Indemnizatiile acordate in baza Legii nr. 19/2020 pe fondul pandemiei de coronavirus

0
515

Legii nr. 19/2020 a fost publicata in Monitorul Oficial pe data de 14 martie 2020 si prevede acordarea zilelor libere parintilor pentru suprevegherea copiilor, pe perioada in care unitatile de invatamant au fost inchise pe fondul pandemiei de coronavirus.

„Se acorda zile libere unuia dintre parinti pentru supravegherea copiilor, in situatia inchiderii temporare a unitatilor de invatamant unde acestia sunt inscrisi, ca urmare a conditiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situatii extreme decretate astfel de catre autoritatile competente cu atributii in domeniu”, art. 1, Legea nr. 19/2020.

Conform legii parintele este definit drept:

  • Parintele firesc;
  • Adoptator;
  • Persoana care ingrijreste copii in vederea adoptiei;
  • Tutore al copilului;
  • Persoana desemnata de catre parinti sau de catre tutore sa aiba grija de copil, in absenta acestora, plecati la lucru in strainatate;
  • Reprezentant legal al persoanei adulte cu handicap, inscrisa intr-o unitate de invatamant.

Legea nr. 19/2020 se aplica si in cazul familiilor monoparentale, in care copilul este crescut de catre un singur parinte care poate fi necasatorit/a, vaduv/a, divortat/a, celalalt parinte este declarat disparut prin hotarare judecatoreasca, sotul/sotia este arestat/arestata preventiv pe o perioada mai mare de 30 de zile sau executa o pedeapsa in inchisoare.

Conditii de acordare a indemnizatiei

Exista cateva conditii care trebuie sa fie indeplinite de catre parinti, pentru a putea beneficia de avantajele oferite prin lege, privind zilele libere pentru supravegherea copiilor.

  • Copii au varsta implinita pana in 12 ani si sunt inscrisi intr-o unitate de invatamant;
  • Copii cu dezabilitati au varsta implinita pana in 18 ani si sunt inscrisi intr-o unitate de invatamant;
  • Parintii nu pot lucra in regim telemunca sau munca la domiciliu;

Cum se acorda indemnizatia

Este nevoie sa fie intocmita o cererea din partea unuia dintre parinti, alaturi de o declaratie pe proprie raspundere a celuilalt parinte in care specifica faptul ca nu a solicitat zile libere de la locul de munca sau conforme cu legea prezentata, copie dupa certificatul de nastere al copilului. Toate acestea se depun la angajatorul parintelui, fara ca cel dintai sa poate respinge cererea, daca sunt indeplinite toate conditiile stipulate in lege.

Aici gasesti modelul de declaratie pe propria raspundere care trebuie completate de catre celalalt parinte.

Indemnizatii si zile libere acordate parintilor

Persoanele care indeplinesc toate conditiile enumerate mai sus pot primi zile libere platite, pe tot parcursul sederii acasa a copilului, ca urmare a suspendarii cursurilor din cadrul invatamantului. Se exclud de la aceasta regula zilele libere care se suprapun cu vacantele scolare ale copiilor. „Pentru fiecare zi libera angajatorul acorda o indemnizatie care se plateste din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri si cheltuieli al angajatorului si este in cuantum de 75% din salariul de baza corespunzator unei zile lucratoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat”, Legea nr. 19/2020.

Indemnizatiile acordate parintilor, pe fondul pandemiei de coronavirus, sunt impozitate si se platesc contributiile de asigurari sociale, asigurari sociale de sanatate, contributia pentru asiguratorii de munca. Zilele libere sunt calculate ca fiind zilele lucratoare pana la incetarea starii de urgenta, fara a fi incluse zilele lucratoare din perioada vacantelor scolare.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here