Despre modurile de incetare a persoanei juridice conform Codului Civil

0
645

Persoana juridica se defineste ca fiind o forma de colectivitate formata din mai multe persoane fizice sau prin asocierea altor persoane juridice. Persoana juridica are raspundere civila proprie, organizare de sine statatoare si patrimoniu distinct.

Modul de infiintare, inregistrare si incetare a persoanei juridice sunt cuprinse in Codul Civil. In cele ce urmeaza ne vom referi la modul in care poate sa inceteze persoana juridica si alte dispozitii speciale.

Conform Codului Civil persoana juridica poate sa inceteze prin cateva situatii distincte, si anume, constatarea sau declararea nulitatii, prin intermediul fuziunii, prin divizare totala, prin transformare, dizolvare sau desfiintare prin alte moduri fata de cele prevazute in Codul Civil, dar care sunt acceptate de catre lege.

Dizolvarea persoanei juridice

Persoana juridica se poate dizolva daca se regaseste in urmatoarele cadre reglementate legal:

  • S-a indeplinit termenul pana la care a fost constituita prin actul de infiintare;
  • Scopul pentru care a fost infiintata nu mai paote fi dus la indeplinire sau pur si simplu, scopul a fost realizat;
  • In vederea indeplinirii scopului pentru care a fost infiintata se poate apela doar la mijloace care au devenit contrare cadrului legal de desfasurare sau in cazul in care aceste mijloace urmaresc indeplinireaa unui scop total diferit, fata de cel care a fost declarat in momentul infiintarii;
  • In urma hotararrii emise de organele competente (in acest caz se poate ca persoanele interesate direct sau creditorii sa faca opozitie decizie de dizolvare, in conformitate cu prevederile legale);
  • Alte moduri acceptate din punct de vedere legal.

Lichidarea persoanei juridice

Daca s-a dispus dizolvarea persoanei juridice, atunci efectul legal al acestei etape consta in trecerea in lichidare. Scopul este ca persoana juridica sa plateasca pasivul si sa valorifice activul. In acest sens, persoana juridica ramane in deplinatatea drepturilor si capacitatilor civile, in vederea finalizarii lichidarii, pe toata perioada acestei etape.

Lichidarea nu are loc atunci cand persoana juridica inceteaza prin fuziune, transformare sau divizare totala.

„Oricare ar fi cauzele dizolvarii, bunurile persoanei juridice ramase dupa lichidare vor primi destinatia stabilita in actul de constituire sau statut ori destinatia stabilita in hotararea organului competent luata inainte de dizolvare”, art. 249 Codul Civil.

In conditiile in care nu exista nimic stipulat in actul constitutiv despre destinatia bunurilor in timpul lichidarii, bunurile pot fi atribuite de catre instanta competenta, prin hotarare la care se poate face apel din partea persoanei juridice cu acelasi scop.

In acest caz distinct, lichidatorul este cel care propune atribuirea bunurilor in urma hotararii emise de instanta competente. De asemenea, in cazul in care persoana juridica nu este de acord cu preluarea bunurilor dupa lichidare, acestea raman in proprietatea comunei, orasului sau municipiului unde se afla bunurile.

Alte dispozitii legale privind dizolvarea persoanei juridice

In situatia in care vorbim de persoane juridice care au fost infiintare de catre autoritati publice, acestea nu pot fi dizolvate, insa, pot fi desfiintate in urma hotararii organului care a dispus infiintarea acestora. In urma emiterii hotararii de desfiintare, persoana juridica inceteaza, iar in cazul celei care a fost inregistrata la infiintare, incetarea are loc dupa ce este radiata din registrul in care a fost inscrisa.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here