Ce implica si cum se realizeaza contractul de comodat auto

1
1452

Contractul de comodat se realizeaza in baza prevederilor din art. 2146 din Noul Cod Civil. Este o modalitate simpla si rapida, dar in acelasi timp perfect legala, de a imprumuta cuiva diferite tipuri de bunuri, pentru a fi folosite, pe o anumita perioada de timp. Cei care imprumuta bunurile nu trebuie sa plateasca in niciun fel acest serviciu, dar se obliga sa pastreze bunurile in aceiasi stare de functionare si utilizare ca in momentul in care au fost predate.

Despre contractul de comodat auto

Contractul de comodat auto se refera la imprumutul autovehiculului, de catre comodant catre cealalta parte, comodatarul. Acest tip special de imprumut este cu titlul gratuit, stabilit pentru o perioada de timp, in care comodatarul poate folosi masina comodantului, fara a fi prevazuta niciun tip de plata in vederea acestui fapt. Dupa ce perioada de imprumut a luat sfarsit, comodatarul trebuie sa predea comodantului, autovehiculul aflat in aceiasi stare de utilizare si folosinta ca la inceputul contractului.

Realizarea contractului de comodat auto

Cele doua parti implicate ale contractului se vor prezenta la notar, cu urmatoarele acte:

  • Act de identitate in original pentru ambele parti
  • Talon si cartea de identitate a autovehiculului
  • Certificatul Fiscal de la Directa Impozite si Taxe Locale
  • In cazul in care vorbim de una dintre parti ca fiind persoana juridica, va fi nevoie in plus de un act constitutiv. De asemenea in conditiile in care comodantul detine autovehiculul prin contract de leasing va avea nevoie de un act care sa demonstreze acordul firmei de leasing, asupra realizarii contractului de comodat auto.

In ceea ce priveste costurile realizarii contractului de comodat auto, pretul general este de 150 lei, pentru orice tip de autovehicul si perioada de imprumut.

Daca aveti nevoie de un avocat care sa va indrume spre realizarea contractului de comodat auto avem cei mai buni specialisti la dispozitia dumneavoastra.

Obligatiile comodatarului

In momentul incheierii contractului de comodat auto, comodatarul se obliga sa indeplineasca anumite norme de utilizare si siguranta. Se angajeaza sa pastreze autovehiculul in stare buna, indiferent de distantele parcurse si de modul de utilizare.

Comodatarul trebuie sa livreze masina comodantului, la termenul precis specificat in contract. Daca este nevoie, comodatarul se obliga sa repare autovehiculul, daca apar defectiuni in perioada de imprimut si nu sunt legate de fabricatia autovehiculului.

Conform art. 2148 alin. 2 NCC comodatarul se obliga sa utilizeze autovehiculul numai in acord cu destinatia stabilita in contract. In cazul in care are loc un accident, comodatarul este cel care se obliga sa actioneze in cauza, in ceea ce priveste depagubirile sau reparatiile la service, fiind direct responsabil de deteriorarea obiectului de contract.

In situatia in care autovehiculul dispare din vina directa a comadatarului acesta este obligat sa plateasca comodantului valoarea masinii din acel moment.

Toate sanctiunile si amenzile din timpul utilizarii masinii de catre comodatar, vor fi platite de catre acesta.

Obligatiile comodantului

Comodantul este nevoit sa suporte cheluielile de raparatii sau sa restituie acesti bani comodatarului, daca defectiunile au aparut prin ascunderea unor vicii, deja existente in momentul incheierii contractului de comodat auto.

Comodantul trebuie sa respecte termenul limita la care comodatarul se obliga sa-i restituie masina. De asemenea, comodantul este cel care plateste impozitul pentru autovehicul, cu exceptia cazului in care, in contract se aloca aceasta obligatie, de comun acord, comodatarului.

Incetarea contractului de comodat auto

Exista cateva situatii precise cand contractul de comodat auto inceteaza:

  • Decesul comodatarului
  • Comodatarul restituie masina in limitele termenului prevazut in contract
  • Disparitia autovehiculului
  • Desfiintare act de catre ambele parti

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here