Moduri de realizare a partajului la divort in 2020

0
805

Partajul la divort este procedura prin care se impart bunurile intre sotii care au fost casatoriti sub regimul comunitatii de bunuri. In acest sens, exista doua tipuri principale de partaj, si anume, partajul voluntar care se poate realiza la notar si partajul judiciar, care are loc in instanta, si implica de la sine costuri mai ridicate si se poate prelungi pe o perioada mai lunga de timp, in functie de natura conflictului intre soti si de bunurile implicate.

Partajul se refera doar la acele bunuri dobandite la comun in timpul casatorii, existand o categorie speciala de bunuri, despre care o sa vorbim mai tarziu, care nu intra in procedura de partaj. De asemenea, exista situatia in care sotii au fost casatoriti sub regimul separatiei de bunuri si fiecare bun dobandit de un sot ii apartine exclusiv acestuia si in final, nu este nevoie de partaj.

In continuare o sa aflam mai multe informatii despre fiecare tip de partaj, bunurile care nu se impart la divort si alte aspecte esentiale ale procedurii in sine.

Partaj voluntar

Cea mai simpla forma de partaj este cel voluntar. Acest partaj se poate realiza la notar, atunci cand cei doi soti sunt de acord asupra modului in care se impart bunurile dobandite in timpul casatoriei. In majoritatea cazurilor este vorba de jumatate-jumatate, insa pot fi si exceptii, atunci cand unul dintre soti a contribuit mai mult, cu un venit salarial mai mare, mostenire sau alte forme. Partajul voluntar se realizeaza rapid, cu costuri mult mai reduse fata de partajul judiciar.

Partaj judiciar

In cazul in care cei doi soti nu reusesc sa cada de acord asupra modului in care sa-si imparta bunurile comune, se va face o cerere de chemare in judecata de catre unul dintre acestia. Va fi nevoie de reprezentare din partea avocatilor, cu realizarea unui dosar cu probe pentru a demonstra ca modul in care fiecare vede impartirea bunurilor, este cel mai potrivit si adecvat situatiei.

Bunurile vor fi impartite intre cei doi soti, astfel incat fiecaruia sa-i revina o cota-parte. In cazul in care un bun nu poate fi impartit, cum este de exemplu un apartament, acesta va ramane in posesia unuia dintre soti, iar pentru celalalt se va face o despagubire cu suma de bani de pa partea care ii revine acestuia. Partajul judiciar se poate intinde pe o perioada destul de lunga de timp, in functie de probele aduse, de bunurile care trebuie impartite si de acordul dintre cei doi soti.

Bunuri care nu sunt incluse in partaj

Indiferent de modul in care au fost obtinute in timpul casatoriei, unele bunuri nu intra in procedura de partaj, si este vorba despre:

  • Bunuri dobandite prin mostenire legala sau donatie.
  • Bunuri de uz personal.
  • Bunuri de proprietate intelectuala asupra creatiilor unuia dintre soti.
  • Bunuri necesare exercitarii profesiei unuia dintre soti.
  • Bunuri dobandite cu titlu de premiu, proiecte artistice sau stiintifice, inventii si alte bunuri.
  • Indemnizatii de asigurare.
  • Despagubiri pentru prejudiciu material.
  • Sumele de bani care inlocuiesc un bun propriu

Taxe partaj judiciar

Dupa cum vazut anterior, paratjul judiciar este mult mai costisitor fata de partajul voluntar, existand anumite taxe reglementate de Ordonanta de urgenta nr. 80/2013, dupa cum urmeaza:

  • Stabilirea cote-parti care se cuvine fiecarui copropietar – 50 lei pentru fiecare sot.
  • Stabilirea bunurilor care se impart – 3% din valoarea bunurilor.
  • Datorii pe care sotii le au unul fata de celalalt, pe baza proprietatii comune – 3% din valorea creantelor.
  • Cerere de partaj – 3% din valoarea masei partajabile.

Specialistii nostri in dreptul familiei va asteapta pentru reprezentare legala in caz de partaj judiciar.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here