Lichidarea societatii conform Codului Civil

0
141

Lichidarea societatii se refera la ansamblul de operatiuni realizate in vederea incheierii afacerii unei societati, care se desfasoara in momentul in care intervine dizolvarea societatii. Operatiunile se refera la cuantificarea activelor si transformarea acestora in numerar, la stabilirea pasivului, precum si alte tipuri de plati.

Conform Codului Civil lichidarea se realizeaza prin conventie sau in acord cu prevederile contractului, de catre toti asociatii sau de catre un lichidator numit de acestia. Lichidatorul este numit de comun acord de catre asociati sau poate sa fie desemnat de instanta judecatoreasca. Lichidatorul poate sa fie persoana fizica sau persoana juridica, care are pregatire in proceduri ce tin de insolventa.

Atributii legale ale lichidatorilor

Sa stea in judecata si sa fie actionati in interesul lichidarii

Sa execute si sa termine operatiuni si proceduri de comert aferente lichidarii

Sa vanda prin licitatie publica imobilele si alte valori ale societatii

Sa efectueze tranzactii diverse

Sa incaseze creantele societatii

Sa faca imprumuturi neipotecare

Obligatii si raspunderi ale lichidatorilor

Lichidatorul indeplineste aceleasi obligatii si raspunde in acord cu preveverile legele care se aplica in cazul administratorilor, cu exceptii justificate prin contractul de societate. Administratorii vor preda lichidatorilor bunuri, documente si bilantul exercitiilor financiare. Mai departe, lichidatorul realizeaza inventarul bunurilor si fondurilor sociale, stabileste activul si pasivul patrimoniului social.

“Lichidatorii pot sa incheie toate actele necesare lichidarii si, daca asociatii nu au stipulat altfel, pot sa vanda, chiar in bloc, bunurile sociale, sa incheie conventii arbitrale si sa faca tranzactii”, art. 1944, Codul Civil. Lichidatorul este cel care reprezinta societate in raporturi juridice, insa fara dreptul de a initia noi operatiuni.

Restituirea aporturilor si impartirea excedentului

In continuare se va plati creditorilor creantele si se vor inapoia diferite tipuri de cheltuieli care au fost facute de catre unii dintre asociati. Dupa ce se platesc datoriile, activul se ramburseaza in functie de aporturile fiecarui asociat, excedentul fiind profitul net care se repartizeaza intre asociati in mod proportional. Tot ce a ramas in uzufruct se restituie in natura. Impartirea in natura se face conform regulilor aplicabile in cazul impartelii bunurilor proprietate comuna. “Daca in urma lichidarii excedentul ramas consta intr-un bun a carui atribuire catre asociati este interzisa de lege, lichidatorul va vinde bunul la licitatie publica, cu incuviintarea prealabila a instantei competente, iar suma se imparte asociatilor, potrivit alin. (1)”, art. 1946, Codul Civil.

Se poate ca dupa rambursarea bunurilor, unul sau mai multi asociati sa primeasca bunurile care au rezultat din prestatie, daca au contribuit la patrimoniul social in diferite cunostinte specifice. Bunurile trebuie sa se afle in patrimoniul societatii, iar restituirea se face in urma platii unei sulte, acolo unde este nevoie. Exista o alta situatie specifica in care excedentul ramas contine bunuri care nu pot sa fie atribuite asociatilor, conform legii. In acest caz, lichidatorul va trebui sa vanda bunul prin licitatie publica si sa instiinteze instanta, pentru ca la final suma obtinuta sa fie impartita intre asociati.

Dupa ce se finalizeaza lichidarea, lichidatorul cere radierea societatii din Registrul Comertului, intr-un interval de 15 zile. Se prevede amenda pentru fiecare zi de intarziere. Lichidarea nu este obstacol in derularea procedurii de faliment a societatii.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here