Notiuni esentiale despre contractul de antrepriza

0
588

Intelegem prin contractul de antrepriza asumarea obligatiei de catre antreprenor, de a executa pe propriile riscuri, o lucrare, cu caracter material sau intelectual, sau de a presta un serviciu pentru beneficiar, in schimbul unui pret.

Pretul antreprizei poate fi constituit de o suma de bani sau un bun/prestatii, avand obligatia de a putea fi determinat si bine stabilit in contract. In cazurile in care pretul nu este specificat in contractul de antrepriza, este stabilit prin lege, daca se poate acest lucru. Mai poate fi stabilit prin raportare proportionala la munca depusa si cheltuielile pentru resurse, materii prime si alte modalitati utilizate in executarea lucrarii sau prestarea serviciului de catre antreprenor.

Obligatiile partilor contractante

In ceea ce priveste contractul de antrepriza, antrepenorul se obliga sa execute lucrarea cu propriile materiale, cazul fiind diferit, daca in contract sau in lege se specifica altceva. In vederea executarii lucrarii sau prestarii unui serviciu, in cazul in care se foloseste de materiale proprii, antrepenorul trebuie sa se asigura ca totul este in regula si in conformitate cu standardele in vigoare.

Exista situatia in care antrepenorul primeste materialele necesare de la beneficiar si astfel se obliga sa le pastreze in stare normala si sa le foloseasca numai cu scopul pentru care au fost destinate. Se vor respecta regulile de construire, aplicare sau alte metode, pentru a realiza o lucrare la cele mai inalte standarde, iar daca va mai ramane din materialele beneficiarului, antreprenorul le va restitui acestuia in intregime.

Antreprenorul se obliga sa-l anunte pe beneficiar daca executarea lucrarii poate fi influentata de:

  • Calitatea materialelor procurate sau a altor mijloace pe care beneficiarul le-a pus la dispozitia antrepenorului;
  • Nu au fost oferite instructiuni clare din partea beneficiarului a modului de executare a lucrarii sau prestarii serviciului;
  • Imprejurari care au putut influenta bunul mers al lucrarii care nu tin de antreprenor.

“In cazul in care beneficiarul, desi a fost instiintat de catre antreprenor in conditiile art. 1.858, nu ia masurile necesare intr-un termen potrivit cu imprejurarile, antreprenorul poate rezilia contractul sau poate continua executarea acestuia pe riscul beneficiarului, notificandu-l in acest sens”, art. 1.859 din Codul Civil.

In conditiile in care lucrarea prin executarea sau natura sa ameninta integritatea fizica si sanatatea celor implicati, atunci contractul poate fi reziliat la cererea antreprenorului.

Conditii de refacere a lucrarii

Refacerea lucrarii este suportata in totalitate de catre beneficiar in conditiile in care materialele utilizate au fost procurate de catre acesta. Acest regula se aplica numai daca distrugerea lucrarii a fost provocata de vicii ale materialelor. Insa, daca deteriorarea are loc dupa receptia lucrarii, atunci antrepenorul este responsabilul direct pentru orice tip de vicii si probleme ale calitatii lucrarii.

Incetarea contractului de antrepriza

Daca se constata decesul beneficiarului, acest lucru nu influenteaza cu nimic derularea contractului, numai in conditiile in care ar putea sa duca la inutilitate sau imposibilitate de executare.

Pe de alta parte, in cazul in care antreprenorul este cel care decedeaza, contractul inceteaza numai daca a fost incheiat pe baza aptitudinilor personale ale antrepenorului si fara munca acestuia, lucrarea nu mai poate fi dusa la finalizare.

“Beneficiarul are dreptul, cu conditia de a plati o indemnizatie adecvata, sa ceara predarea materialelor pregatite si a planurilor pe cale de a fi puse in executare, dispozitiile legale privitoare la drepturile de proprietate intelectuala ramanand aplicabile” art. 1.871 din Codul Civil.

Va stam la dispozitie pentru nelamuriri si alte aspecte legate de contractul de antrepriza.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here