Procedura pentru interventia de urgenta in cazurile de violenta domestica

0
154

Procedura pentru interventia de urgenta in cazurile de violenta domestica a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, cu nr. 95 pe 6 februarie 2019. Se prezinta mijloacele prin care se poate interveni in caz de violenta domestica, emiterea ordinului de protectie provizoriu si SPAS.

Cine realizeaza interventia de urgenta in cazuri de violenta domestica?

In acest caz se vor implica direct reprezentantii serviciului public de asistenta sociala, sub forma unei echipe mobile, denumita SPAS sau de catre reprezentantii directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului, sub denumire de DGASPC.

Activitatea echipei mobile este supravegheaza si coordonata de catre consiliile locale sau judetene, prin alocarea de resurse umane, materiale si financiare care sunt necesare desfasurarii activitatii echipei mobile de interventie.

Cine face parte din echipa mobila de interventie de urgenta?

Echipa mobila de interventie de urgenta poate sa fie compusa din reprezentanti ai politiei locale, ai serviciului public de asistenta medicala comunitara, ai furnizorilor de servicii sociale, voluntari, alti specialisti, reprezentanti ai cultelor religioase, asociatii sau fundatii des sprijin umanitar. Activitatea echipei mobile va fi coordonata de catre un reprezentat al serviciului public de asistenta sociala.

„Prin aceeasi hotarare a consiliului local/consiliului judetean privind stabilirea componentei echipei mobile, se prevad si datele concrete despre modul de alocare a mijlocului de transport care este pus la dispozitia echipei mobile pentru interventiile de urgenta si, dupa caz, daca nu se identifica la nivel institutional resursele necesare, acestea pot fi asigurate prin contractarea de servicii de la furnizorii privati de servicii sociale care furnizeaza servicii sociale in domeniu”, art. 1, Anexa 1.

Principalul scop al echipei mobile de interventia de urgenta este de a oferi sprijin si protectie in cazurile de violenta domestica, coordonatorul echipei fiind numit de catre consiliul local sau judetean.

Atributiile echipei mobile de interventie de urgenta

Este in responsabilitatea echipei mobile sa verifice orice tip de semnalare cu privire la cazurile de violenta domestica, prin liniile telefonice ale institutiilor publice sau de urgenta. Echipa mobila analizeaza gradul de risc in vederea acordarii serviciilor sociale in baza unei fise de evaluare, acordand consilire victimelor violentei domestice. Urmatorul pas este sprijinirea victimelor prin indreptarea acestora catre serviciile sociale din localitate sua judet.

Echipa mobila are obligatia de a informa si de a oferi consultanta victimei in legatura cu ce se poate face ca masura de protectie oferita de institutiile competente. Aici vorbim de ordin de protectie provizoriu, ordin de protectie, plangere penala, eliberare de certificat medico-legal. Reprezentantii echipei mobile au sarcina de a asigura protectie sociala victimelor. In acest sens, vor colabora cu serviciile de asistenta sociala comunitara. Este in datoria echipei mobile de a face tot posibilul pentru a se depasi situatia de risc, prin diferite metode de urgenta.

Echipa mobila „intervine in cazurile de violenta domestica, la solicitarea organelor de politie, atunci cand prin ordinul de protectie provizoriu s-a dispus masura evacuarii temporare a agresorului din domiciliu, iar acesta din urma a solicitat, potrivit legii, cazarea intr-un centru rezidentiala”, art. 3, Anexa 1.

Accesul echipei mobile de interventie de urgenta

In maximum 90 de minute de la receptarea semnalarii, echipa mobila se va deplasa la locul faptei. Au dreptul de a intra in sediile sau punctele de lucru ale persoanelor juridice si in domiciliile persoanelo fizice. Verificarea semnalarii se face cu sprijinul politiei locale.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here