Prevederi actuale ale legii darii in plata

0
477

Legea nr. 77/2016 este cea care reglementeaza conditiile darii in plata, prin care se intelege predarea locuintei imobil personal de catre debitor bancii creditoare, in vederea stingerii creantei. “La momentul încheierii contractului translativ de proprietate, respectiv de la data pronunțării hotărârii judecătorești definitive, potrivit prevederilor art. 8 sau, după caz, ale art. 9, va fi stinsă orice datorie a debitorului față de creditor, acesta din urmă neputând solicita sume de bani suplimentare”, extras din Articolul 9 al Legii nr. 77/2016.

Ne vom referi in cele ce urmeaza la prevederile legale ale procedurii darii in plata, obligatiile debitorului si ale creditorului, precum si modificari actuale ale legii.

Aplicarea legii darii in plata

Debitorul poate sa beneficieze de drepturile legii darii in plata numai dupa o notificare oficiala a creditorului, care poate fi o banca, o institutie financiara non-bancara sau situatia de detinere a creantelor asupra consumatorului. Acest tip de notificare trebuie realizat in prezenta unei parti competente, avocat, notar sau executor judecatoresc.

Va stam la dispozitie pentru ajutor in redactarea notificarii cu privire la darea in plata si orice al tip de suport juridic.

Conditiile indeplinite de debitor pentru a avea acces la drepturile legii darii in plata:

Debitorul si creditorul trebuie sa se incadreze clasificarilor asupra carora se aplica legea darii in plata, precum si natura contractului de credit.

In ceea ce priveste suma de bani imprumutata, aceasta nu trebuie sa depaseasca valoarea de 250.000 euro stabilita in momentulul incheierii contractului. Suma este calculata la cursul de schimb publicat de Banca Nationala a Romaniei in data de incheiere a contractului de credit.

Scopul creditului trebuie sa fi fost legat de modernizarea, amenajarea, reabilitarea, construirea sau achizitionarea unui imobil care serveste ca locuinta. Daca nu este cazul, atunci creditul sa fi fost garantat cu un imobil cu destinatie de locuinta personala.

Debitorul trebuie sa demonstreze ca nu a fost condamnat, prin hotarare definitiva, pentru infractiuni legate de creditul obtinut.

Transmiterea notificarii darii in plata catre creditor

Notificarea transpusa sub forma unei cereri este transmita creditorului prin intermediul unui executor judecatoresc, al unui avocat sau al unui notar public. Prin cerere, debitorul se angajeaza sa transmita dreptul de proprietate al imobilului pentru a stinge creantele din prezentul contract de credit.

Se va stabili un interval orar, in doua zile diferite, in care se vor intalni debitorul si un reprezentant legal al institutiei de credit la notarul public. Aici se va efectua incheierea actului translativ de proprietate, prin care debitorul nu mai prezinta niciun tip de datorie (dobanzi, penalitati) cuprinsa in creditul ipotecar.

Modificari aduse legii darii in plata

In vara anului 2019 au avut loc o serie de modificari si specificari aduse continutului legii darii in plata. In urma noii versiuni a legii, impreviziunea poate sa aiba loc in urmatoarele conditii:

Daca moneda nationala s-a devalorizat cu mai mult de 20% fata de statusul monezii atunci cand s-a incheiat contractul de credit.

Daca gradul de indatorare a crescut cu mai mult de 20% fata de cel in functie de care a fost incheiat contractul de credit.

Daca a avut loc o executare silita a debitorului prin vanzarea imobilului proprietate personala. Efectul va fi renegocierea contractului, pentru a se adapta situatiei prezente a debitorului.

Dupa ce debitorul notifica institutia de credit, este protejat de orice tip de inscriere in baze de date de debitori riscanti. Acest fapt este valabil pana la solutionarea notificarii.

Pe perioada notificarii, creditorul poate sa perceapa in continurae dobanzile si ratele debitorului, daca acesta este considerat de rea-credinta.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here