Pandemia de coronavirus este caz de forta majora?

0
664

Raspandirea virusului COVID-19 este din ce in care mai mare la nivel global, motiv pentru care, Organizatia Mondiala a Sanatatii a trecut de la starea de epidemie la pandemie, incepand cu data de 11 martie 2020.

Statele din Europa au inceput cu adevarat sa se ingrijoreze dupa raspandirea majora a coronavirusului in decurs de cateva zile. Multe dintre tarile lumii au instituit stare de urgenta, prin care si Romania, incepand cu data de 16 martie 2020. Aceasta este stabilita pentru o perioada temporara de 30 zile, dar care se poate prelungi daca situatia nu se imbunatateste.

Dupa ce a pandemia a fost anuntata la nivel mondial, multi dintre angajatorii marilor corporatii au fost trimisi acasa pentru a lucra in regim remote, fiind un lucru benefic, mai ales sfatul autoritatilor de a sta in casa si de a evita contactul social, pe o perioada temporara.

Stare de urgenta in Romania

In ceea ce priveste starea de urgenta, “presedintele Romaniei instituie, potrivit legii, starea de asediu sau starea de urgenta in intreaga tara ori in unele unitati administrativ-teritoriale si solicita Parlamentului incuviintarea masurii adoptate, in cel mult 5 zile de la luarea acesteia. Daca Parlamentul nu se afla in sesiune, el se convoaca de drept in cel mult 48 de ore de la instituirea starii de asediu sau a starii de urgenta si functioneaza pe toata durata acestora”, conform Articolului 93 din Constitutia Romaniei. In aceste conditii s-au luat si urmeaza sa se ia cateva masuri clare.

Astfel, elevii si studentii vor sta acasa pe perioada starii de urgenta, institutiile de invatamant ramanand inchise pana dupa Paste. Se are in vedere plafonarea pretului la medicamente, alimente de baza si stabilirea unui pret mediu pentru serviciile utilitare publice. De asemenea se vor reface cat de rapid stocurile din spitale si alte tipuri de achizitii.

Coronavirus ca forta majora

Masurile care pot fi luate in timpul starii de urgenta nu sunt aplicate din prima zi de instaurare si au loc progresiv. Se ia in considerare ritmul de raspandire al virusului, modul in care populatia pune in practica sfaturile privind autoizolarea si luarea masurilor de igiena personala.

Multi dintre angajatii care nu isi pot desfasura munca dintr-un alt loc sau de acasa se tem de suspendarea contractului de munca individual. Aceasta frica este justificata, avand in vedere faptul ca acest tip de pandemie poate fi incadrata la categoria de forta majora, ceea ce le permite angajatorilor posibilitatea de suspendare a contractelor de munca.

Insa este de discutat si analizat in ce conditii coronavirus poate fi considerat o forta majora. “Evenimentele de forta majora sunt, de cele mai multe ori, fenomene naturale extraordinare, straine de activitatea si de vointa omului, cum sunt cutremurele, inundatiile catastrofale, trasnetele si alte fenomene naturale neobisnuite [..] Imposibilitatea de prevedere a unui eveniment se apreciaza «luand ca etalon prudenta si diligenta unei persoane ce depune toata grija de care este capabil un om in activitatea sa». O imprejurare relativ imprevizibila, cand imposibilitatea de prevedere este doar subiectiva, nu constituie un caz de forta majora”, conform Codului Civil. Astfel este nevoie de demonstrarea imprevizibilitatii coronavirusului, fara alte posibilitati de contradictie sau relativitate.

Autoritatile sustin faptul ca aceste masuri speciale, care ar putea afecta derularea contractelor vor fi luate pe baza solide si atent analizate, in unele cazuri, ramanand la latitudinea angajatorilor a modului in care aleg sa asigure sanatatea, dar in acelasi timp, continuitatea contractului de munca al angajatului.

Nu ezitati sa ne contactati pentru orice fel de informatii sau lamuriri.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here