Aprecierea si cuantificarea despagubirilor pentru daune morale

0
1567

Daunele morale au in vedere despagubirile care se acorda pentru a compensa diferite tipuri de traume psihice, afective, dureri fizice si psihice in urma unei situatii. Despagubirile pentru daune morale sunt valabile in anumite cazuri specifice, dupa cum vom vedea in cele ce urmeaza. Exista o procedura care trebuie urmarita de victima pentru a putea solicita acest tip de despagubiri.

Este destul de dificil de cuantificat despagubirile pentru daune morale, criteriile fiind luat in considerare in functie de gravitatea situatiei, de impactul psihologic asupra victimei sau familiei acesteia, de urmarile fizice, dar si de afectarea integritatii morale si sociale ale persoanei in cauza.

Vom vedea mai departe cum se pot solicita despagubirile pentru daune morale, cum sunt acestea incadrate si in ce regim se acorda.

Conditii acordare despagubiri pentru daune morale

Conform art 1391 Repararea prejudiciului nepatrimonial din Codul Civil, exista anumite situatii in care se acorda depagubirile pentru daune morale:

In cazul in care a avut loc o vatamare a integritatii corporale sau a sanatatii, se acorda o despagubire pentru restrangerea posibilitatilor de viata familiala si sociala.

Se pot acorda despagubiri ascendentilor, descendentilor, fratilor, surorilor si sotului/ei, care sa compenseze durerea psihica resimtita in urma decesului vicrimei, dar si oricarei alte persoane care, ar putea sa dovedeasca in instanta existenta prejudiciului moral.

In cazul in care se aduca despagubiri pentru atingerile aduse drepturileo inerente personalitatii subiectilor de drept.

Alte tipuri de daune morale:

Producerea de dureri psihice si fizice persoanei in cauza

Rani si alte vatamari fizice care afecteaza aspectul fizic al persoanei in cauza

Persoana in cauza nu isi mai poate desfasura viata in mod obisnuit din cauza vatamarilor psihice si fizice.

Calomnie sau denigrare a statutului si prestigiului social.

Considerente europene privind despagubirile daunelor morale

Conform Reglementarilor Consiliului Europei cu privire la repararea daunelor morale, se iau in calcul urmatoarele aspecte. Reparatia daunelor morale se va face in cazul leziunilor corporale, a atingerilor drepturilor personalitatii umane, afectarii vietii private si a sechestrarii persoanei in cauza. Totodata, despagubirea se cuantifica in functie de gravitatea situatiei in care a fost implicata persoana in cauza.

Pe langa despagubirile materiale, se va lua in considerarea modul prin care se poate inceta tipul de comportament sau situatia care a dus la afectarea psihica si fizica a persoanei in cauza. Repararea daunelor morale se poate face pe parcursul unei perioade mai lungi de timp, pe etape, iar persoana in cauza trebuie protejata in situatia in care are loc o devalorizare a monedei.

Stabilirea despagubirilor pentru daune morale

Aprecierea de catre instanta a cunatumului despagubirilor pentru daune morale se va face in functie de caracterul specifice al efectelor psihice resimtite de persoana in cauza, de gravitatea leziunilor, ranilor si altor vatamari ale persoanei in cauza. De asemenea, estimarea se va face si in functie de suferinta psihica la care a fost supusa familia persoanei in cauza, precum si modul de derulare al vietii sociale si profesionale a acesteia.

“Aprecierea judecatorului privind evaluarea daunelor morale este subiectiva, dar criteriile care au stat la baza cuantumului despagubirilor sunt obiective si pot forma obiectul controlului instantei de recurs. Concluzionand astfel, Curtea impartaseste criteriul general evocat de instanta europeana, potrivit caruia despagubirile trebuie sa prezinte un raport rezonabil de proportionalitate cu atingerea adusa reputatiei, avand in vedere, totodata, gradul de lezare a valorilor sociale ocrotite, intensitatea si gravitatea atingerii adusa acestora”, conform Deciziei nr. 62 din 10 ianuarie 2001.

In vederea solicitarii despagubirilor pentru daune morale si alte servicii va punem la dispozitie cei mai buni avocati.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here