Suspendarea executarii contractelor – masura temporara luata de firme

0
556

In data de 11 martie 2020 Organizatia Mondiala a Sanatatii a trecut efectele coronavirusului de la epidemie la pandemie. Acest lucru si faptul ca virusul a inceput sa se raspandeasca din ce in ce mai rapid pe aproape tot globul, a impus la nivel de societate anumite masuri de siguranta si prevenire. Am vazut deja cum intreaga populatie din Romania a fost sfatuita sa stea in casa si sa se autoizoleze pe o anumita perioda, pentru a preveni raspandirea majora a COVID-19.

In acest context, incepand cu data de 16 martie 2020 presedintele Klaus Iohannis a instituit stare de urgenta pentru 30 zile, cu posibilitate de prelungire, daca se impune acest lucru. Toate institutiile de invatamand au fost inchise, urmand plafonarea pretului la medicamente, servicii utilitare si alimente de baza.

Coronavirus si stare de urgenta

Majoritatea corporatiilor si-au trimis angajatii acasa in urma cu o saptamana, in regim de munca remote, insa sunt in continuare un numar mare de angajati care sunt nevoiti sa se duca la serviciu, fara posibilitate de lucru de acasa. In conditiile starii de urgenta exista posibilitatea ca anumite spatii comerciale, institutii si alte firme sa-si suspende activitatea pe o perioada temporara. Vorbim aici mai ales de restaurante, mall-uri, baruri, cafenele, magazine si alte spatii de acest gen. Daca se impun astfel de masuri, angajatorii se vad nevoiti sa suspende contractele de munca individuale si un numar mare de oameni raman astfel, fara un loc de munca.

Coronavirus ca forta majora

Ca sa se instituie acest tip de masura speciala, de suspendare a activitatii diferitelor firme, COVID-19 ar trebui sa se inscrie in categoria de forta majora. Astfel, conform Art. 50 din Codul Civil se poate suspenda contractul individual de munca. Iata care sunt conditiile care ar trebui indeplinite pentru a se ajunge la aceasta situatie exceptionala:

  • Evenimentul este exclusiv cu caracter extern de vointa partilor contractuale.
  • Se invoca principiul imprevizibilitatii, prin faptul ca pandemia a fost inevitabila, dat fiind evolutia rapida a raspandirii coronavirusului.
  • Cazul de prelungire pe perioada nedeterminata a stadiului de pandemie.

Efectele starii de urgenta asupra contractelor

In cazul in care pandemia de coronavirus este incadrat la categoria de forta majora, autoritatile pot impune suspendarea activitatii multor firme mici si mari, ceea ce va duce la incetarea muncii si platii salariului pentru sute si mii de oameni. Insa, daca angajatorii sunt liberi sa gaseasca metode alternative de continuare a activitatii, fie prin relocare, fie prin alte metode care sa asigure bunastarea si siguranta angajatilor, in conditiile pandemiei.

Exista si cazurile speciale, cum sunt parintii care pot sta acasa in conditii exceptionale, pentru ingrijirea copiilor, pe perioada de inchidere temporara a unitatilor de invatamant. Insa trebuie avut in vedere faptul ca prevederile se aplica angajatilor din unitatile sistemului energetic national, din unitatile operative de la sectoarele nucleare, din unitatile cu foc continuu, din unitatile sanitare si de asistenta sociala, de telecomunicatii, ale radioului si televiziunii publice, din transporturile pe caile ferate, din unitatile care asigura transportul in comun si salubritatea localitatilor, precum si aprovizionarea populatiei cu gaze, energie electrica, caldura si apa, doar cu acordul angajatorului”, conform legii.

Dar ce se intampla cu celelalte tipuri de contracte? In ceea ce priveste contractele cu furnizorii, lucrurile trebuie analizate cu foarte mare atentie. Depinde foarte mult de natura activitatii furnizorului respectiv, si anume, daca furnizeaza echipamente si resurse fabricate in zone cu risc major de infectare, daca unele fabrici si unitati de productie se inchid in conditiile pandemiei, etc.

Daca este sa ne referim la contractele de credit, si acestea ar putea avea de suferit. Ar trebui sa existe o reevaluare a conditiile impuse de credit, pentru ca acestea sa poate fi indeplinite pe baza situatiei exceptionale in care ne aflam. Daca se stabileste faptul ca anumite sau toate conditiile creditului nu mai pot fi indeplinite de debitor, extern de propria lui vointa si putina, atunci se va renunta la executarea obligatiei contractuale.

Nu ezitati sa ne contactati pentru orice fel de informatii sau lamuriri.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here