Reprezinta pandemia de coronavirus o situatie de impreviziune?

0
561

Odata cu stabilirea pandemiei de coronavirus de catre Organizatia Mondiala de Sanatate, din ce in ce mai multe state au inceput sa ia masuri drastice, pentru a impiedica raspandirea si mai mare a virusului. In acest context este inclusa si Romania, care incepand cu data de 16 martie 2020 este sub stare de urgenta, pentru o perioada de 30 zile, care se poate prelungi, daca este cazul.

La inceput au fost inchise toate unitatile de invatamant, iar multi angajati, carora le-a permis natura muncii, au inceput sa-si desfasoare activitatea de acasa. Populatia a fost sfatuita sa stea cat mai mult cu putinta in autoizolare si sa respecte masurile de igiena personala.

Context actual

Cazurile de coronavirus cresc de la zi la zi, iar autoritatile se vad nevoite ca in viitorul apropiat sa inchida anumite spatii comerciale, institutii si alte tipuri de locatii, care nu mai prezinta un mediu sigur de lucru pentru angajati. Acest lucru duce la o serie de probleme, in special pentru angajati, care raman fara loc de munca si remuneratie, pentru o perioada nedeterminata. Astfel, angajatorul, nu isi mai poate indeplini obligatiile contractuale, iar in baza unui certificat de forta majora poate sa suspende contractul de munca individual.

Ce spune legea

Inca se discuta faptul daca pandemia de coronavirus intra in categoria situatiilor de impreviziune, care le permite partilor contractuale sa modifice si sa suspende contractele. Conform legii, “partile sunt tinute sa isi execute obligatiile, chiar daca executarea lor a devenit mai oneroasa, fie datorita cresterii costurilor executarii propriei obligatii, fie datorita scaderii valorii contraprestatiei. Cu toate acestea, daca executarea contractului a devenit excesiv de oneroasa datorita unei schimbari exceptionale a imprejurarilor care ar face vadit injusta obligarea debitorului la executarea obligatiei, instanta poate sa dispuna diferite moduri de actiune”, Art 1271 Impreviziunea din Codul Civil.

Conditii si prevederi ale impreviziunii

Ca un anumit eveniment sa intre in contextul impreviziunii este nevoie ca acesta sa produca schimbari exceptionale asupra modului in care se aplica normele si legile, in mod exterior de vointa partilor contractuale.

Se aplica in conditiile in care situatia de impreviziune are loc dupa incheierea contractului intre parti. Se pot aduce modificari clauzelor unui contract de credit, numai daca debitorul nu a putut sa prevada schimbarea exceptionala de imprejurari.

Unele contracte au trecute clauze care privesc situatiile de forta majora, astfel ca debitorul stia dinainte la ce schimbari sa se astepte in aceste context special. Se vor lua masurile convenite de comun acord, fie prin suspendarea contractului, fie prin renegocierea unor conditii de contract. Se intampla in cazul angajatilor care nu isi mai pot desfasura activitatea in locatia stabilita prin contract, din considerente de forta majora, cum este raspandirea coronavirusului. In acest sens, angajatorul decide care este cea mai buna solutie pentru afacere si angajat, fara efecte negative pe termen lung. Se poate suspenda contractul de munca si se pot introduce anumite clauze privind recuperarea activitatii, dupa reinstituirea normalitatii in societate.

In ceea ce priveste contractele de credit, debitorul isi asuma consecintele si incearca pe cat posibil sa analizeze impreuna cu creditorul situatia survenita in urma cazului de forta majora. Depinde de fiecare contract in parte, de acte aditionale si alte conditii care pot sa afecteze activitatea economica a ambelor parti.

Institutia impreviziunii se angajeaza sa mentina un echilibru la nivel de economie si acte normative, astfel incat modificarile contractuale sa nu aiba efecte negative pe termen lung.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here