectificativa contine cel putin o bifa de rectificativa selectata;
  • In declaratia initiala nu este nicio bifa de rectificativa selectata.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here