Dispozitii legale privind alegerea regimului matrimonial

0
394

Atunci cand vorbim despre regim matrimonial ne referim la ansamblul de norme care privesc raporturile dintre soti in legatura cu bunurile acestora, pe care le aduc in casatorie sau pe care le obtin in timpul acesteia. Majoritatea persoanelor aleg ca regim matrimonial comunitatea legala, care presupune ca toate bunurile dobandite in timpul casatoriei apartin ambilor soti, indiferent de cine au fost dobandite in mod specific.

Un alt caz de alegere a regimului matrimonial, la care ne vom referi in continuare, este prin incheierea unei conventii matrimoniale, in care se specifica in mod concret care este statutul de dobandire asupra bunurilor, de catre fiecare sot, in timpul casatoriei.

Incheierea conventiei matrimoniale

Conventia matrimoniala se incheie printr-un inscris autentificat in fata notarului public. Este obligatriu ca ambele parti sa fie de acord cu prevederile conventiei matrimoniale, aceasta constituindu-se sub sanctiunea nulitatii absolute. Consimtamantul poate fi exprimat in mod personal sau prin procura autentica si speciala.

Se poate incheia conventia matrimoniala, cunoscuta sub denumirea de contract prenuptial, inainte de casatorie, producand efecte numai dupa ce a avut loc casatoria, in fata ofiterului de stare civila. Insa, exista situatii in care conventia matrimoniala este incheiata in timpul casatoriei si astfel, efectele se produc din momentul in care se incheie inscrisul sau de la data pe care o dispun partile.

„Actul secret, prin care se alege un alt regim matrimonial sau se modifica regimul matrimonial pentru care sunt indeplinite formalitatile de publicitate prevazute de lege, produce efecte numai intre soti si nu poate fi opus tertilor de buna-credinta”, art. 331 Codul Civil.

Prin alegerea conventiei matrimoniale se vor respecta prevederile legale in ceea ce priveste regimul matrimonial, fara sa existe posibilitatea de atingere a egalitatii dintre soti, autoritatii parintesti sau devolutiunii succesorale legale.

Clauza de preciput

Prin intermediul clauzei de preciput se poate stipula faptul ca in urma decesului unuia dintre soti, sotul supravietuitor sa preia, fara necesitate de plata, unul sau mai multe dintre bunurile acceptate de cei doi ca fiind comune. Acest lucru este posibil inainte de a se incepe procedura de partaj a mostenirii.

Clauza de preciput se supune raportului de reductiune si nu poate aduce atingere dreptului creditorilor comuni urmarirea bunurilor ce constituie obiectul clauzei.

Clauza de preciput nu mai este valabila in situatiile in care comunitate inceteaza si cei doi soti sunt inca in viata, cand sotul beneficiar decedeaza inaintea sotului dispunator. Aceiasi dispozitie este valabila cand cei doi soti decedeaza in aceleasi timp sau bunurile in cauza au fost vandute din cererea creditorilor comuni. Intotdeauna clauza de preciput se executa in natura, fiind posibil, in situatii speciale, metoda echivalarii.

Alte dispozitii privind conventia matrimoniala

„Tinand seama de natura bunurilor, conventiile matrimoniale se vor nota in cartea funciara, se vor inscrie in registrul comertului, precum si in alte registre de publicitate prevazute de lege”, art. 334 Codul Civil.

O conventie matrimoniala poate sa fie modificata inainte de momentul in care are loc casatoria, cu respectarea conditiilor legale. In acelasi timp, conventia matrimoniala poate fi incheiata sau modificata de catre un minor, daca acesta a implinit varsta matrimoniala si detine incuviintarea ocrotitorului legal, avand nevoie de autorizarea instantei de tutela. Pentru mai multe informatii contacteaza un avocat Iasi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here