In contextul actual al pandemiei de coronavirus in Romania, din ce in ce mai multe afaceri si activitati de prestari servicii sunt afectate in mod direct de regulile impuse de starea de urgenta.
Inca din data de 16 martie 2020 atunci cand s-a decretat stare de urgenta, unele firme sau alte forme de societati comerciale si-au modificat modul de derulare al activitatii. Multe dintre contractele de prestari servicii s-au aflat in situatie de incetare sau de renegociere, mai ales in conditiile de incertitudine in care ne aflam in prezent.
In cele ce urmeaza vom intelege importanta contractului de prestari servicii, in ce conditii se poate inceta si care sunt efectele produse de regulile de siguranta din timpul starii de urgenta.
Contract prestari servicii
Contractul de prestari servicii presupune ca una dintre parti, numita prestator, se obliga sa-i presteze celeilalte parti, numita beneficiar, in schimbul unui pret determinat si la un termen stabilit una sau mai multe activitati utile.
In general, contractul de prestari servicii contine urmatoarele date si informatii esentiale:
- Partile implicate in contract
- Perioada in care se desfasoara serviciile
- Pretul
- Obligatii si reguli pentru ambele parti
- Clauza de forta majora, litigii
Incetarea contractului de prestari servicii
Printre altele, contractul de prestari servicii poate sa inceteze in baza clauzei de forta majora. Potrivit art. 1351 alin. (2), „Forta majoră este orice eveniment extern, imprevizibil, absolut invincibil si inevitabil”. In categoria de evenimente de forta majora sunt incluse toate tipurile de dezastre naturale – cutremure care produc pagube catastrofale, inundatii, tornade, furtuni, alunecari de teren, care au loc dincolo de vointa omului. In aceiasi categorie de forta majora pot intra revolutii, revolte populare, razboaie, foamete.
Pentru ca un fapt sa fie considerat caz de forta majora, trebuie indeplinite o serie de criterii:
- Evenimentul are un caracter exceptional, rar intalnit sau nemaintalnit pana acum.
- Evenimentul se produce extern de vointa partilor.
- Invocarea imprevizibilitatii. Practic, evenimentul in cauza, nu a putut fi prevazut in momentul semnarii contractului, neluandu-se in calcul toate efectele produse de acesta.
- Evenimentul nu poate fi inlaturat. Se ia in calcul inevitabilitatea producerii evenimentului, fiind imposibil de impiedicat sau de evitat consecintele.
Potrivit Art. 1.557 din Codul Civil, imposibilitatea de executare a contractului are loc atunci cand:
“Imposibilitatea de executare este totala si definitiva si priveste o obligatie contractuala importanta, contractul este desfiintat de plin drept si fara vreo notificare, chiar din momentul producerii evenimentului fortuit. Daca imposibilitatea de executare a obligatiei este temporara, creditorul poate suspenda executarea propriilor obligatii ori poate obtine desfiintarea contractului. In acest din urma caz, regulile din materia rezolutiunii sunt aplicabile in mod corespunzator”.
Efectele pandemiei de coronavirus asupra contractelor de prestari servicii
Dupa cum am vazut, un contract de prestare servicii poate fi suspendat sau renegociat prin invocarea clauzei de forta majora. Luam exemplu contractul de prestari servicii pentru evenimente speciale, cum sunt nuntile, botezurile si alte petreceri. De regula, cei interesati incheie contracte de prestari servicii cu fotografi, Dj, formatii muzicale, catering si alte categorii. In conditiile actuale, evenimentele speciale care ar fi avut loc in perioada aprilie-mai, sunt fie anulate, fie amanate, fie reprogramate.
In acest sens, diferiti prestatori de servicii au de suferit, gasindu-se in imposibilitate de a-si desfasura activitatea. Astfel, in baza clauzei de forta majora, un cuplu poate inceta contractul de prestari servicii cu fotograful, fara alte explicatii si justificari suplimentare. In cazul in care s-a achitat un avans, acesta se va restitui partii contractuale de drept, numai in cazul in care este specificat acest lucru in contract.
La fel de afectate sunt si activitatile de constructie, al caror contract de prestare servicii poate inceta in baza clauzei de forta majora. Astfel, niciuna dintre partile contractuale nu raspunde de neexecutarea la termen sau de executarea necorespunzatoare a lucrarii de constructie, daca acest lucru este justificat de incapacitatea de lucru in timpul perioadei de stare de urgenta. Unele firme de constructii au decis fie amanarea lucrarilor pe timp limitat, fie au prelungit termenul de finalizare al lucrarii, prin schimbarea modului de lucru, pentru siguranta angajatilor.
Am ajuns intr-un punct in care multe contracte de prestari servicii se suspenda, se amana sau se renegociaza, in baza fortei majore. Cei mai afectati de aceasta situatie sunt fara indoiala prestatorii de servicii pentru evenimente speciale, furnizorii si cei din domeniul constructiilor, in cazul carora, regulile de siguranta si de prevenire a raspandirii coronavirusului ii impiedica direct sa-si desfasoare activitatea.
Contactati-ne pentru mai multe detalii privind cadrul legal de incetare a contractului de prestari servicii.