Contractul individual de muncă este contractul în temeiul căruia o persoană fizică, denumită salariat, se obligă să presteze munca pentru și sub autoritatea unui angajator, persoană fizică sau juridică, în schimbul unei remunerații denumite salariu, ne spune Codul Muncii.
Exista mai multe tipuri de contract individual, in functie de perioada pe care se incheie, timpul efectiv de lucru si alte aspecte. De asemenea, orice tip de contract de munca individual, indiferent de activitate presupune anumite clauze care trebuie indeplinite de angajator si angajat. De asemenea, orice modificare adusa contractului de munca individual se va face prin informarea angajatului printr-un act aditional.
Afla mai departe detalii despre tipurile de contract de munca individual, clauzele care nu trebuie sa lipseasca din contract, conform Codului Muncii si alte informatii esentiale.
Contract de munca individual perioada determinata-nederminata
In conformitate cu prevederile legale, o persoana poate sa inceapa lucrul daca a implinit 16 ani, in conditii obisnuite de munca. Daca munca are caracter special sau deosebit, persoana angajata nu trebuie sa aiba varsta mai mica de 18 ani.
In functie de perioada de angajare, contractul de munca poate fi incheiat pe perioada nedeterminata, in care nu exista un termen limita in care angajatul se obliga sa presteze activitatea din contractul de munca. Al doilea tip este contractul individual de munca pe perioda determinata, care se poate incheia in urmatoarele conditii:
Angajatul inlocuieste temporara un alt salariat, care din diferite motive are contractul de munca suspendat, cum este cazul concediului pentru cresterea copilului.
In situatia in care compania se afla in diferite probleme care tin de resursele financiare si nu poate angaja pe perioada nedeterminata din considerente imprevizibile.
Caracterul sezonier al activitatii de munca.
Angajarea persoanelor fara loc de munca, in vederea beneficierii unor facilitati temporare.
Angajatul indeplineste varsta de iesit la pensie in 5 ani de la data in care s-a incheiat contractul de munca.
Angajatul este pensionar si salariul se cumuleaza cu pensia.
Contract de munca individual cu norma intreaga – part-time
In functie de numarul de ore pe care le lucreaza efectiv anagajatul, contractul de munca individual poate fi de doua tipuri:
Contract de munca individual cu norma intreaga, atunci cand programul de lucru este de 8 ore/zi, 40 ore/saptamana.
Contract de munca individual part-time, atunci cand programul de lucru este de cel putin 2 ore/zi, cel putin 10 ore/saptamana.
Contract de munca individual la sediul companiei – la sediul angajatului
In functie de locul unde se desfasoara activitatea de munca, contractul se poate incheia in doua situatii. Prima este cea in care angajatul presteaza activitatea de munca la sediul companiei, iar cea de-a doua in cazul in care activitatea are loc la sediul angajatului. Situatia din urma a devenit din ce in ce mai intalnita in spatiul de munca romanesc, prin ceea ce se numeste telemunca, atunci cand angajatul munceste de acasa. Chiar si in aceste conditii, angajatul beneficiaza de aceleasi drepturi ca cele ale angajatilor care muncesc la sediul firmei.
Clauze contract de munca individual
In orice tip de contract de munca individual, indiferent de loc, timp si natura activitatii desfasurate, se vor regasi urmatoarele clauza reglementate de Codul Muncii:
- Date de identificare ale partilor, angajator si angajat.
- Locul de munca efectiv, cu specificatie daca se presupun deplasari.
- Sediul unde se va desfasura activitatea de munca.
- Denumirea functiei ocupate.
- Atributii si fisa postului.
- Cirteriile de evaluare a activitatii angajatului.
- Daca este cazul, riscurile care pot sa apara in desfasurarea muncii.
- Data de incepere a activitatii de munca.
- Durata contractului de munca.
- Numarul de zile alocate concediului de odihna.
- Detalii despre preaviz si alte informatii.
- Valoarea salariului de baza si alte bonusuri.
- Numarul de ore lucrate pe zi si pe saptamana.
- Aspecte care reglementeaza conditiile de munca ale salariatului.
- Durata perioadei de proba.
Nu ezitati sa ne contactati pentru orice problema legata de protectia datelor cu caracter personal.