Conditii si prevederi legale pentru adoptia unui copil

0
624

In cadrul procedurii de adoptie a unui copil, toate conditiile impuse de lege trebuie sa fie respectate pentru siguranta si bunastarea minorilor. Cei care se hotarasc sa adopte un copil in Romania este bine sa stie ca au de urmat un sir lung de pasi si etape, pentru a fi considereati eligibili si potriviti pentru a fi parinti adoptivi.

Statul trebuie sa se asigure ca cei care doresc sa adopte un copil sunt apti din toate punctele de vedere pentru acest lucru, prin asigurarea unei locuinte, a unui trai decent si a posibilitatii spre educatie si dezvoltare intr-un mediu armonios. In acest sir de etape, este un moment decisiv in care se tine sub monitorizare modul in care copilul se integreaza in familia respectiva si cum se adapteaza noilor conditii de viata.

Afla mai departe care sunt pasii de urmat atunci cand adoptam un copil, la ce sa te astepti si care sunt implicatiile legale.

Conditii morale si materiale ale adoptatorului

Procesul de adoptie este reglementat de Legea nr. 273/2004, unde sunt prezentate toate conditiile morale si materiale pe care trebuie sa le indeplineasca adoptatorii. In cele mai multe cazuri, aceste conditii vizeaza si alti membrii ai familiei celor care adopta, mai ales daca locuiesc in aceiasi locuinta. Conditii prevazute de lege pentru adoptatori:

Se va analiza starea de sanatate fizica si mintala a adoptatorilor si membrilor apropiati ai familiei. Vor fi de asemenea verificate conditiile de locuit, capacitatea de crestere a unui copil, disponibilitatea si dorinta adoptatorilor de a-i asigura un mediu bun pentru dezvoltare.

Se va lua in considerare situatia economica a adoptatorilor, pentru a se verifica nivelul de venit constant si cheltuielile per membru de familie.

Se va analiza modul de justificare si motivare a dorintei de a adopta un copil.

Se va lua in considerare orice impediment evident care duce la incapacitatea de adoptie.

In cazul in care sunt indeplinite toate conditiile de mai sus, se va elibera un atestat de adoptie valabil doi ani.

Interdictii de adoptie

Exista catvea categorii specifice care nu au dreptul sa adopta din considerente evidente, precum:

  • Persoanele care au fost condamnate pentru pornografie infantila, infractiuni contra familiei, trafic de persoane/droguri.
  • Persoanele decazute din drepturi parintesti.
  • Persoanele necasatorite si cele care au in grija soti bolnavi psihic sau cu handicap mintal.
  • Persoanele care nu au primit acordul copilului propus pentru adoptie, in conditiile in care acesta are 10 ani impliniti.

Perioada de proba

Daca adoptatorii au primit atestatul de adoptie, urmatorii pasi vizeaza stabilirea unei relatii de reciprocitate intre acestia si copilul propus spre adoptie. Aceast perioada se mai numeste perioada de potrivire, timp in care se fac mai multe rapoarte cu privire la modul in care copilul se integreaza sau nu in familie, cum este primit de toti membrii familiei, cadrul de educare si dezvoltare, daca se potriveste cu nevoile reale ale copilului.

In conditiile in care adoptatorii primesc un raspuns favorabil din partea autoritatilor in urma perioadei de proba, acestia vor avea incredintat copilului timp de 90 zile. Urmeaza astfel o noua perioada de acomodare si integrare a copilului in noul cadru familial. Dupa ce trec cele 90 zile se intocmeste un raport care este trimis instantei, care decide continuarea sau nu a procesului de adoptie.

Hotararea instantei cu privire la adoptie

Se va trimite alaturi de raportul final, o solicitare de adoptie, de catre adoptatori sai directia de asistenta sociala, instantei judecatoresti. Daca raportul este favorabil, instanta va valida cererea de incuviintare a adoptiei. Insa acesta nu este pasul final. Urmeaza doi ani de supreveghere din partea autoritatilor a modului in care copilul se integreaza in noul mediu familial. Se vor intocmi rapoarte regulate privind relatia dintre copil si adoptori. Dupa cei doi ani, daca rapoartele intocmite sunt favorabile, se va emite decizia definitiva de adoptie.

Nu ezitati sa ne contactati pentru suport legal in procesul de adoptie al copilului.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here