Ce inseamna “stare de urgenta” si care sunt efectele unei astfel de masuri in contextul unei pandemii

1
689

Inca de la inceputul anului COVID-19 a starnit semne de intrebare in randul tarilor din intreaga lume, in timp ce eram martori la imbolnavirea acuta si necontrolata a miilor de chinezi. Nu a durat foarte mult si virusul a inceput sa se raspandeasca incet si sigur in toata lumea, Europa fiind lovita din plin in zona Italiei. In data de 11 martie 2020 Organizatia Mondiala a Sanatatii a decretat pandemie cu COVID-19.

Suntem martori la un eveniment de impact major asupra sanatatii, economiei si societatii in general, la nivel mondial. Odata ce este declarata pandemie, se impun de la sine anumite masuri, pe care multe dintre guvernele tarilor afectate le-au pus deja in aplicare. Acest set de reguli si reglementari pot fi adoptate in regim de stare de urgenta.

Ce inseamna “stare de urgenta”

La nivelul tarii noastre, am mai vorbit de stare de urgenta, cu multi ani in urma, in timpul lui 1999, pe fondul mineriadei. Pe atunci, democratia era prima care avea de suferit, precum si siguranta statului. Acum incercam prin aceasta stare de urgenta sa facem fata atacului unui virus, despre care inca nu se stiu foarte mult date si pentru care nu exista antidot.

Starea de urgenta este definita ca o declaratie guvernamentala care poate sa schimbe functionarea institutiilor legsilative, executive si judecatoresti. Acest tip special de masura poate fi decretata in urmatoarele conditii exceptionale:

  • Pandemii
  • Dezastre naturale
  • Declaratie de razboi
  • Revolte si revolutii locale

“Presedintele Romaniei instituie, potrivit legii, starea de asediu sau starea de urgenta in intreaga tara ori in unele unitati administrativ-teritoriale si solicita Parlamentului incuviintarea masurii adoptate, in cel mult 5 zile de la luarea acesteia. Daca Parlamentul nu se afla in sesiune, el se convoaca de drept in cel mult 48 de ore de la instituirea starii de asediu sau a starii de urgenta si functioneaza pe toata durata acestora”, conform Articolului 93 din Constitutia Romaniei.

Efectele decretarii starii de urgenta

Incepand cu data de 16 martie 2020, presedintele Klaus Iohannis a decretat stare de urgenta pe teritoriul Romaniei. In aceste conditii, autoritatile competente pot sa ia masuri exceptionale privind siguranta, carantinarea si alte moduri prin care poate fi stopata in mode eficient, raspandirea coronavirusului. Iata care sunt cateva dintre masurile care pot fi luate in aceasta perioada speciala:

  • Instituirea carantinei pe zone mai mari, cladiri, localitati.
  • Inchiderea unor puncte de frontiera.
  • Interzicerea circulatiei de orice tip.
  • Inchiderea temporara a unor spatii precum restaurante, mall-uri, cazinouri, baruri, cafenele, magazine.
  • Concentrarea activitatii spitalelor strict pe consultarea, monitorizarea si tratarea celor afectati de coronavirus.
  • Asigurarea necesarului de echipamente, substante si alte resurse pentru combaterea COVID-19.
  • Inchiderea institutiilor de invatamant.

Ce masuri s-au luat pana in acest punct privind pandemia COVID-19

Starea de urgenta este valabila timp de 30 zile, dupa care se poate prelungi daca este cazul, cu urmatoarele 30 zile. Pana in acest moment s-a stabilit la nivel de guvernare ca institutiile de invatamant vor ramane inchise pe tot parcursul starii de urgenta.

Oamenii sunt sfatuiti sa stea in casa pe cat de mult posibil, mai ales daca locul de munca le permite desfasurarea activitatii in regim remote. De asemenea, populatia este sfatuita sa evite zonele unde se produce rapid aglomeratie si sa respecte masurile de igiena personala. De asemenea, se are in vedere plafonarea preturilor la medicamente, la alimentele necesare si la serviciile utilitare, pe baza ultimului pret mediu dinainte decretarii starii de urgenta.

Nu ezitati sa ne contactati pentru orice fel de informatii sau lamuriri.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here