Modalitati legale prin care se inchide o societate comerciala

0
848

O societate comerciala se poate inchide din diferite motive, fie din dorinta clar exprimata a fondatorului si a asociatilor, acolo unde este cazul, fie din alte considerente, de natura juridica, financiare sau alti factori decisivi. In vederea inchiderii legale a unei societati comerciale trebuie parcurse mai multe etape, principalele fiind dizolvarea si cea finala, radierea.

Se va specifica motivul pentru care societatea comerciala se doreste a fi dizolvata si apoi se trece la urmatorul pas, si anume, lichidarea patrimoniului. Dupa rezolvarea chestiunilor care tin de sfera financiara se va trece la obtinerea certificatului de radiere, conform caruia societate comerciala in cauza nu mai exista si nu mai are drept de functionare.

Daca te intereseaza in mod direct acest subiect, citeste in continuare pentru a afla care sunt pasii de urmat pentru inchiderea unei societati comerciale si tipul de acte de care ai nevoie in acest sens.

Dizolvarea societatii comerciale

Dizolvarea societatii comerciale poate avea loc in diferite conditii si situatii. Una dintre acestea este reprezentata de neatingerea obiectivului impus la momentul infiinatarii firmei, prin lipsa de profit si pierderi financiare. De asemenea, dizolvarea firmei poate sa vina ca urmare a acordului intre asociati sau a unei hotarari definitive a tribunalului. Acestea sunt actele necesare pentru etapa dizolvarii societatii comerciale:

  • Cerere pentru inregistrarea mentiunii.
  • Dovada achitare taxe, daca este cazul.
  • Dovada de imputernicire in inregistrarea mentiunii, daca este cazul.

Lichidarea societatii comerciale

Exista diferite situatii prin care se ajunge la lichidarea firmei. Una dintre acestea este insolventa iminenta, in cazul in care inchiderea societatii se face in baza procedurii de faliment. Lichidarea poate avea loc numai dupa ce au fost platite orice tip de datorii catre creditori si alte instante. In situatia in care societatea are un singur asociat, atunci patrimoniul acesteia este transmis asociatului unic, fara lichidare.

Radierea societatii comerciale

In vederea obtinerii certificatului de radiere ai nevoie de un dosar care sa contina urmatoarele documente:

  • Cerere tip de radiere, care poate fi descarcata online.
  • Certificatul de inregistrare si alte acte aditionale acestuia, in original.
  • Bilant contabil de lichidare.
  • Copie dupa hotararea de repartizare a activelor societatii comerciale, unanim aprobata de asociati.
  • Certificat emis de Administratia Financiara, pentru a dovedi faptul ca nu exista niciun tip de datorie catre stat si contributiile sociale sunt platite la zi. Atentie! Acest act are o valabilitate de 30 zile.
  • Copie dupa pagina din Monitorul Oficial in care a fost publicata hotarerea AGA.
  • Copie dupa hotararea AGA.
  • Dovada achitarii de taxe, daca este cazul.

In ceea ce priveste achitarea de taxe se mentioneaza urmatoarele: „In conformitate cu dispozitiile Legii nr. 1/2017 privind eliminarea unor taxe si tarife, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, incepand cu data de 1 februarie 2017 nu se mai percep taxe pentru operatiunile de inregistrare in registrul comertului. Prin urmare, pentru radierea din registrul comertului a unei societati cu raspundere limitata se va achita numai tariful de publicare in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a, in conformitate cu prevederile HG nr. 156/2017 privind aprobarea tarifelor pentru publicarea actelor in Monitorul Oficial al Romaniei, partile I-VII. Astfel ca, potrivit actului normativ mentionat, tariful de publicare este de 122 lei/pagina de manuscris, reprezentand 2.000 de semne, inclusiv spatiile”, conform ONRC.

Dupa ce se depune dosarul pentru radiere la Registrul Comertului, mentiunea de radiere ar trebui sa fie obtinuta in minim 5 zile de la depunere. Din acel moment, societatea comerciala nu mai este inregistrata si nu mai are drept de functionare.

Va stam la dispozitie cu cea mai buna echipa de specialisti in drept comercial care sa va ajute cu toate procedurile de inchidere a societatii comerciale.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here