Finantari si ajutoare in planul de relansare economica din 2020

0
540

In aceasta saptamana a fost publicat planul de relansare economica pentru anul 2020, cu perspective de viitor. Guvernul aduce in atentie masurile care au fost implementate in vederea stoparii si prevenirii raspandirii virusului Covid-19, ca un efort sustinut si prompt din partea acestuia, care a dus la salvarea vietii si pastrarea sanatatii multora dintre cetatenii romani.

Insa starea de urgenta si mai apoi starea de alerta au afectat serios o serie de companii si firme, care s-au gasit in imposibilitate de a-si continua in mod normal, activitatea. O serie de contracte individuale de munca au fost suspendate, multe dintre contractele de prestari servicii au trebuit sa fie modificate sau chiar reziliate. In tot acest timp, Guvernul a adoptat o serie de masuri pentru sustinerea companiilor afectate de criza, impeidicand colapsul financiar in cazul multora care nu au mai putut sustine plata angajatilor si a furnizorilor.

Planul actual de relansare economica se bazeaza pe stimularea si dezvoltarea capitalului companiilor romanesti, prin diferite tipuri de investitii, transformarea digitala a economiei si a administratiei publice.

Masuri de natura fiscala

Derularea programului IMM INVEST ROMANIA de sustinere a dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii;

Amanarea termenului de plata de la 31 martie la 30 iunie 2020 pentru impozitele pe cladiri, terenuri, mijloace de transport;

Nu se percep dobanzi si penalitati de intarziere pentru obligatiile fiscale scadente in timpul starii de urgenta si timp de 30 de zile dupa incetarea starii de urgenta;

Acordarea de indemnizatii de somaj tehnic in perioada in care contractul individual de munca a fost suspendat;

Acordarea de indemnizatii pentru PFA-uri care si-au intrerupt activitate in timpul starii de urgenta;

Acordarea de indemnizatii pentru parintii care au stat acasa cu copii pe perioada starii de urgenta;

Bonificatii pentru companiile care platesc impozit pe profit;

Amanarea platii TVA-ului pentru importuri de medicamente, echipamente de protectie.

Protejarea locurilor de munca afectate de pandemia Covid-19

In vederea sustinerii reluarii activitatii economice, vor fi ajutati angajatorii ai caror salariati au avut contractul individual de munca suspendat in timpul starii de urgenta, pentru minimum 15 zile. Vor primi lunar, timp de 3 luni, incepand cu data de 1 iunie 2020, 41,5% din salariul de baza brut aferent locului de munca ocupat, numai daca vor mentine raporturile de munca cu salariatii, pana la data de 31 decembrie 2020.

Politica agricola comuna

In planul de relansare economica, sectorul agricol se bazeaza pe o serie de scheme de plati directe si interventii de dezvoltare, dupa cum urmeaza:

Sprijinirea in scopul sustenabilitatii;

Sprijin complementar pe venit pentru tinerii fermieri;

Sustinerea dezvoltarii fermelor de familie, prin modernizare si restructurare la standarde europene moderne;

Integrare fermierilor in lantul agroalimentar;

Investitii in ceea ce priveste marketingul si dezvoltarea produselor agro-alimentare;

Investitii in sistemele de irigatii;

Investitii in infrastructura mediului rural;

Granturi de sprijin

In continuare vorbim despre granturile si sprijinul economic, din fonduri externe nerambursabile si din bugetul de stat, menite sa finanteze diferite tipuri de investitii si sa acopere capitalul de lucru.

Grant cu buget de 100 mil. euro – microintreprinderi. Benficiaza de acest sprijin IMM-urile cu asociat unic, IMM-urile fara salariati, PFA-urile din domeniul artistic, al sanatatii, implicate direct in lupta contra Covid-19.

Finantare programe de educatie cu buget 30 mil. euro. Se adreseaza companiilor mari si medii care investesc constanta in programe de educatie si formare in utilizarea echipamentelor industriale complexe. In categoria de beneficiari sunt incluse si intreprinderile mici si mijlocii care investesc in cunoasterea si aprofundarea programelor informatice specializate.

Star-Tech Innovation – buget de 42.000 euro prin finantarea a 7000 de IMM-uri nou infiintate.

Grant cu buget 48 mil. euro – sustinerea achizitionarii echipamentelor de irigatii. Beneficiaza de aceste finantari 8000 de fermieri cu terenuri situate in vecinatatea canalelor de irigatii.

Grant cu buget 200 mil. euro – finantare antreprenoriat rural, prin sustinerea activitatii de comercializare a produselor agricole ale micilor intreprinzatori, estimandu-se crearea de aproximativ 5000 locuri de munca noi.

Sustinere investitii noi cu buget de 1,5 mld lei anual. Se urmareste atragerea de investitii pentru dezvoltarea economiei pe termen lung, in prim-plan fiind investitiile de tip greenfield.

Sustinerea investitiilor in dezvoltarea regionala cu buget de 450 mil. lei anual. Se vor acorda granturi pentru dezvoltarea regionala, scopul principal fiind crearea de noi locuri de munca. Pot beneficia de acest ajutor intreprinderi si companii din diferite sectoare si domenii de activitate, cu cateva exceptii prevazute in lege.

IMM Invest cu buget de 15 mld. Lei. Se urmareste acordarea de credite pentru capital de lucru intreprinderilor mici si mijlocii cu capitalizare medie.

Schema de garantare a creditului comercial cu plafon de 1 mld. lei. Pentru a minimiza efectele negative resimtite la nivelul acordarii creditului comercial, Ministerul Finantelor Publice garanteaza creditele comerciale. Beneficiaza de acest program intreprinderile si companiile care activeaza in sectorul asigurarii de credit comercial.

Acordarea voucherelor aferente pachetelor turistice care au fost anulate din cauza pandemiei de Covid-19.

Infiintarea Fondului Roman de Investitii

Un alt punct atins in planul de relansare economica este dezvoltarea unui nou fond de investitii cu un buget disponibil de aproximativ 300 mil. de euro. In categoriile de beneficiari se vor numara companiile private din domenii precum IT, energie, agricultura si altele.

„Avand in vedere aceste optiuni, strategia Guvernului este infiintarea unui fond de investitii tip private equity in jurul caruia, ulterior si eventual, sa se coaguleze si alte forme institutionale de sustinere a economiei nationale care sa poata actiona unitar in aspecte de interes economic pe baza unei strategii nationale agreate trans-partinic”, fragment din Planu de relansare economica 2020.

Masuri de ocupare a fortei de munca si de protectie sociala

Prin implementarea acestor masuri se va avea in vedere minimizarea efectelor negative resimtite de un numar mare de angajati din sectoarele strategice. Se vor preveni astfel concedierile ca urmare a instituirii starii de urgenta, sustinerea cetatenilor romani plecati la munca in strainatate si care se intorc sa lucreze in tara.

Masuri de sprijin pentru angajati si companii in perioada in care se instituie masuri de restrictie

Se va prelungi somajul tehnic si acordarea indemnizatiei aferenta pentru angajatii care au fost in somaj tehnic cel putin 15 zile;

Reducerea programului de munca, cu derularea activitatii, insa mentinerea in continuare a restrictiilor pentru siguranta angajatului si angajatorului. Se va plati o indemnizatie in valoare de pana la 75% calculata ca diferenta intre salariul brut anterior evenimentului de forta majora si salariul platit in urma reducerii programului de munca.

Stimularea ocuparii tinerilor si a persoanelor cu varsta de peste 50 de ani si a romanilor intorsi din strainatate. Se va acorda un sprijin financiar de 50% din salariul brut al angajatului, fara sa se depaseasca pragul de 2.500 lei pentru angajatorii care vor incadra in munca, tineri cu varstele intre 16 si 29 de ani, persoane cu varsta de peste 50 de ani, cetateni romani care lucrau in strainatate si au fost incadrati in munca, carora le-au fost suspendate contractele individuale de munca in perioada starii de urgenta.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here