Stare de alerta – noi masuri adoptate de la 1 iulie 2020

0
442

In urma Hotararii de Guvern nr. 511 din 1 iulie 2020 s-au adoptat noi masuri in cadrul starii de alerta, restrictii si permisiuni noi de la data de 1 iulie 2020. In aceiasi hotarare se are in vedere punerea in practica a instituirii exceptiei de la masura de carantinare sau izolare in cazul cetatenilor care intra in Romania din tari din Uniunea Europeana si din Spatiul Economic European.

Se urmareste acordarea de permisiuni de desfasurare a unor activitati specifice in aer liber, cu un numar mai mare de persoane, fata de ceea ce era prevazut pana acum, insa cu respectarea in continuare a unor norme de siguranta sanitara

Iata care sunt masurile care trebuie respectate incepand cu data de 1 iulie 2020 pentru sustinerea actiunii de diminuare a raspandirii virusului Covid-19.

In cazul centrelor rezidentiale de ingrijire si asistenta a persoanelor varstnice, centrelor rezidentiale pentru copii si adulti, cu sau fara dizabilitati, fiind incluse si alte categorii de persoane vulnerabile se aplica obligatia legala de a continua activitatea prin mentinerea masurilor de siguranta pentru sanatatea persoanelor institutionalizate si a angajatilor. Astfel, programul de lucru al angajatilor in cadrul acestor centre va fi stabilit respectand prevederile aflat in vigoare si cu avizul directiei de sanatate publica din judete sau din municipiul Bucuresti.

In continuare nu sunt permise activitatile recreative si din domeniul sportului care se desfasoara in aer liber, cu exceptia celor in care sunt implicati maximum 10 persoane, care nu locuiesc impreuna. In aceasta categorie intra sporturi precum ciclism, drumetii, alergare, canotaj, alpinism, vanatoare, pescuite si alte astfel de activitati care sunt aprobate de catre ministrul tineretului si sportului, ministrul mediului, apelor si padurilor.

Una dintre noile masuri adoptate de la 1 iulie 2020 este permisiunea de a organiza cursuri de instruire sau workshopuri pentru adulti, la care pot participa un numar de maximum 20 de persoane, cu respectarea distantei fizica deja stabilita prin lege. Organizatorii trebuie sa se asigure ca pot oferi toate conditiile prin respectarea masurilor impuse de diminuarea raspandirii virusului Covid-19.

O alta permisiune este cea care vizeaza organizarea de activitati specifice din domeniul apararii nationale, ordinii si sigurantei publice, tinute in aer liber. Se pot organiza astfel de evenimente cu un numar de maximum 200 de persoane, cu pastrarea distantei fizice stabilita deja prin lege si in prezenta constanta a unui medic epidemiolog.

De asemenea, sunt permise activitatile specifice mediului diplomatic, desfasurate la sediile ambasadelor, in aer liber, cu conditia ca fiecare persoana sa aiba alocata o suprafata de minimum 4 mp. Se impune respectarea masurilor de asigurare a protectiei sanitare, prin punerea la dispozitie a cosurilor de gunoi pentru aruncarea mastilor de protectie sau dispenserelor cu solutie dezinfectanta antibacteriana.

Acestea sunt noile masuri implementate de catre Guvern, cu respectarea masurilor de siguranta de diminuare a raspandirii virusului Covid-19, pe perioada starii de alerta, cu termen de incetare la data de 16 iulie 2020.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here