Masuri legale in privinta hartuirii morale la locul de munca

1
1054

Hartuirea morala la locul de munca se poate manifesta prin diferite forme, fiind un comportament degradant in raport cu angajatul, care poate sa sufere consecinte grave la nivel psihologic. Acest tip de comportament din partea angajatorului este definit ca fiind abuziv, agresiv si umilitor pentru unul sau mai multi angajati.

Acest lucru afecteaza climatul general al locului de munca, impune frica, teama si nemultumire, precum stari de anxietate sau despresie. Majoritatea angajatilor din Romania care au suferit de pe urma hartuirii morale la locul de munca, au decis sa demisioneze, fara sa denunte acest tip de comportament abuziv si discriminant.

Ne vom referi in continuare la modul in care hartuirea morala la locul de munca este reglementata, care sunt tipologiile acestui tip de hartuire si ce poate face exact persoana supusa la un astfel de comportament si la ce trebuie sa se astepte din partea autoritarilor competente.

Reglemantari privind hartuirea morala la locul de munca

Adevarul este ca la momentul actual, hartuirea morala nu este definita clar si reglementata prin lege. Codul Penal prezinta definitia harturii in art. 208, dar fara sa ofere informatii despre hartuirea de tip moral. De asemenea, in Codul Muncii exista o serie de prevederi care reglementeaza modul in care trebuei sa fie tratati angajatii la locul de munca, accentul fiind pus pe actul discriminarii pe „criterii de sex, orientare sexuala, caracteristici genetice, varsta, apartenenţa naţionala, rasa, culoare, etnie, religie, optiune politica, origine sociala, handicap, situatie sau responsabilitate familiala, apartenenta ori activitate sindicala”, conform Codul Muncii art. 5, alineatul (2).

In anul 2017 a fost demarat un proiect de lege prin care se sustinea producerea stresului si epuizarii fizice ca efecte a hartuirii morale. Amenzile pentru acest tip de hartuire ar fi ajuns pana la 200.000 lei, insa proiectul a fost respins de Senat.

Natura si tipologia hartuirii morale la locul de munca

Exista mai multe tipuri de hartuire morala la locul de munca, care poate fi manifestata de catre angajator/colegi. Iata care sunt principalele tipologii de hartuire morala care pot fi luate in considerare pentru actiuni in instanta:

  • Limbaj indecent, injurios, gesturi indecente.
  • Supraveghere in exces care duce la perurbarea echilibrului intre angajat si angajati.
  • Aplicare de tratament diferentiat fata de ceilalti colegi.
  • Izolarea fata de grupul de munca, prin atribuirea de sarcini de asa natura.
  • Raspandirea de zvonuri neadevarate privind viata personala si profesionala a persoanei in cauza.
  • Discreditarea abilitatilor si capacitatilor profesionale ale persoanei in cauza.
  • Comportament de ignorare a cerintelor angajatului.
  • Comportament care duce in mod inevitabil la demoralizare si demisia persoanei in cauza.
  • Acordarea de sarcini in plus, nejustificate care duc la epuizare fizica si mentala a persoanei in cauza.

Masuri luate in urma harturii morale la locul de munca

In vederea depunerii unei plangeri cu privire la hartuirea morala de la locul de munca, persoana in cauza poate sa sesiseze Inspectia Muncii sau Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii. Probele acceptate pentru sustinerea hartuirii morale, indiferent de natura acesteia, pot include: e-mailuri, inregistrati video, inregistrari audio, declaratii.

In continuare se pot face verificari si controale din partea institutiiloe abilitate in acest sens, cu posibilitatea de sanctionare a comportamentului degradant al angajatorului/altor angajati. Dupa ce se constata actul de hartuire morala, persoana in cauza poate cere despagubiri sub forma daunelor morale, stabilite in functie de gravitate si natura hartuirii morale.

Va punem la dispozitie cei mai buni specialisti pentru reprezentare in instanta privind hartuirea morala de la locul de munca.

1 COMMENT

  1. Am nevoie de ajutor…o colega cu mine…ma barfeste si intoarce colege impotriva mea cu tot felul de minciuni….iar acuma a ajuns prea departe …a mintit pe sotia lui unui sef ca eu as avea ceva cu el….va rog din suflet ajutatima….numai pot…
    Va multumesc frumos…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here